Gautam Adani, de op twee na rijkste persoon ter wereld, geeft toe dat hij enigszins verslaafd is aan de ChatGPT-tool. Hij waarschuwt dat kunstmatige intelligentie, onder andere, kan worden ingezet als oorlogsmachine.
Gautam Adani, de derde rijkste persoon ter wereld, met een geschat vermogen van 121 miljard dollar volgens de Bloomberg Billionaire Index, onthulde dat hij ChatGPT van OpenAI heeft uitgeprobeerd en erkende dat hij het iets te veel gebruikt.
“De recente lancering van ChatGPT (ik moet toegeven dat ik een beetje verslaafd ben sinds ik het begon te gebruiken) is een transformatief moment in de democratisering van AI, gezien de verbazingwekkende mogelijkheden en de komische mislukkingen ervan”, schreef Adani in een LinkedIn-bericht, gepubliceerd na zijn deelname aan het World Economic Forum 2023.
“Maar er bestaat geen twijfel over dat creatieve AI enorme gevolgen zal hebben”, aldus Adani, die bekend staat om de oprichting van de Indiase energie- en logistieke gigant Adani Group.
De 60-jarige miljardair maakte deze opmerkingen terwijl ChatGPT, dat dit jaar prominent aanwezig was op het World Economic Forum in Davos, bedrijven en nieuwsgierige gebruikers verbaast met zijn indrukwekkende mogelijkheden en debatten oproept over de ethische toepassingen ervan in de echte wereld.
Sinds ChatGPT eind november 2022 openbaar werd, is het gebruikt om een kinderboek te maken, een sollicitatiebrief te schrijven en zelfs antwoorden te genereren op vragen van datingapps. Tegelijkertijd heeft de ontwikkeling van ChatGPT geleid tot zorgen zoals plagiaat, waardoor sommige scholen het gebruik van de chatbot hebben verboden. Het riep ook ethische vragen op nadat het door het digitale geestelijke gezondheidszorgbedrijf Koko werd gebruikt om reacties te genereren zonder dat gebruikers hiervan op de hoogte waren.
Deze gebruiksscenario’s zijn slechts een voorproefje van hoe bots ons dagelijks leven kunnen transformeren terwijl bedrijven blijven investeren in deze technologie.
Op maandag maakte Microsoft bekend dat het miljarden dollars zal investeren in de ontwikkeling van ChatGPT, terwijl Google plannen aankondigde om AI-chatbotfunctionaliteit in zijn zoekmachine te integreren.
Adani vergeleek de transformatieve aard van ChatGPT met de wereldwijde chipindustrie en hoe de opkomst van halfgeleiders leidde tot de opkomst van invloedrijke technologiegiganten zoals Intel, Qualcomm en TSMC.
De chips die door deze bedrijven worden geproduceerd, helpen onze smartphones, laptops, keukenapparaten en andere consumentenapparaten te laten werken.
Aan de andere kant, zo schreef Adani, “openden ze ook de weg voor precisie- en geleide wapens die in de moderne oorlogsvoering worden gebruikt.”
“Creatieve AI heeft hetzelfde potentieel en dezelfde bedreigingen”, zegt Adani. “En de race is al begonnen. China haalt de VS in wat betreft het aantal meest geciteerde wetenschappelijke artikelen over AI,” merkte hij op.