0

De ‘Godfather’ van kunstmatige intelligentie waarschuwt

Geoffrey Hinton, een wetenschapper die vaak de ‘peetvader van de kunstmatige intelligentie’ wordt genoemd, heeft zijn baan bij Google opgezegd om te waarschuwen voor de gevaren van AI. Hij vreest dat het internet overspoeld kan worden met valse inhoud, waardoor het steeds moeilijker wordt om te onderscheiden wat echt is.

De ‘Godfather’ van kunstmatige intelligentie waarschuwt

“Ik dacht dat AI pas over 30 tot 50 jaar intelligenter zou worden dan mensen; nu denk ik daar anders over,” zei Hinton in een interview met de New York Times.

De ontwikkeling van AI-modellen zoals Microsoft’s ChatGPT en vergelijkbare software van Google brengt volgens Hinton steeds grotere risico’s met zich mee.

Het internet zou overstelpt kunnen worden met nepafbeeldingen, -video’s en -teksten, zozeer zelfs dat de gemiddelde gebruiker “niet meer zal kunnen herkennen wat echt is,” waarschuwt Hinton.

Daarnaast zou AI ook de huidige arbeidsmarkt kunnen ontwrichten. Voorlopig zou AI vooral werknemers kunnen vervangen die zich bezighouden met routinetaken zoals assistenten, vertalers en secretaresses. Maar dit zou kunnen veranderen, merkt Hinton op in zijn interview dat maandag door de “NYT” werd gepubliceerd.

De ‘Godfather’ van kunstmatige intelligentie waarschuwt

Kunstmatige intelligentie. ‘Een bedreiging voor de mensheid’

Toekomstige versies van AI kunnen uiteindelijk een bedreiging vormen voor de mensheid, omdat deze systemen enorme hoeveelheden data kunnen analyseren en onverwacht gedrag kunnen aanleren, benadrukt Hinton. Dit is zorgwekkend omdat mensen en bedrijven AI niet alleen toestaan software te schrijven, maar ook om deze uit te voeren, wat uiteindelijk zou kunnen leiden tot autonome wapens, voegt hij toe.

Het is ook moeilijk om te voorkomen dat AI door kwaadwillenden voor schadelijke doeleinden wordt gebruikt, stelt Hinton. De wedloop tussen technologiebedrijven kan uitmonden in een internationale race tussen landen, vergelijkbaar met die rond kernwapens, en mogelijk buiten de controle van internationale regelgeving vallen, waarschuwt hij.

De beste hoop is dat wetenschappers overeenstemming bereiken over hoe AI gecontroleerd kan worden; “Ik denk dat we deze technologie pas verder moeten ontwikkelen als we begrijpen of we er controle over kunnen uitoefenen,” concludeert de onderzoeker.

De ‘Godfather’ van kunstmatige intelligentie waarschuwt

Hinton, geboren in Groot-Brittannië, werkte jarenlang aan een universiteit in Toronto, Canada. Gedurende zijn academische en professionele carrière hield hij zich bezig met kunstmatige intelligentie, met een speciale focus op neurale netwerken. Hij benadrukt dat hij Google niet verliet om kritiek te uiten op dit specifieke bedrijf, maar om te spreken over de gevaren van AI-ontwikkeling, zonder daarbij de belangen van Google in overweging te nemen.

“Google gedraagt zich zeer verantwoordelijk,” merkte Hinton op in een tweet.

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *