De nieuwste versie van de kunstmatige intelligentie van OpenAI kan redeneren en denken “als een mens.” We testen de mogelijkheden ervan door onder meer te vragen om aanbevelingen aan de overheid ter bescherming van het land tegen een nieuwe natuurramp.
OpenAI heeft een nieuw AI-model onthuld waarvan wordt beweerd dat het “kan redeneren als mensen” en complexere wetenschappelijke, programmeer- en wiskundige problemen kan oplossen dan eerdere versies van ChatGPT.
Dit model, het eerste in een reeks genaamd “01,” werd eind vorige week als testversie beschikbaar gesteld, en het bedrijf heeft al aangegeven dat er regelmatig updates en verbeteringen zullen komen. Het model zal geleidelijk beschikbaar worden voor de meeste ChatGPT-gebruikers.
“We hebben deze modellen getraind om langer na te denken over problemen voordat ze reageren, net zoals een mens zou doen,” aldus OpenAI. Het bedrijf voegt eraan toe: “Dankzij deze training verbeteren ze hun denkproces, proberen ze verschillende strategieën en leren ze van hun fouten.”
ChatGPT in de “bijna menselijke” versie
OpenAI stelt dat het nieuwe AI-model bijvoorbeeld gebruikt kan worden door medische onderzoekers om celsequenties te annoteren, of door natuurkundigen om wiskundige formules te genereren voor kwantumoptica. Met andere woorden, het kan zeer ingewikkelde taken aan.
Op dit moment ‘denkt’ de AI enkele seconden na voordat het antwoord geeft. Maar volgens Noam Brown, een wetenschapper bij OpenAI, streeft het bedrijf ernaar om het model te laten nadenken voor uren, dagen, of zelfs weken. Waarom? Op die manier kan de AI elk mogelijk scenario grondig analyseren en optimale oplossingen aandragen. Dergelijke modellen zullen uiteraard duurder zijn, omdat ze volgens de specialist hogere gebruikskosten met zich meebrengen.
Het is vergelijkbaar met het vragen van een student of een ervaren hoogleraar. De professor zal meer tijd nodig hebben om een vraag te beantwoorden, en zijn tijd wordt hoger gewaardeerd. Slimmere en beter opgeleide AI zal dus ook duurder zijn, met hogere elektriciteits- en rekenkrachtkosten, omdat geavanceerde AI meer middelen verbruikt.
OpenAI heeft echter zoveel vertrouwen in de capaciteiten van zijn nieuwe AI dat het deze van onschatbare waarde acht. “Hoeveel zou je betalen om een medicijn tegen kanker te vinden? Of voor baanbrekende batterijen?” vraagt de wetenschapper op X.
Toegankelijkere kennis
De AI gaf ook aan dat bij een natuurramp in Nederland, het belangrijk is om niet alleen crisisbeheersingsplannen te activeren, hulpdiensten te coördineren en bedreigde gebieden te evacueren, maar ook om regelmatig updates te geven via de media, humanitaire hulp te verlenen, toezicht te houden op kritieke infrastructuur en samen te werken met lokale overheden. De AI benadrukte ook de noodzaak van de mobilisatie van middelen, psychologische steun voor slachtoffers en voorlichting over hoe om te gaan met crisissituaties.
Tijdens gesprekken met de AI hadden we het gevoel dat we met echte experts spraken, waarbij de antwoorden werden samengevat en gepresenteerd als beknopte aanbevelingen.
De ontwikkeling van AI verloopt in een positieve richting, en steeds meer mensen krijgen toegang tot waardevolle en deskundige kennis. Volgens tests uitgevoerd door OpenAI behaalt het “01”-model resultaten die vergelijkbaar zijn met promovendi bij moeilijke testtaken in natuurkunde, scheikunde en biologie. Daarnaast loste de nieuwe reeks modellen 83% van de problemen correct op bij de Internationale Wiskundeolympiade.