Microsoft heeft een nieuw partnerschap aangekondigd. Het meest waardevolle bedrijf ter wereld – niet alleen in de technologiebranche, maar algemeen – heeft besloten de Franse start-up Mistral AI te steunen. Dit is het Europese antwoord op OpenAI, de maker van ChatGPT. Wat zit er achter deze stap en kunnen OpenAI-technologieën uit Microsoft-producten verdwijnen?
Het antwoord is nee: OpenAI-oplossingen blijven een prioriteit in het kader van de implementatie van kunstmatige intelligentie in Microsoft-diensten en -producten. Het bedrijf wil zijn bereik in de snelgroeiende AI-sector vergroten.
Mistral AI heeft nu al iets om trots op te zijn, ook al is de Franse start-up pas 10 maanden op de markt. Desondanks is het al 2,1 miljard dollar waard en behoort het tot de groep van de ‘eenhoorns’, d.w.z. start-ups met een waarde van meer dan 1 miljard dollar. Interessant genoeg is Mistral het de facto Europese antwoord op OpenAI. De start-up vergelijkt zichzelf op haar website zelfs met OpenAI en stelt dat de technologie “net achter” de marktleider ChatGPT-4 staat, maar beter is dan Claude 2, Google Gemini Pro of GPT-3.5.
Een Franse start-up jaagt op OpenAI
Microsoft laat in een verklaring weten niet alleen een partnerschap aan te gaan, maar ook rechtstreeks geld in het bedrijf te investeren. Het bedrag is niet bekendgemaakt, maar we weten dat het bedoeld is om “nieuwe commerciële kansen te ontsluiten” en ook bij te dragen aan de uitbreiding van de activiteiten van Mistral op de wereldmarkten.
De grote taalmodellen (LLM) van Mistral die de generatieve AI-producten aandrijven, zullen worden ingezet en gehost op het Microsoft Azure-cloudplatform. Tot nu toe bood Azure alleen LLM’s aan die door OpenAI waren ontwikkeld, dus dit is in zekere zin een introductie tot het aanbod van de rivaliserende maker van ChatGPT.
Door een partnerschap met Microsoft aan te gaan, krijgt Mistral toegang tot veel potentiële klanten: bedrijven die Azure gebruiken of willen gebruiken in de context van AI. Als een organisatie met de cloud van Microsoft wil werken en haar kunstmatige intelligentie-applicaties wil ontwikkelen, kan ze nu kiezen tussen OpenAI en Mistral. Dat wil zeggen, ChatGPT of het Franse Le Chat.
Brad Smith, vice-voorzitter en president van Microsoft (niet te verwarren met Satya Nadella, CEO en voorzitter van de raad van bestuur), zei dat de overeenkomst met Mistral een “belangrijk signaal” is van Microsoft’s steun voor technologie die in Europa is ontwikkeld.
Mistral werkt ook samen met Amazon en Google om zijn AI-modellen te distribueren. Het bedrijf is van plan om de Mistral Large de komende maanden beschikbaar te maken op andere cloudplatforms. Het is dus niet zo dat we het alleen in Azure zullen vinden.
De Franse start-up werd opgericht door Timothée Lacroix en Guillaume Lample, die eerder werkten aan de kunstmatige intelligentie-teams bij Meta, en door Arthur Mensch, een voormalig onderzoeker bij Google DeepMind.
Samenwerking uit angst voor monopolie
Smith voegde er tijdens de technologieconferentie op het lopende Mobile World Congress (MWC) 2024 in Barcelona aan toe dat de samenwerking met Mistral naar zijn mening “een van de belangrijkste dagen is in termen van Microsofts technologische ondersteuning voor Europa.”
“We gaan in principe akkoord met een langetermijnpartnerschap met Mistral AI, zodat zij met onmiddellijke ingang hun volgende generatie modellen voor AI kunnen trainen en inzetten in onze datacenters, onze infrastructuur”, voegde Smith eraan toe.
De samenwerking met Mistral is echter niet alleen te danken aan het feit dat het Franse bedrijf over goede kwaliteit AI beschikt. Ten eerste wordt het Mistral-platform, oftewel La Plateforme, al gehost op de Mistral-infrastructuur en bevinden individuele servers zich in de Europese Unie, wat voldoet aan de eisen van onze regio op het gebied van gegevensverwerking en privacy.
Ten tweede – en misschien nog wel belangrijker – staat Microsoft onder druk van de Europese antitrusttoezichthouders. Investeringen in het Amerikaanse OpenAI bedragen circa 13 miljard dollar. Dit zorgde ervoor dat de Europese Commissie geïnteresseerd raakte in de activiteiten van het bedrijf.
Tijdens MWC werd Smith gevraagd of de investering in het Europese bedrijf geen poging was om de zorgen weg te nemen dat Microsoft gokte op een monopolie met OpenAI. De Microsoft-vertegenwoordiger antwoordde nogal ontwijkend: “Het bedrijf streeft naar een gediversifieerd productaanbod. Het is ook belangrijk voor ons om te laten zien dat het niet alleen om Microsoft-technologie gaat, en niet alleen om Amerikaanse producten. Het zal ook de motor zijn voor technologie, innovatie en groei in Europa.”
Microsoft benadrukte ook dat de investering in Mistral onder meer het volgende zal omvatten: fondsen voor onderzoek en ontwikkeling, inclusief het creëren van AI-modellen voor publieke diensten in Europa. “Ik denk dat Europa een breed scala aan oplossingen wil, nodig heeft en verdient”, aldus Smith.