0

Google gaat de zoekmachine veranderen en vertrouwen op een AI-assistent

Google hield op dinsdag 14 mei zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie, waar het een reeks door AI aangedreven producten introduceerde, van nieuwe zoek- en chatfuncties tot AI-hardware voor cloudklanten. De aankondigingen onderstrepen de focus van het bedrijf op AI in het licht van concurrentie zoals OpenAI.

Google gaat de zoekmachine veranderen en vertrouwen op een AI-assistent

Google verdient al geld aan AI door ontwikkelaars die zijn modellen gebruiken en klanten die betalen voor Gemini Advanced, een ChatGPT-concurrent die $ 19,99 per maand kost en gebruikers kan helpen bij het samenvatten van pdf’s, werken met Google Docs en andere diensten van de gigant.

De aankondigingen van dinsdag volgden op soortgelijke evenementen georganiseerd door AI-concurrenten. Eerder deze maand kondigde het door Amazon gesteunde Anthropic zijn eerste zakelijke aanbod en een gratis iPhone-app aan. Maandag introduceerde OpenAI een nieuw AI-model en een desktopversie van ChatGPT, samen met een nieuwe gebruikersinterface.

Google werkt Gemini AI bij

Google heeft updates geïntroduceerd voor Gemini 1.5 Pro, het AI-model, dat binnenkort nog meer gegevens kan verwerken. De tool kan bijvoorbeeld 1.500 pagina’s tekst samenvatten die door een gebruiker zijn ingediend.

Er is ook een nieuw Gemini 1.5 Flash AI-model, dat volgens het bedrijf kosteneffectiever is en ontworpen voor kleinere taken, zoals het snel samenvatten van gesprekken, het toevoegen van bijschriften aan afbeeldingen en video’s en het extraheren van gegevens uit grote documenten.

Sundar Pichai, CEO van Google, benadrukte de verbeteringen in Gemini-vertalingen en voegde eraan toe dat deze in 35 talen beschikbaar zullen zijn voor alle ontwikkelaars wereldwijd. In Gmail analyseert Gemini 1.5 Pro bijgevoegde PDF’s en video’s en biedt samenvattingen en andere inhoud. Dit betekent dat als we tijdens een vakantie een lange e-mailuitwisseling tussen collega’s hebben gemist, Gemini deze samen met alle bijlagen kan samenvatten.

De nieuwe Gemini-updates zijn ook handig bij het zoeken in Gmail. Een voorbeeld dat het bedrijf gaf was dit: als u prijzen van verschillende aannemers vergelijkt om uw dak te repareren en u op zoek bent naar een samenvatting om u te helpen beslissen wie u moet kiezen, kan Gemini drie offertes retourneren, samen met geschatte startdata uit verschillende e-mailthreads die u hebt verzameld.

Google zei dat Gemini uiteindelijk Google Assistant op Android-telefoons zal vervangen, wat suggereert dat het een krachtigere concurrent van Apple’s Siri zal worden.

Google gaat de zoekmachine veranderen en vertrouwen op een AI-assistent

Google Veo, Imagen 3 en Audio-overzichten

Google heeft ook Veo aangekondigd, het nieuwste model voor het genereren van video met hoge resolutie, en Imagen 3, een tekst-naar-afbeelding-model dat realistische afbeeldingen van de beste kwaliteit belooft (althans tot nu toe).

Deze tools zullen verschijnen op Vertex AI, het machine learning-platform van Google waarmee ontwikkelaars AI-applicaties kunnen trainen en implementeren.

Het bedrijf presenteerde ook Audio Overviews, d.w.z. de mogelijkheid om audiodiscussies te genereren op basis van tekst. Als een gebruiker bijvoorbeeld een lesplan indient, kan de chatbot daar een samenvatting van geven.

Project Astra

Project Astra is Google’s nieuwste poging tot een AI-assistent, die wordt ontwikkeld door Google’s DeepMind AI-eenheid. Het is voorlopig nog maar een prototype, maar je kunt het zien als de poging van Google om een ​​eigen versie te maken van J.A.R.V.I.S., de alwetende AI-assistent van Tony Stark uit het Marvel Universum (Iron Man-serie).

In een videodemonstratie bij Google I/O kon de assistent – ​​met behulp van video en audio in plaats van een chatinterface – een gebruiker helpen herinneren waar hij zijn bril had achtergelaten, code bekijken en vragen beantwoorden over de naam van een bepaald onderdeel van een luidspreker terwijl de luidspreker aan stond.

Google zei dat een echt nuttige chatbot gebruikers in staat moet stellen er ‘op natuurlijke wijze en zonder vertraging mee te praten’. Het gesprek in de demovideo vond in realtime plaats, zonder vertragingen. De demonstratie volgde op OpenAI’s maandagdemonstratie van een soortgelijk audiogesprek met ChatGPT.

CEO van DeepMind, Demis Hassabis, zei op het podium dat “het verkrijgen van responstijden tijdens gesprekken een moeilijke technische uitdaging is.” Pichai zei dat Project Astra later dit jaar op Gemini zal worden gelanceerd.

Google gaat de zoekmachine veranderen en vertrouwen op een AI-assistent

SGE komt eraan, maar langzaam

Google introduceerde ook Search Generative Experience (SGE) voor alle gebruikers – het allerbelangrijkste: de functie AI Overzichten verscheen. Deze nieuwe zoekfunctie, mogelijk gemaakt door Gemini, zal veel van de zoekopdrachten weergeven (Google zegt dat deze verschijnt wanneer systemen vaststellen dat generatieve AI nuttig kan zijn) die bij de zoekmachine worden ingediend, en traditionele resultaten zullen naar beneden op de pagina worden gedrukt.

AI-overzichten tonen meestal meerdere links per zoekopdracht, hoewel deze niet altijd verschijnen en meestal alleen zichtbaar zijn als u klikt om het volledige door AI gegenereerde antwoord uit te vouwen. Dit kan ertoe leiden dat auteurs van inhoud en site-eigenaren minder verkeer via SGE zien.

Google merkt op dat de uitrol vandaag begint voor alle Amerikaanse gebruikers, en dat andere landen “binnenkort” zullen volgen.

Het bedrijf verwacht dat AI-reviews eind 2024 beschikbaar zullen zijn voor meer dan een miljard gebruikers. Voorlopig is dat interessant genoeg slechts 14 procent van de zoekopdrachten naar Google daadwerkelijk SGE gebruiken, en 28 procent biedt toegang tot AI door op de knop “genereren vanuit AI” te drukken. De overige 58 procent zinnen en zoekopdrachten worden niet ondersteund door SGE.

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *