Deense organisatie investeert winst uit afslankmedicijnen in AI-supercomputer voor onderzoekers
Dankzij een enorm fortuin verdiend met afslankmedicijnen, financiert een Deense stichting, tevens de grootste aandeelhouder van Novo Nordisk, nu een AI-supercomputer voor onderzoeksdoeleinden. Dit illustreert hoe grote binnenlandse bedrijven hun winsten kunnen herinvesteren om de eigen economie te stimuleren. Polen kan hier alleen jaloers op zijn.
De Amerikaanse ingenieur Nadia Carlsten is de algemeen directeur van het nieuwe Deense AI Innovation Center. Zoals ze vertelt, voelt ze zich een soort beroemdheid binnen de kleine kring van datacenterprofessionals. “Ik kan beginnen met te zeggen dat ik meer dan 1.500 GPU’s heb en opeens wil iedereen met me praten,” vertelde ze aan de Wall Street Journal.
Carlsten heeft de leiding over een supercomputer met 1.528 krachtige grafische verwerkingseenheden (GPU’s). Deze AI-supercomputer, die vorige maand officieel werd gelanceerd in Denemarken, werd ceremonieel onthuld door Carlsten, vergezeld door koning Frederik X en Jensen Huang, CEO van Nvidia.
Financiering uit afslankmedicijnen
Supercomputers hebben zelden hun oorsprong in de farmaceutische sector, maar deze machine is gefinancierd door de Novo Nordisk Foundation, die fortuin maakte als grootste aandeelhouder van Novo Nordisk. Dankzij medicijnen zoals Ozempic heeft het bedrijf de afgelopen vijf jaar een winst van 305% geboekt, vooral dankzij de doorbraakmedicijnen.
De supercomputer, genaamd Gefion (vernoemd naar een Noorse godin van kracht en onafhankelijkheid), zal worden ingezet om waardevolle data om te zetten in nieuwe inzichten en innovaties. Volgens Jensen Huang is Gefion geen gewoon datacenter, maar een “intelligence factory” die ongeveer zo groot is als een basketbalveld, meer dan 30 ton weegt en $100 miljoen kostte om te bouwen.
Ondersteuning voor onderzoekers en bredere toegang
Nvidia’s AI-chips zijn zowel prijzig als schaars, wat de toegang bemoeilijkt voor veel universiteiten en onderzoekscentra. Dankzij de steun van Novo Nordisk kunnen Deense onderzoekers gebruikmaken van Gefion voor AI-experimenten. Deze rekenkracht zal bijdragen aan onderzoek in gezondheidszorg, biotechnologie en quantum computing.
Novo Nordisk zal de AI-supercomputer ook inzetten voor eigen onderzoeken, zoals medicijnontwikkeling, proteïneontwerp en digitale biologie.
Inspirerend voorbeeld van herinvestering
De Novo Nordisk Foundation heeft dankzij haar grote kapitaal haar subsidiebudget kunnen verdubbelen en geeft hiermee een voorbeeld van strategische herinvestering. De AI-supercomputer is een duidelijk voorbeeld van hoe deze aanpak zowel Novo Nordisk als de Deense onderzoekswereld helpt vooruit te komen.
Mads Krogsgaard Thomsen, CEO van de Novo Nordisk Foundation, liet weten al jaren te dromen van de mogelijkheid om enorme hoeveelheden data te verwerken om de gezondheid van mensen te verbeteren – en nu kan dat eindelijk.