Dmitry Shevelenko, Chief Business Officer bij Perplexity.ai, werkt bij een startup die een “antwoordmachine” ontwikkelt. Dit systeem combineert de functies van een internetzoekmachine met die van een AI-chatbot. Gebruikers kunnen complexe vragen stellen en krijgen antwoorden gebaseerd op betrouwbare bronnen. Perplexity is een van de snelst groeiende startups in zijn soort, met meer dan $165 miljoen aan financiering van investeerders zoals Nvidia en Jeff Bezos.
Een unieke benadering van informatiezoektocht
Als Dmitry wordt gevraagd naar de kern van Perplexity, legt hij uit: “Het is een machine die antwoorden geeft. Mensen stellen vragen en Perplexity identificeert in realtime hoogwaardige bronnen op internet, extraheert en synthetiseert de informatie en vat deze samen om de oorspronkelijke vraag te beantwoorden. Dit bespaart gebruikers tijd en biedt directe, beknopte antwoorden.”
Wat Perplexity onderscheidt van andere tools zoals Arc Search of ChatGPT is het bieden van links naar de bronnen waaruit de informatie afkomstig is. Daarnaast stelt het gebruikers in staat hun kennis verder te verdiepen door gerelateerde vragen voor te stellen.
“We waren de eersten die een systeem introduceerden dat webzoekopdrachten combineert met grote taalmodellen om de opgehaalde informatie kort en bondig samen te vatten,” zegt Dmitry. “Andere tools hebben elementen van onze aanpak overgenomen, wat aantoont dat we iets waardevols hebben ontwikkeld.”
Hoe Perplexity werkt
Wanneer een gebruiker een vraag stelt, verwerkt Perplexity deze op 20 verschillende manieren met behulp van gepatenteerde algoritmen. De tool voert de juiste zoekopdracht uit, beantwoordt de vraag en stelt aanvullende gerelateerde vragen voor. “Dit is een van de populairste functies van Perplexity,” merkt Dmitry op. “Meer dan 45% van de vragen gaat gepaard met gerelateerde vragen, wat een soort konijnenhol van kennis creëert. Gebruikers blijven hierdoor leren en ontdekken.”
Groei en veranderend zoekgedrag
Perplexity richt zich momenteel op groei, maar dit betekent meer dan alleen het aantrekken van nieuwe gebruikers. “Elke dag vragen we ons af hoe we kunnen zorgen dat gebruikers meer vragen stellen dan de dag ervoor,” zegt Dmitry.
Gebruikers veranderen hun zoekgewoonten dankzij Perplexity. Dmitry merkt op dat de mediane lengte van vragen in Perplexity tien woorden bedraagt, terwijl deze bij traditionele zoekmachines slechts twee tot drie woorden is. “Met Perplexity stellen mensen complexere, meer genuanceerde vragen omdat ze weten dat ze nauwkeurige antwoorden krijgen. Dit verbetert de kwaliteit van het leerproces.”
Vorige maand beantwoordde Perplexity meer dan 250 miljoen vragen, een prestatie waar het team trots op is.
Een nieuwe standaard voor informatie zoeken
De startup uit Silicon Valley wil de manier veranderen waarop mensen naar informatie zoeken. Waar Google ons leerde te navigeren via een lijst met links, wil Perplexity dit proces verkorten door zichzelf te positioneren als een “antwoordmachine” in plaats van een “zoekmachine.”
Toekomstige plannen: spraakondersteuning en meer
Perplexity zet ook in op spraakondersteuning, vergelijkbaar met wat OpenAI doet met ChatGPT. “Je kunt vragen stellen met je stem en antwoorden ontvangen zonder je handen te gebruiken. Dit is een functie waar mensen enthousiast over zijn, en we zien een groeiende interesse,” zegt Dmitry.
Hoewel Dmitry Shevelenko, Chief Business Officer bij Perplexity.ai, enthousiast is over spraakondersteuning, erkent hij dat het nog even kan duren voordat mensen volledig vertrouwen krijgen in spraakopdrachten. “Oplossingen zoals Siri of Alexa hebben vaak teleurstellende resultaten opgeleverd. Sommige mensen zijn daardoor sceptisch geworden over deze technologieën,” zegt hij.
Advertenties als nieuwe inkomstenbron
Het monetisatiemodel van Perplexity is nog in ontwikkeling. Het bedrijf kan niet uitsluitend vertrouwen op gebruikersabonnementen en onderzoekt daarom advertentieopties. Een van de ideeën is de introductie van zogenaamde gesponsorde vragen. Wanneer een gebruiker een vraag stelt, kan naast het antwoord van Perplexity ook een relevante, gesponsorde vraag over een product of dienst worden weergegeven. “Dit is een veelbelovende manier om reclame op een zinvolle manier te integreren,” legt Dmitry uit.
De impact van Perplexity op journalistieke content
Tijdens het gesprek over “AI Journey” kwam ook de vraag naar voren of Perplexity journalistieke content gebruikt en daarmee inkomsten ontneemt van uitgevers en journalisten. Journalistieke content vereist investering: het werk van specialisten zorgt ervoor dat mensen weloverwogen beslissingen kunnen nemen. Veel technologiebedrijven verwerken en distribueren journalistieke content zonder deze terug te koppelen aan de oorspronkelijke uitgevers, wat negatieve gevolgen heeft voor de financiering van de journalistiek.
Dmitry erkent deze uitdagingen en legt uit dat Perplexity een andere aanpak heeft. “We delen advertentie-inkomsten rechtstreeks met uitgevers. Dit is iets wat Google nooit heeft gedaan. Ons model is afhankelijk van een bloeiende journalistieke omgeving. Journalisten zijn immers degenen die nieuwe feiten ontdekken en verhalen creëren,” zegt hij.
Samenwerking met uitgevers en respect voor auteursrechten
Volgens Dmitry heeft Perplexity al meer dan 100 uitgevers als partner binnen een speciaal mediaprogramma. Dit programma zorgt ervoor dat uitgevers inkomsten ontvangen uit de advertenties die Perplexity genereert. Daarnaast respecteert Perplexity de regels van uitgevers. “Als een website niet wil dat Perplexity-bots zijn content verwerken, kan dit eenvoudig worden aangegeven in het robots.txt-bestand. In dat geval wordt de content niet geïndexeerd,” verzekert hij.
Eerder waren er berichten dat Perplexity de regels van uitgevers had genegeerd door content te gebruiken, zelfs wanneer dit expliciet was geblokkeerd. Dmitry noemt deze berichten “onjuiste informatie” en benadrukt dat Perplexity altijd de robots.txt-instructies respecteert.
“Onze missie is niet alleen om gebruikers nauwkeurige antwoorden te bieden, maar ook om een eerlijk en duurzaam ecosysteem voor journalistiek te creëren,” concludeert Dmitry.