0

Origami vanaf de telefoon. Opvouwbare smartphones winnen miljoenen klanten

De smartphonemarkt heeft de afgelopen jaren weinig echt baanbrekende innovaties gezien. Elk jaar worden we getrakteerd op betere camera’s, snellere processors, dunnere behuizingen en nu, dit jaar, eindelijk talloze AI-tools. Toch zien we al een tijdje een trend naar smartphones met zeer grote, opvouwbare schermen. Waar deze eerder werden beschouwd als gadgets die vooral stijl over inhoud boden, begint dat beeld nu te kantelen. De nieuwste modellen zijn indrukwekkend en functioneel. Misschien wordt je volgende smartphone wel een opvouwbare?

Origami vanaf de telefoon. Opvouwbare smartphones winnen miljoenen klanten

Smartphones waren niet langer spannend; ze werden gewoon saai. Hoeveel beter kan de volgende generatie camera’s eigenlijk zijn? Hebben we echt een snellere processor nodig in onze telefoons? Natuurlijk zijn er altijd gebruikers die deze verbeteringen waarderen, maar de meesten van ons benutten amper 50% van de mogelijkheden van hun hardware.

Wanneer we dus nadenken over de aanschaf van een nieuwe smartphone, is het de moeite waard om de beschikbare opties te overwegen, vooral opvouwbare telefoons. Deze hebben schermen die openklappen als een boek, waardoor je een veel groter scherm krijgt, terwijl de telefoon opgevouwen klein genoeg blijft om makkelijk mee te nemen.

Samsung, Motorola en Huawei werken al jaren aan opvouwbare telefoons. Aanvankelijk waren dit vooral dure apparaten, gepositioneerd als ‘high-end’ voor de meest veeleisende gebruikers. Ze hadden een nichegroep fans, maar waren voor de gemiddelde consument te duur en daarom bereikten ze geen breder publiek—ze kostten vaak meer dan 7.000 PLN. Daarnaast was de software niet optimaal, waardoor veel apps niet goed werkten op de twee schermen en er weinig nieuwe functies werden geboden. Hierdoor waren de opvouwbare telefoons niet erg praktisch.

Maar nu zijn we in 2024 in een totaal andere situatie beland. De markt voor opvouwbare smartphones is volwassen geworden. Volgens IDC-analisten zal de verkoop van deze apparaten dit jaar 25 miljoen stuks bereiken, een stijging van bijna 40% ten opzichte van vorig jaar. Deze telefoons zijn niet alleen veelzijdiger geworden, maar ook veel betaalbaarder.

Motorola biedt bijvoorbeeld het Razr-model aan voor ongeveer 2.500 PLN, en nieuwere modellen zijn verkrijgbaar vanaf ongeveer 3.500 PLN. Uitgeklapt heeft het scherm een formaat van 6,9 inch en een resolutie van 2640 x 1080 pixels. Dit biedt een groot werkoppervlak, maar voor zo’n 6.000 PLN krijg je bij de Google Pixel 9 Pro Fold een nog groter scherm van 7,6 inch. Deze telefoon verandert uitgeklapt vrijwel in een kleine tablet en biedt tegelijkertijd de kwaliteit van een Google-telefoon, wat zorgt voor een naadloze ervaring met Android.

Origami vanaf de telefoon. Opvouwbare smartphones winnen miljoenen klanten

De vorige generatie opvouwbare telefoons had vaak beperkte functionaliteit op het extra scherm. Het toonde bijvoorbeeld alleen de tijd en meldingen. De huidige modellen bieden veel meer mogelijkheden, zoals de optie om twee apps naast elkaar te gebruiken. Uitgeklapte smartphones met grote schermen zijn ideaal voor het kijken van films, lezen van e-books en artikelen, en zelfs voor het spelen van games. De vouw in het scherm is alleen zichtbaar wanneer er licht op schijnt, wat voor mij geen storend probleem is.

Ook de Samsung Galaxy Z Fold 6 (7,6″ scherm), OnePlus Open (7,8″) en Honor Magic V3 (7,92″) presteren uitstekend, hoewel deze toestellen nog steeds aan de dure kant zijn.

Huawei zet de standaard met zijn drievoudig opvouwbare telefoon. De groeiende interesse in opvouwbare smartphones blijkt ook uit de reacties van consumenten. Toen Apple onlangs zijn nieuwste iPhones uit de iPhone 16-serie presenteerde, waren er veel teleurgestelde reacties en daalden de aandelen van het bedrijf na de lancering.

Hetzelfde kan niet gezegd worden over Huawei. Rond dezelfde tijd lanceerde Huawei de drievoudig opvouwbare Mate XT. Deze nieuwe en zeer dure telefoon (vanaf ongeveer 2.800 dollar, oftewel ongeveer 10.500 PLN) stootte klanten echter niet af. Binnen korte tijd verzamelde het bedrijf meer dan een miljoen pre-orders, en dat aantal is inmiddels gestegen naar ruim 4 miljoen.

Het Chinese bedrijf Huawei wil met deze innovaties laten zien dat hun toestellen vooruitstrevend zijn. De Mate XT, die op drie verschillende manieren kan worden opgevouwen als een accordeondeur, is daar het perfecte voorbeeld van. Richard Yu, CEO van Huawei, zei tijdens de lancering: “Dit is iets dat anderen hadden kunnen bedenken, maar niet konden maken. Wij hebben er vijf jaar aan gewerkt en besloten niet op te geven.”

De Mate XT, net als andere nieuwe producten op de markt, biedt een AI-assistent en een camera van zeer hoge kwaliteit. Wat deze telefoon echter echt uniek maakt, is het scherm dat zich vouwt als origami, met een maximale diagonaal van 10,2 inch. Dit is een indrukwekkende prestatie, omdat het in de praktijk neerkomt op een volwaardige tablet die je gewoon in je broekzak kunt meenemen.

Origami vanaf de telefoon. Opvouwbare smartphones winnen miljoenen klanten

De Huawei-telefoon is 12,8 mm dik wanneer hij is opgevouwen en 3,6 mm op zijn dunste punt wanneer hij volledig is uitgevouwen. Hij weegt 298 gram, wat relatief licht is in vergelijking met de Apple iPhone 16 Pro Max (6,9″), die 227 gram weegt.

Apple-fans kijken met afgunst naar de steeds geavanceerdere opvouwbare smartphones en wachten ongeduldig tot de fabrikant uit Cupertino zijn eigen versie met iOS introduceert. Ze moeten dit snel doen, want de iPhone wordt al jaren niet meer geassocieerd met het ‘wauw’-effect.

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *