0

Kan Bing met AI Google verslaan?

Er waren en zijn hoge verwachtingen. Toen Microsoft kunstmatige intelligentie van OpenAI toevoegde aan de Bing-zoekmachine, voorspelde het bedrijf dat dit tot wel 2 miljard dollar extra inkomsten zou kunnen opleveren. Het idee was dat Bing zijn marktaandeel zou vergroten door een deel van de gebruikers bij Google weg te halen. Nu, zes maanden later, lijkt het erop dat Bing weinig vooruitgang heeft geboekt. De positie van Bing op de wereldmarkt is nauwelijks veranderd. Is AI onaantrekkelijk gebleken voor gebruikers?

Kan Bing met AI Google verslaan?

Volgens het analysebureau StatCounter bedraagt Bing’s aandeel op de wereldwijde zoekmachinemarkt slechts 3%. Dit was hetzelfde aandeel in januari, vlak voor de introductie van AI, en dit is nu vrijwel ongewijzigd. Een ander bekend analytisch platform, Similarweb, bevestigt dat Google.com zijn leidende positie behoudt en bovenaan de wereldwijde ranglijst van websites staat. Bing.com, daarentegen, is de afgelopen drie maanden gedaald in populariteit: van de 27e plaats in mei, naar de 29e in juni, en de 30e in juli.

Microsoft betwist volgens “The Wall Street Journal” de gegevens van externe analysebedrijven en beweert dat de vernieuwde Bing een succes is. Microsoft stelt dat externe partijen “niet alle gebruikers meten die rechtstreeks naar een Bing-chatpagina gaan.” Dit verwijst naar de AI-chatfunctie die in de zoekmachine is geïntegreerd.

Deze chatfunctie biedt directe antwoorden op vragen en stelt gebruikers in staat om gesprekken te voeren in tekstvorm. In plaats van een lijst met links, zoals bij Google, geeft Bing specifieke antwoorden in een chatvenster. Toch lijken gebruikers, gebaseerd op de gegevens van externe bronnen, nog niet bereid hun zoekgewoonten te veranderen. Ze blijven tevreden met de traditionele zoekmachines zoals ze nu zijn.

Is AI in de zoekresultaten dan echt een betere optie?

In de technologiesector, en daarbuiten, moeten nieuwe tools vaak een concreet probleem oplossen om succes te hebben. Een zoekmachine met een ingebouwde AI-chat lijkt echter geen dringend probleem op te lossen. Zoekmachines, en met name Google, dat volgens Similarweb meer dan 90% van het marktaandeel in handen heeft en volgens StatCounter zelfs 92%, hebben gebruikers al laten wennen aan een specifieke manier van zoeken naar informatie. Het lijkt erop dat internetgebruikers niet alleen gewend zijn aan de manier waarop ze nu zoeken, maar ook tevreden zijn met de resultaten die ze krijgen.

Microsoft investeert miljarden in AI en combineert dit met Bing, maar misschien probeert het bedrijf een probleem op te lossen dat niet echt bestaat. In dat geval is het moeilijk om gebruikers te overtuigen hun gewoonten te veranderen en over te stappen naar Bing met AI-chat.

Kan Bing met AI Google verslaan?

Ondanks dit had de introductie van AI in Bing wel enige impact. Het analysebedrijf YipitData meldde dat het aantal gebruikers van Bing tussen februari en juni met 10% is toegenomen, wat neerkomt op ongeveer 98 miljoen gebruikers. Maar als je dit vergelijkt met de 1,12 miljard gebruikers van Google, lijkt het verschil nog steeds aanzienlijk.

Microsoft benadrukt dat het te vroeg is om het succes van AI in Bing te beoordelen. Yusuf Mehdi, Chief Marketing Officer bij Microsoft, zei dat het bedrijf een sterke groei ziet in zowel mobiele zoekopdrachten als zoekopdrachten via Edge. — We hebben in de afgelopen zes maanden meer vooruitgang geboekt dan in de afgelopen tien of twintig jaar samen. We zijn tevreden met onze start, aldus Mehdi in een interview. Toch weigerde Microsoft om verkeersgegevens te verstrekken aan The Wall Street Journal.

Microsoft is een grote investeerder en partner van OpenAI, de maker van ChatGPT. Maar de AI-chat die is geïntegreerd in Bing geeft soms onnauwkeurige of misleidende informatie. De technologie is nog steeds niet volledig verfijnd, net als Google’s Bard of Ernie, de tegenhanger van Baidu.

Microsoft zal AI niet opgeven, net als de concurrentie.

Microsoft genereerde $56,2 miljard aan omzet in de drie maanden die eindigden in juni. Dit is een stijging van 8 procent in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. De winst bedroeg $20,1 miljard, wat neerkomt op een groei van 20 procent. Het is vermeldenswaard dat dit een recordwinst was, hoger dan de $18,8 miljard uit het laatste kwartaal van 2021.

Het bedrijf is vastbesloten om te blijven investeren in de ontwikkeling van AI en wil deze technologie integreren in al zijn diensten. Amy Hood, Chief Financial Officer van Microsoft, legde tijdens een telefoongesprek met investeerders uit dat de omzetgroei door AI “geleidelijk zal plaatsvinden naarmate steeds meer producten op grote schaal beschikbaar komen.” Ze voorspelt dat AI volgend jaar een grotere impact op de omzet zal hebben.

Momenteel investeert Microsoft zwaar in het opbouwen van cloudinfrastructuur en datacenters om te voldoen aan de sterke vraag van klanten. De verkoop van Azure, het vlaggenschip van Microsoft in de cloud, steeg met 27% in het afgelopen kwartaal. Satya Nadella, CEO van Microsoft, voegde eraan toe dat meer dan 11.000 organisaties gebruikmaken van de Azure OpenAI Service, een tool die wordt aangeboden aan klanten en is ontwikkeld in samenwerking met OpenAI.

De inkomsten uit Bing met AI zijn echter nog niet veel veranderd. De advertentie-inkomsten van Microsoft maken minder dan 6 procent van de totale omzet uit, en deze inkomsten komen voornamelijk van Bing. De kwartaalgroei bedroeg slechts 3% in vergelijking met vorig jaar, wat bescheiden is.

Voor Google is de investering van Microsoft in OpenAI en de grootschalige implementatie van kunstmatige intelligentie echter een duidelijk waarschuwingssignaal. Sundar Pichai, CEO van Google, heeft publiekelijk erkend dat het bedrijf van plan is om ‘AI-chat een integraal onderdeel van zijn zoekmachine’ te maken. Of we het nu willen of niet, AI-chat zal een permanente plaats krijgen in online zoekmachines.

Kan Bing met AI Google verslaan?

Er komt iets nieuws

Het is mogelijk dat de statistieken van Bing er beter uit hadden gezien als Microsoft de AI-chat vanaf het begin alleen beschikbaar had gesteld voor mensen die inloggen met een Microsoft ID in de Microsoft Edge-browser. De vernieuwde Bing-zoekmachine was bijvoorbeeld niet beschikbaar in Apple Safari of Google Chrome. Dit zal echter “binnenkort” veranderen, aldus Microsoft.

De vertraging in de implementatie en beschikbaarheid van AI-chat in andere browsers was voornamelijk te wijten aan het feit dat de infrastructuur van Bing het grote aantal vragen niet aankon.

Kortom, er is nog niets definitief. Het is mogelijk dat Bing alsnog zijn marktaandeel aanzienlijk kan vergroten. Volgens grote techbedrijven ligt de toekomst van zoekmachines bij AI-chat. “Op den duur zal de zoekmachine zo werken,” aldus het hoofd van Google.

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *