0

AI zal de grootste problemen creëren – en dat is maar goed ook

Kevin Kelly is medeoprichter van het bekroonde tijdschrift WIRED en de oprichter van de populaire website Cool Tools, waar al 20 jaar dagelijks tools worden beoordeeld. Hij is de auteur van vele bestsellers over de toekomst van technologie en een gerenommeerde expert. Als je interesse hebt in de technologische wereld, is zijn naam je waarschijnlijk al meermaals tegengekomen. In een interview met Business Insider deelt hij, zoals altijd, zijn optimisme en originele gedachten over AI, evenals een fascinerende kijk op de wereld. Kevin Kelly zal ook spreken op de Masters&Robots-conferentie, die van 22 tot 23 oktober in Warschau plaatsvindt.

AI zal de grootste problemen creëren – en dat is maar goed ook

Kevin Kelly, medeoprichter van WIRED magazine en oprichter van Cool Tools: Dat is een heel goede vraag. En ja, je hebt gelijk: de droom die we al lang koesterden, was niet meer te hoeven werken. Die droom is deels werkelijkheid geworden, maar als je kijkt naar de rijkste mensen ter wereld die niet hoeven te werken, zijn ze nog steeds ontzettend druk.

Het is niet zo dat we helemaal niets willen doen. Ik denk dat nieuwe tools, zoals ChatGPT, ons gewoon de mogelijkheid geven om andere dingen te doen. AI-tools stellen ons in staat om meer van de dingen te doen die we echt willen doen. Het is werk dat we niet willen opgeven.

Ik denk dat het idee van werken in je vrije tijd al aan het vervagen is. We hebben een nieuwe term nodig voor wat we willen doen, en ik denk dat nieuwe AI-tools hierbij helpen. Ze maken het mogelijk om creatief en betekenisvol werk te verrichten. Het is niet meer zo dat we na het werk ‘uitschakelen’ en dan ontspannen. Tegenwoordig doen we gewoon ander soort werk. Werk je nu?

Wat bedoel je?

Je werkt, maar doet eigenlijk wat je wilt doen, en technologische hulpmiddelen helpen je daarbij. Als je een interview wilt afnemen, kan dat nu met behulp van AI-tools. We willen dat iedereen kan doen wat hij of zij graag wil doen. [Noot van de redactie: dit interview werd afgenomen via een online vergaderapp met AI-gegenereerde transcriptie. Zonder hulpmiddelen zou dit type interview niet mogelijk zijn.]

Precies.

Daarom denk ik dat we af moeten van de oude tweedeling tussen werken en niet werken, en dat we ‘uitgeschakeld’ zouden zijn. Dankzij technologie bevinden we ons in een soort tussenfase. Iets dat deels werk is, maar ook leuk, en we doen het omdat we het graag willen.

Kevin Kelly zal spreken op de Masters&Robots-conferentie, die van 22 tot 23 oktober in Warschau plaatsvindt.

Creativiteit versus kunstmatige intelligentie

Met zoveel tools en AI tot onze beschikking, hoe ziet u de toekomst van de relatie tussen menselijke creativiteit en kunstmatige intelligentie? Denkt u dat AI uiteindelijk de menselijke innovatie op gebieden zoals kunst, contentcreatie of zelfs technologie kan beperken of juist versterken?

Ik denk dat het onze creativiteit zal versterken. Kijk bijvoorbeeld naar foto’s: er zijn nog steeds mensen die schilderijen maken die fotorealistisch zijn, terwijl ze net zo goed een foto zouden kunnen maken. Ze kiezen ervoor om fotorealistisch te schilderen. Wat is het nut daarvan? Er is een subtiel verschil, maar toch kiezen mensen ervoor. AI zal dus zeker op verschillende manieren worden gebruikt om creativiteit te vergroten.

Daarnaast, als je iets maakt met AI, ziet het er vaak vreemd uit, bijna buitenaards, alsof het van een andere planeet komt. De creativiteit van AI-modellen is altijd anders dan die van mensen, en dat is juist het interessante. Het feit dat AI en mensen anders kunnen denken, en ‘anders denken’ is de kern van de nieuwe economie. We moeten vandaag de dag anders denken, en AI kan ons daarbij helpen.

Ik wil eraan toevoegen dat AI zelf ook beperkingen heeft. Maar wanneer mensen AI gebruiken, kunnen ze dingen creëren die noch AI, noch mensen alleen zouden kunnen maken. Als je bijvoorbeeld een logo wilt laten ontwerpen dat echt origineel is en nog nooit eerder is gezien, zou je waarschijnlijk een team van ontwerpers samen met AI inschakelen.

AI zal de grootste problemen creëren – en dat is maar goed ook

Kunt u uitleggen wat u bedoelt met de beperkingen van AI?

De huidige grote taalmodellen die we hebben, zijn beperkt in de zin dat ze alles weten wat mensen weten. Ze hebben enorme kennisbanken en zijn intelligent, maar ze weten wat wij weten. Wanneer ze zich moeten wagen aan het onbekende, stuiten ze op problemen. Het is heel moeilijk om AI buiten de grenzen van hun kennis te laten treden. Ze maken fouten binnen wat ze kennen, maar dit is geen vorm van creatieve intelligentie. Om het onbekende te verkennen, moet AI samenwerken met mensen. In de toekomst zullen er waarschijnlijk modellen komen die beter het onbekende kunnen verkennen, maar die hebben we nu nog niet.

Gevaren van AI en AGI

Ziet u gevaren voortkomen uit de huidige technologische trends, met name op het gebied van AI?

AI is de krachtigste technologie die we ooit hebben uitgevonden. Daarom zal het ook de grootste problemen veroorzaken. Het is een regel dat hoe krachtiger de technologie, hoe krachtiger de problemen. We staan dus voor grote uitdagingen.

Dit klinkt behoorlijk beangstigend.

Maar ik maak me geen zorgen.

Ben je daar niet bezorgd over?

De reden dat ik me geen zorgen maak, is dat ons vermogen om problemen op te lossen ook sneller toeneemt dan de problemen zelf. We hebben nieuwe hulpmiddelen om ze op te lossen.

Ook moet worden benadrukt dat we nooit van alle problemen af zullen zijn. Mensen die geloven in een utopie waarin we een staat bereiken waarin er geen problemen meer zijn, leven niet in de realiteit. Wij zullen als mensen altijd nieuwe problemen blijven creëren, maar ons vermogen om deze op te lossen zal ook blijven groeien. Het enige wat we moeten doen is jaarlijks minimaal 1% meer oplossingen creëren dan problemen, en dat is genoeg. Het is geen grote marge, maar die kleine marge is voldoende. Daarom moeten we niet bang zijn voor het feit dat we enorme problemen zullen moeten oplossen. Problemen zijn eigenlijk verklede kansen.

Sommigen vrezen dat met de komst van AI er snel ernstige problemen zullen ontstaan; dat de snelheid van deze oplossingen ook exponentieel zal toenemen. In de praktijk hebben we echter nog tijd. Er is een groot verschil tussen wat er wordt ontwikkeld en gepresenteerd en de daadwerkelijke marktacceptatie, die altijd vrij traag is. We hebben tijd.

Dus er is geen reden om bang te zijn voor AGI?

Binnen vijf jaar zal de definitie van AGI (Artificial General Intelligence) waarschijnlijk veranderen. In wezen zal AGI worden gedefinieerd als alles wat mensen zelf niet kunnen produceren. Het zal staan voor alles wat we ons kunnen voorstellen, maar niet zelf kunnen creëren.

En al die onheilspellende visioenen uit Terminator-achtige films?

Dat is romantiek. Hollywood. Zeer, zeer onwaarschijnlijk.

Kevin Kelly zal spreken op de Masters&Robots-conferentie, die van 22 tot 23 oktober in Warschau plaatsvindt.

Functioneren in een technologiegedreven wereld

Wij komen uit de technologiesector en zien dingen anders, maar voor de gemiddelde persoon die dagelijks wordt overspoeld met AI-informatie en zich in de draaikolk van het internet bevindt, is het mogelijk om mentaal welzijn en stabiliteit te behouden? Hoe gaan mensen om met zaken zoals nepnieuws en desinformatie?

Voor zover ik weet, zijn problemen met geestelijke gezondheid en welzijn vooral zichtbaar bij jongeren die vatbaar zijn voor dergelijke invloeden. Tiener zijn is een moeilijke fase in het leven. En ik denk niet dat we als maatschappij technologie moeten beoordelen op basis van hoe tieners deze gebruiken. Het is duidelijk dat zij technologie vaak obsessief en buitensporig gebruiken, maar dat is nu eenmaal de aard van het tiener-zijn. Wat er ook gebeurt, tieners zullen waarschijnlijk misbruik maken van nieuwe ontwikkelingen.

Veel onderzoeken richten zich vaak op sociale media vanuit het perspectief van tienergebruik, en niet op de manier waarop volwassenen technologie gebruiken. Wie van ons volwassenen heeft daadwerkelijk problemen met sociale media?

Ik in elk geval niet.

Precies, problemen met sociale media zijn zeldzaam bij volwassenen. We zeggen vaak dat we te veel tijd doorbrengen op onze telefoon, maar het heeft meestal geen ernstige gevolgen voor ons leven. Er is veel meer hysterie rondom dit onderwerp dan het bewijs daadwerkelijk laat zien.

Laten we nu praten over ethiek. Er zijn toenemende zorgen over de uitdagingen van AI, van privacykwesties tot vooroordelen bij het nemen van beslissingen. Welke rol moet ethiek spelen bij de ontwikkeling en toepassing van AI?

Dit is een zeer serieuze en terechte zorg. Het komt voort uit het feit dat we machines zullen hebben die beslissingen nemen, en we willen dat die beslissingen menselijk verantwoord zijn. Het grootste probleem is dat onze ethiek zelf vaak oppervlakkig en inconsistent is. Wanneer we ethiek in AI proberen te programmeren, merken we hoe inconsistent het kan zijn. Eigenlijk moeten we als mensen eerst een betere, meer coherente ethiek voor onszelf ontwikkelen. Dit is ook een kans voor ons om betere mensen te worden.

Het programmeren van ethiek in AI is op zich niet zo moeilijk. Wat moeilijk is, is het ontwikkelen van een consistente en diepgaande ethiek, eentje waar wij als mensen trots op kunnen zijn.

Over de toekomst van kunstmatige intelligentie

In uw boek “The Inevitable: Understanding the 12 Technological Forces That Will Shape Our Future”, dat een paar jaar geleden werd gepubliceerd, beschrijft u verschillende trends die onze toekomst onvermijdelijk zullen vormgeven. Welke van deze acht u momenteel als het belangrijkst?

Dit gaat dus zeker een cognitietrend worden waarbij we aan alles een beetje verschillende soorten intelligentie toevoegen. Het is een heel ecosysteem van diverse cognitievormen die uniek zijn. Laat me dat uitleggen.

Natuurlijk.

Wanneer we een grafiek zouden maken van alle mogelijke soorten intelligentie, zou menselijke intelligentie zich aan de uitersten bevinden, niet in het midden. Wij zijn de soort aan de rand, niet in het centrum. We bevinden ons niet in het centrum van het zonnestelsel en ook niet in het centrum van de Melkweg. Wij staan aan de rand. Onze eigen intelligentie is een extreme vorm van intelligentie.

Laten we nu alle mogelijke soorten intelligentie nemen en daar nieuwe mogelijkheden aan toevoegen. Iets dat zo slim is als een sprinkhaan kan, door middel van ontwikkeling en AI, een zekere mate van aanpassingsvermogen en leercapaciteit krijgen. Dit is waar we naartoe gaan.

Sommige mensen, zoals Sam Altman van OpenAI, noemen dit het ‘tijdperk van de intelligentie’. Dat is een heel goede benaming. Gedurende een kort moment in de geologische tijd waren wij de enige cognitieve wezens op deze planeet. Maar nu, terwijl we verder gaan, zullen we niet meer de enigen zijn. We zullen ons omringen met denkende en cognitieve entiteiten die zich aanpassen en ontwikkelen. Dit zal ongelooflijk krachtig zijn.

Als u nieuwe technologieën of innovaties zou moeten aanwijzen die de komende tien jaar veelbelovend zijn, welke zouden dat dan zijn?

Behalve AI?

Ja.

Dan zou ik zeggen dat ik de visie van Mark Zuckerberg deel. Ik geloof dat slimme brillen de volgende grote innovatie zullen zijn. Wat nodig is om deze visie werkelijkheid te laten worden, is dat dergelijke technologie wijdverbreid en toegankelijk voor iedereen wordt. Op dit moment bestaat een dergelijke bril nog niet, maar zonder deze brillen zullen we geen spiegelwereld, augmented reality of metaverse hebben.

Zodra we deze mogelijkheden hebben, in combinatie met AI en betaalbare hardware, ontstaat er een naadloze verbinding tussen de digitale en fysieke wereld. We zullen dan digitale avatars, vergaderingen, trainingen en onderwijs hebben, alles. Dit zal de wereld veranderen en revolutionair zijn.

We hebben echter nog een lange weg te gaan. Als mensen zijn we goed in het bedenken van ideeën, maar het kost tijd om ze werkelijkheid te maken.

Twee laatste vragen. Kevin, welk advies zou u geven aan jonge mensen die net hun carrière in de media- en technologie-industrie beginnen?

In welk vakgebied je ook zit, ik heb altijd één advies: leer hoe je het beste kunt leren. Je moet weten hoe je het meest effectief leert, want je blijft de rest van je leven leren. Zeker in een sector als technologie kun je simpelweg niet overleven zonder een goed leersysteem.

Dus: hoe leer jij het beste? Wat heb je tussen het leren door nodig? Rust? Leer je liever door te luisteren of door te kijken? Leren is net als sporttraining. Je moet oefenen, testen en jezelf meten. Helaas leert geen enkele school die ik ken hoe je het beste kunt leren.

Als je kunt, ontdek dan hoe jij het beste leert en verfijn dat proces. Dit is de vaardigheid waarmee je wilt afstuderen.

En tot slot, hoe definieert u tegenwoordig succes, gezien al uw prestaties? Wat is het belangrijkst voor u in zowel werk als privé?

Iedereen zou zoveel mogelijk moeten willen doen en zijn eigen definitie van succes hebben. Kopieer niemand. Een deel van het leven en mens-zijn is dat we allemaal uniek zijn, en dus moet ook onze definitie van succes uniek zijn.

Wat is mijn definitie van succes? Ik wil controle over mijn tijd hebben. Er zijn twee soorten rijkdom. Er is geld – je kunt veel geld hebben en dat zal je rijk maken, maar niet echt rijk. Ware rijkdom is controle hebben over je tijd, en in mijn ogen is tijd de meest waardevolle hulpbron die ik heb. Als je controle hebt over je tijd, ben je rijk. Een deel van mijn succesdefinitie is dus dat ik een sterke controle over mijn eigen tijd heb. Dat betekent dat ik beslis wat ik ga doen en dat ik de tijd in de gaten houd.

AI zal de grootste problemen creëren – en dat is maar goed ook

Daarnaast meet ik mijn leven in dagen. Ik vraag mezelf af: wat als dit mijn laatste dag zou zijn? Doe ik dan wat ik echt wil doen? Kies ik voor deze specifieke activiteit? Zou ik bijvoorbeeld dit interview doen als ik morgen zou sterven? Ik zei ja, dus doe ik het. Voor mij is controle over tijd een belangrijk onderdeel van succes en zo organiseer ik mijn leven.

Verder optimaliseer ik mijn leerproces. Ik probeer zoveel mogelijk kansen te krijgen om te leren en mezelf daarin te verbeteren.

Ten slotte wil ik leermiddelen voor iedereen ter wereld beschikbaar maken. Ik streef ernaar ervoor te zorgen dat iedereen ter wereld kan leren zoals ik dat doe.

— Geïnterviewd door Grzegorz Kubera

Kevin Kelly zal spreken op de Masters&Robots-conferentie, die plaatsvindt van 22 tot 23 oktober in Warschau.

Kevin Kelly is medeoprichter van het bekroonde tijdschrift WIRED, dat in 1993 werd gelanceerd. Hij is voorzitter van de Long Now Foundation, een organisatiedie het denken op lange termijn bevordert. Hij is ook oprichter van de populaire website Cool Tools, waar al 20 jaar dagelijks hulpmiddelen worden beoordeeld, inclusief leermiddelen. Daarnaast is hij auteur van vele bestsellers over de toekomst van technologie. Zijn nieuwste boek is “Excellent Advice for Living”, met 450 moderne tips en principes voor het leiden van een goed leven. Hij staat bekend om zijn radicale optimisme.

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *