Wie zou ooit gedacht hebben dat Elon Musk en Vladimir Poetin iets gemeen zouden hebben? Dat ‘iets’ is hun mening over kunstmatige intelligentie. Poetin zei onlangs tijdens een bezoek aan Yaroslavl, Rusland, tegen studenten dat degene die een doorbraak realiseert in kunstmatige intelligentie (AI) en het ontwikkelt, de wereld zal regeren.
Hij voegde eraan toe dat de ontwikkeling van AI enorme kansen biedt, maar ook risico’s met zich meebrengt die nu nog moeilijk te voorspellen zijn. Musk spreekt op een vergelijkbare manier over AI.
Laten we niet vergeten dat Musk, net als Stephen Hawking, al lange tijd waarschuwt voor een scenario waarin de zogenaamde superkunstmatige intelligentie in handen komt van slechts één land, organisatie of bedrijf. Hij stelde zelfs recentelijk dat het gevaar dat gepaard gaat met AI veel groter is dan het huidige gevaar uit Noord-Korea.
“Het begint…”
Zowel Poetin als Musk doelen met hun opmerkingen over AI op een machine die veel intelligenter is dan de beste menselijke geesten en hen op vrijwel elk gebied overtreft, zowel in algemene kennis als sociale vaardigheden.
Het is dus niet verrassend dat de maker van SpaceX en Tesla verwees naar de uitspraken van de Russische president. Op Twitter deelde hij een link naar het artikel waarin Poetin zijn uitspraak deed en voegde daar de opmerking “Het begint” aan toe.
In de daaropvolgende discussie verduidelijkte Musk dat een dergelijke oorlog niet noodzakelijk door staatsleiders zou worden geïnitieerd, maar door een van de kunstmatige intelligenties zelf. Als deze besluit dat een preventieve actie haar overwinning zou garanderen.
Volgens Associated Press waarschuwde Vladimir Poetin afgelopen vrijdag tijdens een bijeenkomst met studenten dat het uiterst onwenselijk zou zijn als iemand een monopolie zou verkrijgen op kunstmatige intelligentie, en hij beloofde dat Rusland zijn kennis op dit gebied met andere landen zou delen.
De Russische president voorspelde ook dat drones in de toekomst de strijd met elkaar zullen aangaan in oorlogen – “wanneer de drones van de ene partij worden vernietigd door de drones van de andere partij, zal overgave de enige optie zijn,” gaf hij toe.
Welke risico’s brengt AI met zich mee?
Tot nu toe heeft geen enkele staatsleider, behalve Poetin, openlijk gereflecteerd op de ontwikkeling van AI. Dit onderwerp wordt voornamelijk besproken binnen wetenschappelijke kringen en uiteraard in de technologische sector. Laten we ons bijvoorbeeld herinneren wat professor Hawking hierover zei: “Het echte risico van de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie is niet dat het kwaadwillend zal zijn, maar de competenties waarmee het zal worden uitgerust. Superintelligente AI zal zeer effectief zijn in het bereiken van doelen, en als die doelen niet in lijn liggen met de onze, zullen we een probleem hebben.”
Sceptici geloven dat de idee dat machines slimmer worden dan mensen een visie is die enkel in Hollywood-films thuishoort. Anderen denken dat dit een onderwerp is dat nog heel ver in de toekomst ligt. Toch is het de moeite waard om andere woorden van professor Hawking in gedachten te houden, waarin hij over de komst van AI zegt: “Vertrouw niemand die zegt dat het zeker tijdens jouw leven zal gebeuren, of integendeel, dat het zeker niet zal gebeuren tijdens jouw leven.”