De 44-jarige man werd slachtoffer van een fout veroorzaakt door kunstmatige intelligentie, wat leidde tot zijn onterechte arrestatie in Italië. Gelukkig had hij een sterk alibi: hij was aan het werk op het moment dat de misdaden werden gepleegd. In dit geval ging het om een dubbele fout.
Een Roemeense metselaar belandde achter de tralies in de Regina Coeli-gevangenis in Rome, waar hij tot zijn verbazing te horen kreeg dat er een internationaal arrestatiebevel tegen hem was uitgevaardigd door het Zwitserse kanton Ticino. Hij werd onterecht beschuldigd van het plegen van twee diefstallen in Zwitserland, in de steden Lugano en Ascona, waarvoor hij met uitlevering werd bedreigd.
AI stuurt een onschuldige man naar de gevangenis
Ondanks dat zijn werkgevers bewijs leverden van zijn aanwezigheid op het werk op de dagen van de misdaden, werd de metselaar toch aangehouden. De reden voor de fout veroorzaakte verbazing: kunstmatige intelligentie werd gebruikt om bewakingsbeelden in Zwitserland te analyseren en om verdachten te identificeren.
De advocaat van de gedetineerde, die een gerechtelijke fout vermoedde, had niet verwacht dat AI de oorzaak was van het onjuiste arrestatiebevel. Na contact te hebben opgenomen met het gerecht in het kanton Ticino en onschuldbewijs te hebben voorgelegd, werd een andere fout ontdekt.
Het bleek dat het arrestatiebevel al begin september door het Zwitserse Openbaar Ministerie was ingetrokken, maar deze informatie bereikte de Italiaanse autoriteiten niet correct. Als gevolg daarvan zat de man al in voorarrest en wachtte hij op uitlevering, terwijl het hof van beroep in Rome een bevel ontving van het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken om de metselaar onmiddellijk vrij te laten.