Vóór Valentijnsdag wordt er een toename van activiteiten door cybercriminelen verwacht. Tegenwoordig vertrouwen ze niet alleen meer op typische phishing-berichten; vaak maken ze met behulp van AI valse profielen aan en proberen ze afspraken te maken, om daarna geld te vragen. Waar moet je op letten? Dit zijn enkele belangrijke cyberdreigingen.
McAfee, een bedrijf gespecialiseerd in cyberbeveiliging, heeft slecht nieuws voor mensen die online naar liefde zoeken. Uit hun onderzoek blijkt dat 67 procent van de volwassen gebruikers geen verschil kon zien tussen een liefdesbrief geschreven door een AI-tool en een die door een mens was geschreven. Bovendien is 31 procent van de volwassen internetgebruikers van plan om, of gebruikt al, tools zoals ChatGPT om hun profielen op datingapps te verbeteren. Hierdoor vermengt door AI geschreven content zich met die van mensen, wat het cybercriminelen makkelijker maakt.
Catfishing is de meest voorkomende cyberbedreiging bij online daten. Dit houdt in dat valse profielen worden aangemaakt op sociale media en datingapps, die later worden gebruikt om mensen te misleiden en te manipuleren. Personen die zich voordoen als iemand anders, of simpelweg als iemand die niet echt bestaat (wat in het tijdperk van AI mogelijk is), proberen vaak geld af te persen of houden zich bezig met emotionele chantage.
Op basis van een onderzoek onder 5.000 mensen uit negen landen stelt McAfee dat AI de manier waarop we ‘liefde op internet’ ervaren aanzienlijk verandert. Steeds vaker vallen mensen voor oplichters, en het wordt steeds moeilijker om een echt persoon te onderscheiden van iemand die niet bestaat.
Het verschil tussen waarheid en AI is moeilijk te zien
Uit het onderzoek blijkt dat 49 procent van de mensen geen AI tolereert in een liefdesrelatie. Ze zouden zich beledigd voelen als ze ontdekken dat de berichten die ze van een potentiële partner ontvingen feitelijk door kunstmatige intelligentie waren geschreven. Voor 21 procent van de respondenten blijkt ChatGPT echter een nuttig communicatiemiddel te zijn. Veel mensen geven toe dat ze vaak geen inspiratie hebben om iets aantrekkelijks te schrijven, en een even groot aantal gebruikt AI omdat ze ‘geen tijd’ hebben. Als de andere partij echter ontdekt dat AI gebruikt wordt, verliezen we vaak de kans op verder contact.
Het beveiligingsbedrijf benadrukt dat het nooit zo moeilijk is geweest om echte berichten van valse te onderscheiden.
Mensen die online liefde zoeken, zijn vaak kwetsbaarder voor fraude. Cybercriminelen maken misbruik van deze kwetsbaarheid door langdurige, geraffineerde pogingen te doen om geld te stelen. Maar liefst 55 procent van de respondenten zei dat iemand met wie ze online spraken hen om geld vroeg. Dit zou altijd een ‘rode vlag’ moeten zijn, vooral als je de persoon nog nooit in het echt hebt ontmoet.
Daarnaast waarschuwt een expert van Fortinet ook voor frauduleuze aankopen. — Wees extra voorzichtig, want oplichters kunnen e-mails sturen waarin ze bekende merken nabootsen en speciale Valentijnsdagpromoties aanbieden. In werkelijkheid is dit een poging om persoonlijke of financiële gegevens af te troggelen, zegt Jolanta Malak.
De FBI geeft advies aan geliefden
In India komt romantische oplichting vaak voor. Maar liefst 77 procent van de Indiërs die deelnamen aan het onderzoek zei dat ze valse foto’s en profielen waren tegengekomen op datingsites. Veel van deze foto’s zagen eruit alsof ze door kunstmatige intelligentie waren gegenereerd, omdat ze ‘te mooi waren om waar te zijn’.
Hoewel de cijfers van vorig jaar nog niet beschikbaar zijn, rapporteerden slachtoffers van fraude op datingapps en romantische oplichting op sociale media in 2022 alleen al verliezen van meer dan $1,3 miljard. Dit is een stijging van 78 procent ten opzichte van 2020. Officieus is bekend dat vorig jaar een record werd gevestigd, vooral door de groeiende populariteit van kunstmatige intelligentie.
Als het gaat om cyberveiligheid, is bewustzijn van het grootste belang. Het is ook essentieel om waakzaam te blijven en je niet alleen te beperken tot theorie. “Fouten worden vaak in haast gemaakt wanneer het slachtoffer het gevoel heeft geen tijd te hebben om het ontvangen bericht goed te analyseren,” zegt Leszek Tasiemski, vice-president bij WithSecure, in een interview met Business Insider. — “Dit is vooral effectief wanneer de ontvangen inhoud lijkt te passen bij de huidige situatie. Daarom zien we tijdens feestdagen bijvoorbeeld vaak een golf van fraude waarin koeriersbedrijven worden nagebootst. Tijdens de belastingperiode doen criminelen zich vaak voor als vertegenwoordigers van de belastingdienst. Evenzo kan Valentijnsdag een periode zijn waarin criminele activiteiten toenemen,” voegt hij toe.
Er wordt verwacht dat het aantal aanvallen rond Valentijnsdag zo sterk zal stijgen dat zelfs de FBI een officiële waarschuwing naar internetgebruikers heeft gestuurd. Experts leggen uit dat de zogenaamde “liefdesfraude” vaak voorkomt. Miljoenen slachtoffers melden elk jaar deze vorm van fraude, maar de FBI schat dat twee tot drie keer zoveel slachtoffers dit nooit melden.
Daarom hebben agenten enkele adviezen voor internetgebruikers om fraude te voorkomen:
- Wees voorzichtig met wat je online plaatst (het is niet slim om een dief of fraudeur aan te trekken).
- Gebruik alleen datingapps met een goede nationale reputatie, maar houd er rekening mee dat zelfs deze sites door oplichters kunnen worden gebruikt om potentiële slachtoffers te vinden.
- Neem de tijd met de relatie en stel vragen om de andere partij beter te leren kennen.
- Controleer de foto en het profiel van de persoon om te zien of ze niet de identiteit van iemand anders gebruiken.
- Stop onmiddellijk het contact als je vermoedt dat het om fraude gaat.
Om jezelf te beschermen tegen deze bedreigingen is het cruciaal om waakzaam te blijven, alleen betrouwbare bronnen te gebruiken bij online winkelen en passende beveiligingsmaatregelen toe te passen, zoals regelmatig bijgewerkte antivirussoftware, sterke wachtwoorden en tweestapsverificatie, vat Jolanta Malak van Fortinet samen.