0

OpenAI zou niet één, maar twee grote partners kunnen binnenhalen

Apple en Nvidia zijn in gesprek om te investeren in OpenAI, de maker van de populaire ChatGPT-toepassing op basis van generatieve kunstmatige intelligentie. Als deze investering doorgaat, zal de waardering van het bedrijf stijgen tot 100 miljard dollar. Maar waarom willen deze techgiganten aandelen verwerven in de startup van Sam Altman?

OpenAI zou niet één, maar twee grote partners kunnen binnenhalen

Volgens The New York Times is OpenAI in onderhandeling om een deal te sluiten die de waardering van het bedrijf zou verhogen tot 100 miljard dollar, een stijging van ongeveer 20 miljard dollar ten opzichte van de huidige waardering.

De financieringsronde wordt geleid door Thrive Capital, dat zelf ongeveer 1 miljard dollar heeft geïnvesteerd in de startup achter ChatGPT. Ook Microsoft, dat al enkele miljarden in OpenAI heeft geïnvesteerd, is betrokken bij deze gesprekken.

De populariteit van kunstmatige intelligentie

OpenAI veroorzaakte een golf van interesse in generatieve kunstmatige intelligentie toen het eind 2022 de ChatGPT-chatbot lanceerde. Dit leidde al snel tot grote investeerdersbelangstelling en zette de oprichting van veel soortgelijke startups in gang, evenals een toename van de financiering voor bedrijven in deze sector.

Hoewel de interesse van beleggers enigszins is afgenomen, zijn verschillende bekende startups de facto overgenomen door bedrijven zoals Google en Amazon. In plaats van de volledige startups te kopen, huurden ze vaak de oprichters en geselecteerde werknemers in, waardoor waardevolle kennis werd binnengehaald.

Ondanks dat veel bedrijven niet konden overleven, doet OpenAI het nog steeds uitstekend en heeft het zijn marktleiderspositie verder versterkt. Het bedrijf heeft ook nieuwe oplossingen geïntroduceerd, zoals de DALL-E-tool voor het genereren van afbeeldingen, evenals een versie van ChatGPT die in realtime kan communiceren. Ze werken momenteel ook aan een videoproductietool genaamd Sora.

Microsoft heeft in de afgelopen jaren ongeveer 3 miljard dollar geïnvesteerd in OpenAI en verhoogde begin 2023 deze investering met nog eens 10 miljard dollar. Dit gaf Microsoft een sterke partner, waardoor ze onder andere de Copilot-service konden lanceren en snel OpenAI’s kunstmatige intelligentie konden integreren in de Bing-zoekmachine.

OpenAI zou niet één, maar twee grote partners kunnen binnenhalen

Waarom willen Nvidia en Apple aandelen in OpenAI?

Apple was relatief laat op de AI-markt en alleen nieuwe apparaten zoals de iPhone 16 zullen naar verwachting functies bieden die worden aangedreven door generatieve AI. Het bedrijf is echter geïnteresseerd in een betere en goedkopere samenwerking met OpenAI.

Apple werkt al aan een technologie genaamd Apple Intelligence, aangedreven door OpenAI-oplossingen, maar de ambities van het bedrijf zijn groter. Het is de bedoeling dat kunstmatige intelligentie in vrijwel alle Apple-producten wordt geïntegreerd, en een versterkte samenwerking met OpenAI zou dit proces kunnen vergemakkelijken. Bovendien zou een investering in OpenAI kunnen helpen om de aandelenkoers van Apple te verhogen of ten minste op het huidige niveau te houden.

Nvidia, dat een groot deel van zijn rekenkracht levert in de vorm van gespecialiseerde computerchips die geschikt zijn voor AI-ontwikkeling, heeft de afgelopen achttien maanden een sterke groei doorgemaakt. Het bedrijf rapporteerde onlangs dat zijn omzet en winst de afgelopen maanden zijn verdubbeld, maar dit was niet genoeg om de hoge aandelenkoers te handhaven.

De investering in OpenAI zou Nvidia helpen om zijn partnerschap met het bedrijf te versterken en, net als Apple, zijn aandelen aantrekkelijker te maken voor investeerders. Omdat OpenAI niet beursgenoteerd is, kunnen investeerders in OpenAI indirect investeren door te investeren in aandeelhouders zoals Microsoft, wat gedeeltelijk de goede beursresultaten van Microsoft verklaart.

OpenAI heeft op zijn beurt kapitaal nodig. Alleen al de training van ChatGPT-4 kostte het bedrijf meer dan 100 miljoen dollar. Momenteel wordt er gewerkt aan een ander AI-model, dat waarschijnlijk nog meer zal kosten. OpenAI en zijn investeerders hopen dat AI een revolutie teweeg zal brengen in de manier waarop mensen en bedrijven werken. Voorlopig is het echter een speculatieve business die nog niet genoeg inkomsten genereert om de investeringen in relatief korte tijd terug te betalen.

OpenAI zou niet één, maar twee grote partners kunnen binnenhalen

ChatGPT blijft de leider

Hoewel er het afgelopen jaar veel concurrenten zijn ontstaan, blijft OpenAI snel groeien. Het aantal ChatGPT-gebruikers is in minder dan een jaar verdubbeld, en nu gebruiken wekelijks 200 miljoen mensen de chatbot.

Taya Christianson, woordvoerster van OpenAI, bevestigde niet alleen dit aantal, maar voegde ook toe dat 92 procent van de Fortune 500-bedrijven OpenAI-oplossingen gebruikt. Grote bedrijven implementeren AI meestal in hun producten met behulp van technologieën die zijn ontwikkeld door de startup van Altman.

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *