0

Opschudding bij OpenAI. Belangrijke medewerkers vertrekken

OpenAI bereidt zich voor op een transformatie en kampt met het vertrek van belangrijke medewerkers. Het bedrijf, bekend als de maker van ChatGPT en een van de meest waardevolle ondernemingen in Silicon Valley, staat op het punt om grote veranderingen door te voeren. Volgens de “Financial Times” overweegt het bedrijf een grondige herstructurering, en een aantal sleutelfiguren heeft al hun vertrek aangekondigd.

Opschudding bij OpenAI. Belangrijke medewerkers vertrekken

De krant meldt dat het bedrijf overweegt om over te schakelen naar een model van een “public benefit corporation” (PBC), wat zou bijdragen aan de aantrekkelijkheid voor investeerders. Sam Altman, CEO van OpenAI, voert verkennende gesprekken met het bestuur over het verwerven van aandelen in het bedrijf, wat een belangrijke stap zou zijn in de kapitaalstructuur van de onderneming.

Terwijl de startup probeert stabiliteit te herwinnen, groeit de interne spanning over de commercialisering en de druk om producten te ontwikkelen die kunnen worden gemonetariseerd. Huidige en voormalige werknemers wijzen erop dat het bedrijf steeds meer op een typisch technologiebedrijf begint te lijken, gericht op product en succes, en minder altruïstisch is.

De waarde van OpenAI wordt geschat op 150 miljard dollar, en het bedrijf is bezig met het aantrekken van meer dan 6 miljard dollar van investeerders. Volgens bronnen die bekend zijn met de situatie, waar “FT” naar verwijst, zijn deze investeringen afhankelijk van de transformatie van het bedrijf naar een volwaardige commerciële entiteit binnen de komende twee jaar. Zo niet, dan kunnen investeerders hun kapitaal terugeisen.

Opschudding bij OpenAI. Belangrijke medewerkers vertrekken

Vertrekken bij OpenAI

Ondertussen kampt het bedrijf met een golf van ontslagen, waaronder het vertrek van Mira Murati, de voormalige CTO, die een cruciale rol speelde in de ontwikkeling van ChatGPT. Daarnaast hebben ook Bob McGrew, directeur van onderzoek, en Barret Zoph, vicepresident onderzoek, hun vertrek aangekondigd.

In een verklaring aan de werknemers gaf Murati aan dat haar beslissing om te vertrekken moeilijk was. In november vorig jaar werd ze tijdelijk CEO nadat het bestuur Altman had verwijderd. Ze leidde de inspanningen om ChatGPT te ontwikkelen tot een zelfstandig product.

Altman benadrukte in zijn verklaring dat veranderingen in het management een natuurlijk onderdeel zijn van de groei van bedrijven, vooral die zich snel ontwikkelen en in uitdagende omstandigheden opereren. Op de korte termijn is er geen plan om Murati te vervangen, maar het bedrijf zal vertrouwen op het huidige technische en leidinggevende personeel.

Opschudding bij OpenAI. Belangrijke medewerkers vertrekken

Oorspronkelijk opgericht als een non-profitorganisatie, had OpenAI zich tot doel gesteld om te werken aan kunstmatige algemene intelligentie ten dienste van de mensheid. In 2019 veranderde het bedrijf zijn model naar “capped profit”, wat het mogelijk maakte om aanzienlijke investeringen aan te trekken, waaronder 13 miljard dollar van Microsoft.

Naast deze veranderingen heeft OpenAI het afgelopen jaar te maken gehad met een reeks andere ontslagen op hoog niveau. Na het vertrek van Greg Brockman, die verlof nam tot het einde van het jaar, zijn er nog maar twee van de elf oprichters in het bedrijf gebleven.

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *