0

ChatGPT krijgt nieuwe mogelijkheden. Ontslagen zullen volgen

Leveranciers van AI-tools stellen hun technologieën steeds vaker beschikbaar in een aanpasbaar model, zodat bedrijven op maat gemaakte oplossingen kunnen creëren en implementeren. Dit is de manier waarop niche-startups vaak zakelijke klanten aantrekken. OpenAI wil deze markt niet verliezen en kondigt een offensief aan door de nieuwste versie van ChatGPT in een vergelijkbaar model aan te bieden. Binnenkort zouden AI-agenten de markt kunnen overspoelen.

ChatGPT krijgt nieuwe mogelijkheden. Ontslagen zullen volgen

De concurrentie om zakelijke klanten wordt steeds heviger. Kleine startups zijn bereid AI-modellen te delen en aan te passen aan de specifieke behoeften van bedrijven. Hoewel een startup mogelijk niet veel klanten heeft, kan het voldoende zijn om een paar grote klanten te hebben die bereid zijn hoge bedragen te betalen voor op maat gemaakte oplossingen.

OpenAI heeft deze trend opgemerkt en beschouwt het als een bedreiging voor zijn eigen bedrijf. Veel bedrijven kunnen ervoor kiezen om samen te werken met een kleinere leverancier die AI zal aanpassen aan specifieke eisen, terwijl ze tegelijkertijd garanderen dat bedrijfsgegevens niet worden verwerkt of gebruikt om AI te trainen, en volledig onder de controle van de klant blijven.

De maker van ChatGPT ziet deze bedreiging en besloot te reageren. Zakelijke klanten krijgen toegang tot GPT-4, de nieuwste versie van de AI, en kunnen deze aanpassen aan hun eigen behoeften en op een veilige manier gebruikmaken van hun gegevens.

ChatGPT ten dienste van bedrijven

Aanstaande dinsdag wordt een nieuwe functie beschikbaar gesteld voor bedrijven, genaamd fine-tuning, waarmee ze de werking van AI kunnen aanpassen aan hun specifieke behoeften. OpenAI biedt de mogelijkheid om bijvoorbeeld aanvullende training te geven aan kunstmatige intelligentie op basis van data uit de specifieke branche of het vakgebied van een bedrijf.

Stel je voor dat je een online winkel runt die gespecialiseerd is in de verkoop van harde schijven. Je kunt de juiste datasets voorbereiden, de kennis die de AI al heeft over harde schijven benutten en vervolgens een “AI-agent” creëren in de vorm van een chatbot op basis van GPT-4. Deze chatbot kan geïntegreerd worden in de winkel en vragen van klanten beantwoorden, specifieke producten aanbevelen die aan hun behoeften voldoen, en technische ondersteuning bieden.

ChatGPT krijgt nieuwe mogelijkheden. Ontslagen zullen volgen

OpenAI verwacht dat fine-tuning de samenwerking met veel bedrijven zal bevorderen die al gebruikmaken van ChatGPT, maar die AI tot nu toe niet eenvoudig konden aanpassen aan hun behoeften en daarom overstapten naar andere aanbieders.

Het is belangrijk om te benadrukken dat fine-tuning al beschikbaar was voor OpenAI, maar alleen voor de miniversie van GPT-4. De meer geavanceerde modellen, GPT-4 en GPT-4o, boden deze mogelijkheden niet, maar dat gaat nu veranderen. “Het vereenvoudigen van het proces om AI-modellen aan te passen door directe samenwerking met bedrijven zou meer klanten moeten aantrekken,” zegt Olivier Godement, hoofd van de API-productenafdeling bij OpenAI. Hij voegt toe: “We hebben ons sterk gericht op het verlagen van barrières, het verminderen van moeilijkheden en het minimaliseren van de hoeveelheid werk die nodig is om aan de slag te gaan.”

Ter verduidelijking: AI-aanpassing via API stelt een bedrijf in staat om AI specifieke dingen te leren die belangrijk zijn voor het bedrijf, met gebruik van hun eigen data. AI kan bijvoorbeeld vragen beantwoorden over producten of diensten van dat bedrijf. Hierdoor wordt de AI nuttiger voor dat specifieke bedrijf, omdat het de specifieke behoeften beter begrijpt. Dit proces wordt uitgevoerd met behulp van tools (API – Application Programming Interface) die een eenvoudige overdracht van gegevens naar het AI-model mogelijk maken, zonder dat geavanceerde technische kennis nodig is.

Een golf van AI-agenten komt eraan

Het aanpassen van een AI-model is niet ingewikkeld. Je moet je gegevens naar de OpenAI-servers sturen en vervolgens de kunstmatige intelligentie trainen – dit proces duurt gemiddeld twee uur. Voorlopig ondersteunt het bedrijf alleen tekstgegevens.

Zo’n kant-en-klare “agent” kan dan worden geïntegreerd met je eigen diensten en producten. Dit kan leiden tot een situatie waarin virtuele agenten op veel plaatsen verschijnen, wat tegelijkertijd kan resulteren in werkloosheid voor een aantal specialisten op klantenservice- of technische ondersteuningsafdelingen. Voor bedrijven betekent dit niet noodzakelijkerwijs een kans op nieuwe inkomsten, maar eerder een mogelijkheid tot kostenbesparing.

ChatGPT krijgt nieuwe mogelijkheden. Ontslagen zullen volgen

Momenteel neemt de druk om AI-oplossingen te implementeren, die daadwerkelijk leiden tot betere financiële resultaten – of het nu gaat om lagere kosten of nieuwe inkomstenbronnen – steeds meer toe.

AI heeft tot nu toe vooral bedrijven in staat gesteld winst te maken, met name voor degenen die AI-chips produceren (zoals Nvidia) of zich bezighouden met IT-infrastructuur, waaronder de bouw van datacenters en clouddiensten. Terwijl sommige bedrijven enorme voordelen plukken en er op sommige plaatsen bijvoorbeeld een tekort aan percelen voor datacenters is, realiseren andere bedrijven zich steeds meer dat ze veel geld hebben uitgegeven aan AI zonder dat dit zich heeft vertaald in rendement op hun investering.

Het aanbieden van het nieuwste AI-model in de vorm van fine-tuning kan hierin een groot verschil maken. Helaas gaat het hier voornamelijk om voordelen voor werkgevers (lagere kosten), niet voor werknemers (mogelijk baanverlies).

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *