0

“Het tijdperk van kunstmatige intelligentie is begonnen.” Waarvoor waarschuwt Bill Gates?

Bill Gates publiceerde een brief van zeven pagina’s over de toekomst van kunstmatige intelligentie. Hij wijst erop dat er zorgen bestaan over AI, waaronder het risico dat mensen het zullen misbruiken. Toch ziet hij het ook als een grote kans.

Het tijdperk van kunstmatige intelligentie is begonnen. Waarvoor waarschuwt Bill Gates

Bill Gates heeft veel nagedacht over AI, en nu heeft hij zijn gedachten op papier gezet. De mede-oprichter van Microsoft publiceerde een brief van zeven pagina’s met de titel “The Age of AI has Begun”, waarin hij zijn visie op de toekomst van deze technologie presenteerde. Hij schreef dat de ontwikkeling van AI “net zo cruciaal is als de creatie van de microprocessor, de personal computer, het internet en de mobiele telefoon.”

De brief werd gepubliceerd op dezelfde dag dat Google zijn Bard-chatbot lanceerde, die zich aansluit bij Microsoft’s Bing in de AI-wapenwedloop. Een week eerder had OpenAI de langverwachte nieuwe versie van zijn GPT-4-model aangekondigd.

Gates heeft eerder zijn enthousiasme gedeeld over de toekomst van AI, met name hoe het kan worden gebruikt om mensen te helpen bij hun opleiding of om medisch advies te geven aan degenen die moeilijk toegang hebben tot artsen.

In zijn brief erkent de miljardair dat er zorgen zijn over AI, zoals het risico dat mensen het zullen misbruiken en de mogelijkheid van een superintelligente AI die “zijn eigen doelen zou kunnen stellen” naarmate het zich verder ontwikkelt.

In de brief gaat Gates dieper in op deze ideeën en bespreekt hij hoe AI kan worden gebruikt als een hulpmiddel om de menselijke productiviteit te verhogen en hoe het kan helpen bij het verminderen van wereldwijde ongelijkheid op het gebied van werk, gezondheidszorg en onderwijs.

Het tijdperk van kunstmatige intelligentie is begonnen. Waarvoor waarschuwt Bill Gates

Een kantoormedewerker die je helpt met verschillende taken

Op de arbeidsmarkt schrijft Gates dat AI zou kunnen worden gebruikt als een ‘digitale persoonlijke assistent’ die de productiviteit van werknemers verhoogt. Dit is een idee dat hij al eerder in februari besprak. AI, geïntegreerd met digitale werktools zoals Microsoft Office, kan helpen bij het beheren en schrijven van e-mails. Gates schreef dat deze door AI gegenereerde ‘persoonlijke agenten’, gewapend met enorme kennis en gegevens over het bedrijf en de sector, ook kunnen fungeren als een middel waarmee werknemers kunnen communiceren.

“Naarmate rekenkracht steeds goedkoper wordt, zal het gebruik van GPT om je ideeën uit te drukken steeds meer lijken op het hebben van een kantoormedewerker die je helpt met verschillende taken,” schreef hij.

Een digitale assistent die het zware werk voor zorgverleners gaat doen

In de gezondheidszorg kan AI werknemers bevrijden van bepaalde taken, zoals het invullen van verzekeringsaanvragen, het afhandelen van papierwerk en het maken van aantekeningen tijdens medische consulten.

Gates schreef dat in arme landen waar “veel mensen nooit de kans krijgen om naar een dokter te gaan,” AI zorgverleners productiever kan maken met de patiënten die ze zien. AI zou zelfs patiënten kunnen helpen die ver van zorginstellingen wonen.

AI wordt al gebruikt in de gezondheidszorg om medische gegevens te analyseren en medicijnen te ontwikkelen, maar de volgende golf van AI-instrumenten zou kunnen helpen bij het voorspellen van bijwerkingen van medicijnen en het berekenen van medicijndoses.

Wat betreft gewassen en vee in arme landen, zegt Gates dat AI kan helpen bij het ontwerpen van zaden die zijn aangepast aan het lokale klimaat en bij het ontwikkelen van vaccins voor vee, wat vooral belangrijk zou kunnen zijn “aangezien extreem weer en klimaatverandering nog meer druk uitoefenen op zelfvoorzienende boeren in landen met lage inkomens.”

Het tijdperk van kunstmatige intelligentie is begonnen. Waarvoor waarschuwt Bill Gates

Leraren zullen niet verdwijnen, maar zullen zich moeten aanpassen

Gates voorspelt dat AI het onderwijs in de komende vijf tot tien jaar zou kunnen transformeren door inhoud te bieden die is afgestemd op de leerstijlen van studenten, en door te begrijpen wat individuele studenten motiveert en wat hen doet afhaken.

AI kan leraren ook helpen bij het plannen van lessen en het beoordelen van de kennis van studenten over bepaalde onderwerpen.

“Zelfs als de technologie verbetert, zal leren nog steeds afhangen van goede relaties tussen studenten en docenten,” schrijft Gates in zijn brief. “Het zal het werk dat leerlingen en docenten samen in de klas doen verbeteren, maar nooit vervangen.”

Gates benadrukt ook dat AI beschikbaar moet worden gesteld aan scholen met lage inkomens in de VS en de rest van de wereld, “om ervoor te zorgen dat studenten uit gezinnen met lage inkomens niet achterblijven.”

Leraren zullen zich moeten aanpassen aan leerlingen die nieuwe technologieën zoals GPT in de klas gebruiken. Gates gaf het voorbeeld van leraren die leerlingen toestonden om GPT te gebruiken voor het schrijven van een eerste versie van een essay, dat ze vervolgens in latere versies moesten personaliseren.

“Om optimaal te profiteren van deze buitengewone nieuwe technologie, moeten we ons beschermen tegen de bedreigingen en de voordelen voor zoveel mogelijk mensen beschikbaar maken,” schreef Gates.

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *