Invloedrijke miljardairs uit de technologiesector steunen vaak Donald Trump of weerhouden zich – zoals in het geval van Jeff Bezos, oprichter van Amazon – van steun aan zijn rivaal Kamala Harris. Deze steun is meestal ingegeven door eigenbelang, zoals de wens om minder belasting te betalen en om minder regels te moeten naleven.
Elon Musk steunde Donald Trump openlijk, vooral vanwege de belastingvoordelen die de president hem beloofde. Deze voordelen zouden voor een van de rijkste mensen ter wereld miljarden dollars kunnen betekenen. Volgens Rolling Stone zou een bepaalde clausule in de belastingwetgeving Musk in staat kunnen stellen om een van de grootste belastingvoordelen in de Amerikaanse geschiedenis te ontvangen als Trump hem na zijn verkiezingsoverwinning in een regeringsfunctie benoemt.
Dit speciale belastingvoordeel – alleen beschikbaar voor federale functionarissen – zou komen bovenop de al aanzienlijke voordelen die Musk kan verwachten als de nieuwe regering van Trump de inkomstenbelastingen voor miljardairs verlaagt.
Elon Musk investeerde miljoenen dollars in een super PAC ter ondersteuning van Donald Trump. Zijn bedrijven, Tesla en SpaceX, hebben op dit moment overheidscontracten ter waarde van miljarden dollars. Deze contracten kunnen worden uitgebreid of gereguleerd door een nieuwe overheidscommissie of departement op kabinetsniveau, waarvoor Trump heeft aangegeven dat Elon Musk deze functie zou gaan bekleden.
Trump verklaarde dat Musk zijn nieuwe ‘kostenbesparende secretaris’ zal worden, en Musk gaf aan dat hij “uitkijkt naar een positie in het Witte Huis.”
Ter verduidelijking: PAC’s (Political Action Committees) zijn politieke commissies in de VS die een belangrijke rol spelen in de financiering van verkiezingscampagnes. In dit geval betreft het een zogenaamde super PAC – een onafhankelijk comité dat onbeperkt geld kan inzamelen van individuen, bedrijven en vakbonden om kandidaten te steunen of tegen te werken. Een super PAC mag echter geen directe donaties aan kandidaten doen of samenwerken met hun campagnes.
Minimaal 75 miljoen dollar van Elon Musk: “Het gaat om vrijheid van meningsuiting”
Elon Musk doneerde minstens 75 miljoen dollar om Trump te steunen. Niet-officiële bronnen suggereren dat het zelfs om 180 miljoen dollar kan gaan.
Democratische kandidaat Kamala Harris stelt daarentegen voor om de vennootschapsbelasting te verhogen en belastingvoordelen te bieden aan de Amerikaanse middenklasse. Haar belastingverlaging zou naar schatting meer dan 100 miljoen Amerikanen helpen.
Sinds de overname van Twitter (nu X) in 2022 profileert Musk zich als een ‘vrijheidsabsolutist’ en heeft hij ingrijpende veranderingen aangebracht in het moderatiebeleid van het platform. De bescherming van verschillende groepen is verminderd en veel vertrouwens- en beveiligingsteams zijn ontbonden. Critici merken op dat dit heeft geleid tot een toename van haatzaaien en ongeremde desinformatie op het platform.
Donald Trump heeft ook zijn zorgen geuit over online “censuur,” en beschuldigt Google ervan “goede berichten” over hem te onderdrukken, zodat alleen “negatieve verhalen” verschijnen.
“Zowel Trump als Musk gebruiken verontwaardiging om betrokkenheid te stimuleren; beiden beroepen zich op complottheorieën, gebruiken communicatie om macht te verwerven en te behouden, en lijken niet bezorgd over de ethiek van verantwoorde communicatie,” zegt Dr. Jennifer R. Mercieca, professor aan de Universiteit van Californië, in een interview met de Amerikaanse editie van Newsweek.
Musks vrienden steunden ook Trump
Verschillende goede vrienden van Elon Musk, zoals Joe Lonsdale, medeoprichter van Palantir, durfkapitalist Doug Leone en investeerder en podcastpresentator David Sacks, hebben genereus bijgedragen aan een pro-Donald Trump super PAC. The Wall Street Journal meldt dat Elon Musk maandelijks tot 45 miljoen dollar zou doneren aan deze PAC. Elon Musk reageerde op X (voorheen Twitter) met een meme waarin hij beweerde dat het bericht “nepnieuws” was.
Enkele vrienden en zakenpartners van Musk hebben al bijgedragen aan de PAC, en anderen hebben volgens geruchten aangegeven dat zij hetzelfde zullen doen – maar officiële bevestiging ontbreekt. Veel donoren van Amerikaanse PAC’s namen deel aan een inzamelingsactie van $50.000 per persoon, georganiseerd door Sacks, de host van de All-In-podcast, die tijdens de Republikeinse Nationale Conventie op maandag de ‘Democratische heerschappij’ in San Francisco bekritiseerde.
Andere Trump-donoren zijn onder meer Shaun Maguire, partner van durfkapitaalfonds Sequoia uit Silicon Valley, en de broers Tyler en Cameron Winklevoss, bekend van het geschil met Mark Zuckerberg over het idee voor Facebook. De Winklevoss-broers bereikten een schikking van $65 miljoen en richtten later het cryptobedrijf Gemini op, waarmee ze aanzienlijk bijdroegen aan de popularisering van bitcoin. Trump heeft steun aan de cryptocurrency-sector beloofd.
Tot de superrijken die Trump steunden, behoren ook Ken Howery, voormalig directeur bij PayPal en goede vriend van Musk, en Antonio Gracias, oprichter van Valor Equity Partners en voormalig bestuurslid van Tesla. Keith Rabois, algemeen directeur bij Khosla Ventures, vertelde de Financial Times dat hij $1 miljoen aan de PAC zou doneren om Trump te steunen.
Marc Andreessen en Ben Horowitz kondigden aan dat zij eveneens van plan waren om aan de PAC te doneren. Zij verwachtten dat Trump “toegeeflijker zou zijn tegenover industrieën zoals cryptocurrencies.”
Belemmering van steun aan Kamala Harris
Jeff Bezos, eigenaar van de Washington Post, probeerde maandagavond de mediastorm te bedaren door een artikel te publiceren waarin hij zijn besluit om de steun van de krant aan Kamala Harris in te trekken verdedigde, maar de schade was al geleden.
Volgens NPR hebben inmiddels meer dan 200.000 mensen hun abonnement op de Washington Post opgezegd vanwege dit besluit, en ook de hoofdredacteur nam ontslag.
De situatie bij de krant is chaotisch, gezien Jeff Bezos’ rol als miljardair wiens bedrijven afhankelijk zijn van miljarden dollars aan overheidscontracten. Maandag verdedigde Bezos zijn standpunt stevig en schreef: “Zoek één voorbeeld in deze elf jaar waarin ik iemand bij de Post onder druk heb gezet om mijn eigen belangen te behartigen. Dat is nooit gebeurd.”
De Washington Post heeft al tientallen jaren presidentskandidaten gesteund, vooral democraten.
De Los Angeles Times (L.A. Times) staat voor soortgelijke uitdagingen met ontslagen en opzeggingen na het intrekken van de steun aan Kamala Harris voorafgaand aan de verkiezingen. De L.A. Times is eigendom van biotechondernemer en miljardair Patrick Soon-Shiong.