0

Google wil iPhone en ChatGPT verslaan en introduceert nieuwe smartphones en AI

Google heeft zojuist een nieuwe generatie Pixel-telefoons, hoofdtelefoons en een smartwatch geïntroduceerd, samen met de Gemini AI die spraakopdrachten ondersteunt en bijna menselijk klinkt. Met deze nieuwe producten wil Google zich onderscheiden op de hardwaremarkt. De lancering van deze nieuwe producten ligt nu achter ons.

Google wil iPhone en ChatGPT verslaan en introduceert nieuwe smartphones en AI

Sinds de eerste door Google ontwikkelde Android-smartphone in 2008 op de markt kwam, heeft het bedrijf veel ervaring opgedaan in de telefoonssector. Elk jaar introduceert het betere en verfijndere toestellen. Dit jaar is de Google Pixel 9-serie sterk afhankelijk van de kunstmatige intelligentie van Gemini. Deze AI biedt niet alleen een geavanceerde spraakassistent, maar ook verbeterde fotobewerkingsmogelijkheden en optimaliseert het zoeken naar informatie in grafische bestanden, inclusief schermafbeeldingen.

Google gelooft dat Gemini een cruciale factor zal zijn bij de aanschaf van hun nieuwste apparaten. In de afgelopen jaren hebben fabrikanten consumenten voornamelijk verleid met de prestaties van hun apparaten en de mogelijkheden van de camera. Tegenwoordig zijn smartphones echter zo krachtig en maken ze foto’s en video’s van zo’n hoge kwaliteit dat er geen dringende reden meer is om nieuwe modellen aan te schaffen. Gemini en kunstmatige intelligentie in bredere zin zullen naar verwachting hier verandering in brengen.

Google Pixel in vier varianten

Google heeft vier nieuwe telefoons gepresenteerd:

  1. Google Pixel 9: Deze heeft een 6,3-inch scherm en een nieuw ontwerp met een langwerpige, ovale “balk” voor de camera’s. De telefoon is uitgerust met de nieuwe Tensor G4-chip en 12 GB RAM.
  2. Google Pixel 9 Pro: Dit model heeft ook een 6,3-inch scherm, maar biedt daarnaast een drievoudige camera-opstelling, inclusief een 48 megapixel telelens met 5x optische zoom.
  3. Google Pixel 9 Pro XL: De XL-variant maakt dit jaar een comeback met een 6,8-inch scherm en een 5.060 mAh-batterij. Het toestel heeft dezelfde cameraset als de Pixel 9 Pro en is voorzien van de nieuwste AI-functies.
  4. Google Pixel 9 Pro Fold: Dit model heeft een 8-inch hoofddisplay en een 6,3-inch extern scherm. De drievoudige camera’s omvatten een 48 megapixel hoofdcamera, een 10,5 megapixel ultragroothoekcamera en een 10,8 megapixel telefotocamera met 5x optische zoom.

Google hoopt met deze uitgebreide serie een groter marktaandeel te verwerven in de smartphonesector, die momenteel wordt gedomineerd door Samsung, Xiaomi en Apple. Op dit moment heeft Google ongeveer 5 procent van de Amerikaanse markt in handen. Soortgelijke marktaandelen gelden voor andere regio’s, zij het iets kleiner. Android, het besturingssysteem van Google, domineert wereldwijd met ongeveer 71 procent marktaandeel (iOS staat op de tweede plaats met 27 procent).

De hardwaremarkt is belangrijk voor Google, en het bedrijf wil deze niet zomaar opgeven. Het biedt immers een extra bron van inkomsten en meer diversificatie. Hoewel Google momenteel zijn grootste winst haalt uit advertenties via de zoekmachine en op YouTube, is het belangrijker dan ooit om nieuwe markten en inkomstenbronnen te vinden, vooral nu het bedrijf als monopolist wordt bekritiseerd. De uitspraak van de Amerikaanse rechtbank kan betekenen dat Google zijn bedrijfsmodel moet herzien, wat tot nieuwe uitdagingen zal leiden.

Google wil iPhone en ChatGPT verslaan en introduceert nieuwe smartphones en AI

Snellere integratie van AI-functies

Sundar Pichai, CEO van Google, kondigde aan het begin van het tweede kwartaal aan dat hij de teams die verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van Android zou combineren met de teams die Pixel-apparaten en andere hardware ontwerpen. Het doel hiervan was om de integratie van AI-functies in producten te versnellen, en het lijkt erop dat dit daadwerkelijk is gelukt.

De nieuwste Google-apparaten bevatten AI-functies en zullen, tot vreugde van Google, eerder beschikbaar zijn dan Apple’s eigen AI-functies. Apple heeft aangekondigd dat hun AI in de herfst beschikbaar zal zijn, samen met de lancering van nieuwe smartphones. Google-apparaten zijn al te reserveren. De Pixel 9 en Pixel 9 Pro XL zullen vanaf 22 augustus worden verzonden, terwijl de andere twee modellen vanaf 4 september beschikbaar zijn. De nieuwe Apple-producten worden eind september of begin oktober verwacht.

Google raadt gebruikers aan het duurste model, de Pixel 9 Pro Fold, aan te schaffen. Dit toestel heeft twee schermen: een aan de buitenkant en een groter scherm dat tevoorschijn komt wanneer je het toestel openklapt. Deze smartphone is ontworpen om “het beste van Google op het gebied van AI” te bieden op het Android-platform. Het model begint bij $1.799 (ongeveer €1.650). De overige telefoons variëren in prijs van $799 (ongeveer €730) tot $1.099 (ongeveer €1.000), afhankelijk van de technische specificaties.

Telefoons zijn echter niet het enige nieuws.

Google presenteerde ook de Pixel Watch 3 en de Pixel Buds Pro 2. De derde generatie van de smartwatch is voor het eerst beschikbaar in twee maten: 41 mm en 45 mm. Bovendien heeft het een duidelijk helderder scherm. De prijs is ook hoger dan het model van vorig jaar. De prijs begint vanaf 349 dollar (ongeveer 320 euro), vergeleken met 249 dollar (ongeveer 230 euro) in 2023.

Wat betreft de oordopjes, deze maken voor het eerst gebruik van Google’s Tensor A1-chip. Ze zijn ontworpen met oog op AI en geavanceerde geluidsverwerking. Google beweert dat gebruikers hierdoor “helderder kunnen bellen en minder omgevingsgeluiden zullen horen.” De oordopjes zijn verkrijgbaar vanaf 229 dollar (ongeveer 210 euro).

Google wil iPhone en ChatGPT verslaan en introduceert nieuwe smartphones en AI

Gemini overal waar mogelijk

Google richtte de meeste aandacht op de implementatie en integratie van hun nieuwste technologie: kunstmatige intelligentie Gemini. Het Android-systeem heeft een bijbehorende chatbot en talloze extra functies gekregen.

Een van de functies die veel indruk maakt en nieuw op de markt is, is Gemini Live. Deze modus maakt het mogelijk om audiogesprekken te voeren met AI. We kunnen complexe vragen stellen, gesprekken voeren of eenvoudige taken toewijzen. Tijdens het gesprek kan de AI zelfs halverwege de zin worden onderbroken, en de ervaring is ontworpen om zo natuurlijk mogelijk te zijn — alsof je met een mens praat. Op dit gebied wil Google concurreren met OpenAI en de geavanceerde Voice Mode van ChatGPT, waar we recent over schreven.

Gemini Live is beschikbaar voor abonnees van Gemini, en iedereen die de nieuwste Pixel-telefoon koopt, krijgt direct een jaarabonnement erbij.

Wat betreft de taakuitvoering, zal Gemini verbinding maken met apps zoals Agenda, YouTube Music of Taken om bijvoorbeeld afspraken te plannen, muziek af te spelen of takenlijsten te maken. Het zal een nuttige assistent zijn die zich in de toekomst moet ontwikkelen tot een virtuele werknemer. Google heeft aangekondigd dat ze van plan zijn om kunstmatige intelligentie te integreren in alles waar ze aan werken, zodat Gemini op termijn geavanceerdere taken kan uitvoeren. Ook heeft het bedrijf benadrukt dat ze geen gegevens delen met derden en dat de gebruiker beslist tot welke informatie Gemini toegang heeft. Het is nu afwachten of de innovaties van de Pixel-serie daadwerkelijk de markt zullen veroveren en of Google zijn marktaandeel zal vergroten.

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *