Grote technologiebedrijven zoals Google zetten zwaar in op AI om miljarden dollars te verdienen en investeren veel middelen in deze technologie. Deze haast om AI te gelde te maken roept echter vragen op over wie de vruchten zal plukken. Gaan we naar een toekomst waarin iedereen profiteert, of juist naar een wereld waarin de rijken rijker worden en de armen achterblijven? Sundar Pichai, de CEO van Google, heeft een andere kijk. Hij gelooft dat we op weg zijn naar een betere en eerlijkere wereld.
Tijdens de Future Summit afgelopen zaterdag, waar wereldleiders samenkwamen bij de Verenigde Naties in New York om actuele kwesties te bespreken, waaronder kunstmatige intelligentie, hield Pichai een krachtig betoog voor de voordelen van AI. Hij benoemde vier belangrijke gebieden waarop kunstmatige intelligentie de duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN kan ondersteunen. Deze zeventien doelen zijn volgens de VN een “gedeelde blauwdruk voor vrede en welvaart voor mens en planeet.”
Versnellen van wetenschappelijke ontdekkingen
Pichai herinnerde eraan dat Google het afgelopen jaar 110 talen aan Google Translate heeft toegevoegd en dat het bedrijf werkt aan de ondersteuning van 1.000 veelgebruikte talen. In mei kondigde Google de AlphaFold 3-technologie aan, een model ontwikkeld door Google DeepMind en Isomorphic Labs. De ontwikkelaars stellen dat dit model nauwkeurig de structuur van eiwitten, DNA, RNA en liganden kan voorspellen, wat grote doorbraken kan betekenen in geneesmiddelenonderzoek.
Google heeft AlphaFold sindsdien gratis beschikbaar gesteld, en volgens Pichai hebben ruim 2 miljoen onderzoekers in meer dan 190 landen er toegang toe, waarvan 30% in ontwikkelingslanden. “Over de hele wereld wordt AlphaFold gebruikt in onderzoek dat helpt om gewassen resistenter te maken tegen ziektes, nieuwe medicijnen te ontdekken, zoals malariavaccins en kankertherapieën, en nog veel meer,” aldus de Google-topman.
Verzachten van de gevolgen van klimaatrampen
Pichai benadrukte ook het Google Flood Hub-systeem, dat ontworpen is om zeven dagen van tevoren te waarschuwen voor klimaatrampen in 80 landen, waar meer dan 460 miljoen mensen wonen. Google meldt dat 22 landen al gebruik maken van zijn brandgrensvolgsystemen. Deze maand introduceerde het bedrijf FireSat, een nieuwe wereldwijde satellietconstellatie, speciaal ontworpen om branden ter grootte van een klaslokaal binnen 20 minuten te detecteren en te volgen. Pichai stelt dat kunstmatige intelligentie deze technologieën een “toename in nauwkeurigheid, snelheid en schaal” heeft gegeven.
Bijdragen aan economische vooruitgang
Daarnaast wees Pichai op onderzoek dat suggereert dat kunstmatige intelligentie de wereldwijde arbeidsproductiviteit met 1,4 procentpunt kan verhogen en het wereldwijde bbp met 7 procentpunten kan laten groeien in het komende decennium.