0

Een vierdaagse werkweek? Daar kun je kunstmatige intelligentie voor bedanken

Donderdag zou binnenkort echt een “vrijdag” kunnen worden. Vijf experts op het gebied van kunstmatige intelligentie, economie en politiek vertelden aan US Insider dat AI-gedreven productiviteitswinsten in de komende jaren de weg zouden kunnen vrijmaken voor een vierdaagse werkweek. Als dit scenario werkelijkheid wordt, zou je wel eens AI-technologieën zoals ChatGPT kunnen bedanken.

De roep om een vierdaagse werkweek in te voeren is het afgelopen jaar steeds luider geworden, omdat proefprojecten veelbelovende resultaten laten zien. Uit een opmerkelijke proefperiode van zes maanden, die in februari 2022 begon en waaraan 33 bedrijven deelnamen, bleek dat de bedrijfsinkomsten grotendeels onveranderd bleven en in sommige gevallen zelfs stegen.

Een vierdaagse werkweek? Daar kun je kunstmatige intelligentie voor bedanken

De sleutel tot het succes van deze proef was dat werknemers productiever waren op de dagen dat ze werkten, waardoor ze hetzelfde aantal taken in minder tijd konden voltooien. En dit gebeurde allemaal zonder de hulp van AI-tools zoals ChatGPT.

Sinds OpenAI echter ChatGPT in november vorig jaar introduceerde, hebben werknemers en analisten gewezen op de vele manieren waarop AI-tools het werk eenvoudiger en productiever kunnen maken. Vijf experts op het gebied van kunstmatige intelligentie, economie en politiek vertelden Insider dat door AI-gedreven productiviteitswinsten de weg vrijgemaakt zou kunnen worden voor een vierdaagse werkweek in de nabije toekomst.

ChatGPT als Katalysator?

“Elke technologie die de productiviteit verhoogt, zoals ChatGPT, maakt een kortere werkweek haalbaarder,” vertelde Carl Benedikt Frey, een econoom aan de Universiteit van Oxford, aan Insider.

Mark Muro, een senior fellow bij het Brookings Institution die de impact van AI op de Amerikaanse beroepsbevolking bestudeert, voegde eraan toe dat “te midden van de enorme onzekerheid en snelle vooruitgang in kunstmatige intelligentie, het zeker mogelijk is dat AI-gedreven productiviteitswinsten de invoering van een vierdaagse werkweek kunnen bespoedigen, vooral in sectoren met hooggekwalificeerde werknemers.”

Oded Netzer, een professor aan de Columbia Business School, benadrukte dat de vooruitgang in AI eindelijk de groei van de arbeidsproductiviteit zou kunnen stimuleren, die volgens sommige gegevens sinds ongeveer 2005 stagneert. “Het verhogen van de productiviteit is een noodzakelijke voorwaarde voor ons om minder te gaan werken,” voegde hij eraan toe.

In een recent rapport stelden analisten van Goldman Sachs dat bijna tweederde van de toekomstige Amerikaanse werknemers productiever zou kunnen zijn dankzij het gebruik van AI. Volgens hun schattingen zou de wijdverbreide adoptie van ‘generatieve AI’-technologieën door minstens de helft van de bedrijven wereldwijd het mondiale BBP in de komende tien jaar met 7% kunnen verhogen, wat neerkomt op ongeveer 7 biljoen dollar.

Een vierdaagse werkweek? Daar kun je kunstmatige intelligentie voor bedanken

De Lengte van de Werkweek Ligt aan Jou

Congreslid Mark Takano, een democraat uit Californië, is een van de voorstanders van een vierdaagse werkweek. Hij heeft onlangs een wetsvoorstel opnieuw ingediend om de standaardwerkweek in te korten van 40 uur naar 32 uur, waarbij werkuren boven de 32 uur in aanmerking zouden komen voor overuren.

“Ik denk dat de lengte van de werkweek afhangt van je bereidheid,” zei hij tegen Insider.

Takano erkende dat AI’s rol in het verhogen van de productiviteit zou kunnen bijdragen aan de invoering van een vierdaagse werkweek in de VS.

“In sommige sectoren of delen van de beroepsbevolking zie ik dat kunstmatige intelligentie of technologieën zoals ChatGPT omstandigheden kunnen creëren waarin kortere werkweken de oplossing zijn.”

De beste plekken voor een vierdaagse werkweek zouden beroepen kunnen zijn waar AI helpt de efficiëntie te verhogen, maar niet alles zelfstandig doet, althans in de nabije toekomst.

“Bijna elke maker begint met iets te creëren, of het nu een e-mail, een geschreven document, code of een ontwerp is,” zegt Michael Chui, een partner bij het McKinsey Global Institute die de impact van nieuwe technologieën op bedrijven bestudeert. Chui merkt op dat het gebruik van ChatGPT om een “concept” te genereren, dat daarna door de werknemer wordt bewerkt, een manier is waarop werknemers in de toekomst hun algehele werkdruk kunnen verminderen.

Muro zei dat de “ideale uitkomst” zou zijn dat AI bedrijven “genoeg tijd bespaart om de werkuren te verkorten en tegelijkertijd economische winst te behouden.” Hij waarschuwde echter dat deze tijdsbesparing sommige bedrijven zou kunnen aanzetten tot het verkleinen van het personeelsbestand, wat zou kunnen leiden tot minder werknemers maar langere werktijden.

De Werkcultuur Kan een Vierdaagse Werkweek in de VS Belemmeren

Er bestaat echter veel onzekerheid over de impact van AI op werknemers. Hoewel AI de productiviteit verhoogt, is een vierdaagse werkweek niet vanzelfsprekend voor alle Amerikanen.

Chui suggereert dat sommige organisaties van werknemers kunnen eisen dat ze in dezelfde aantal dagen nog meer produceren.

Frey zei dat een obstakel voor de overgang naar een vierdaagse werkweek in de VS het feit is dat Amerikanen misschien niet minder uren willen werken.

We Verkiezen Meer Inkomen Boven Vrije Tijd

Hij verwees naar de voorspelling van de beroemde econoom John Maynard Keynes uit 1930 dat enorme productiviteitsstijgingen uiteindelijk zouden leiden tot een werkweek van 15 uur. Frey is van mening dat de reden dat dit niet is gebeurd, is dat veel mensen ‘simpelweg meer inkomen verkiezen boven vrije tijd’ en liever langer werken als dit hen in staat stelt een hoger inkomen te verdienen.

Frey stelt ook dat een ander obstakel voor de invoering van een vierdaagse werkweek de Amerikaanse werkcultuur is. In de VS werken werknemers over het algemeen meer en zijn ze productiever dan hun Europese tegenhangers, en veel mensen hechten grote waarde aan hard werken.

“Ja, ChatGPT zou een vierdaagse werkweek in principe haalbaarder kunnen maken,” zei Frey. “Er zijn echter geen aanwijzingen dat een hogere productiviteit zich zal vertalen in een aanzienlijke verkorting van de werkuren, tenzij de voorkeuren van werknemers of instellingen veranderen.”

Een vierdaagse werkweek? Daar kun je kunstmatige intelligentie voor bedanken

Een Tekort aan Arbeidskrachten en Werken op Afstand Kunnen Leiden tot een Vierdaagse Werkweek

Sommige bedrijven die moeite hebben om vacatures in te vullen (in januari waren er meer dan 10 miljoen openstaande vacatures in de VS) hebben de lonen verhoogd en andere voordelen aangeboden om werknemers aan te trekken. Takano zei dat de vierdaagse werkweek de komende jaren een andere manier zou kunnen worden voor bedrijven om talent aan te trekken.

Hij voegde eraan toe dat er tijdens de pandemie enige ‘transformatie’ heeft plaatsgevonden, omdat mensen het gemak hebben ervaren dat werken op afstand biedt.

Stanford University-onderzoeker Nick Bloom merkte op dat in de Verenigde Staten het aandeel voltijds werk dat vanuit huis wordt gedaan, dat in 2020 een piek bereikte van ongeveer 60%, in maart was

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *