0

CEO van Google over kunstmatige intelligentie: houdt mij ‘s nachts wakker?

Google-CEO Sundar Pichai gaf toe dat zorgen over kunstmatige intelligentie hem ‘s nachts wakker houden en dat de technologie “zeer schadelijk” kan zijn als deze verkeerd wordt geïmplementeerd.

CEO van Google over kunstmatige intelligentie: houdt mij 's nachts wakker?

In het CBS-programma ’60 Minutes’ riep Pichai ook op tot een mondiaal regelgevingskader voor kunstmatige intelligentie (AI), vergelijkbaar met de kernwapenverdragen, omdat hij waarschuwde dat concurrentie om meer geavanceerde technologie te produceren tot veiligheidsproblemen zou kunnen leiden.

“Het kan zeer schadelijk zijn als het slecht wordt geïmplementeerd en we nog niet alle antwoorden hebben – en de technologie ontwikkelt zich snel. Houdt dit mij dus ‘s nachts wakker? Absoluut,” zei hij.

Het door Google beheerde conglomeraat Alphabet Inc. lanceerde in maart de Bard-chatbot, als reactie op de wereldwijde populariteit van ChatGPT, ontwikkeld door het Amerikaanse technologiebedrijf OpenAI, dat afgelopen november werd onthuld.

Pichai zei dat naarmate AI zich ontwikkelt, regeringen een mondiaal raamwerk zullen moeten bedenken om het te reguleren. In maart ondertekenden duizenden deskundigen op het gebied van kunstmatige intelligentie, onderzoekers en sympathisanten, waaronder Twitter-eigenaar Elon Musk, een brief waarin werd opgeroepen tot een stopzetting van de creatie van ‘gigantische’ kunstmatige intelligentie voor ten minste zes maanden, uit bezorgdheid dat de ontwikkeling van de technologie uit de hand zou kunnen lopen.

Op de vraag of regulering van kernwapens nodig zou kunnen zijn, zei Pichai: “We zouden het nodig hebben.”

CEO van Google over kunstmatige intelligentie: houdt mij 's nachts wakker?

Risico op desinformatie

De AI-technologie die wordt gebruikt in ChatGPT en Bard, bekend als het Large Language Model, is getraind op een enorme reeks gegevens die van internet zijn gedownload en is in staat betrouwbare antwoorden te genereren op door gebruikers ingediende vragen in verschillende formaten, van gedichten tot academische essays en softwarecode.

Pichai merkte op dat AI schade kan veroorzaken door het vermogen om desinformatie te produceren. “Met AI wordt het mogelijk om eenvoudig een video te maken waarin Scott (Pelley, interviewer bij CBS – red.) iets zegt of ik iets zeg dat wij nog nooit hebben gezegd. En het zou er realistisch uit kunnen zien. Maar weet je, op maatschappelijke schaal kan het veel schade aanrichten,” legde hij uit.

Hij verzekerde dat de versie van kunstmatige intelligentie die Google via de Bard-chatbot openbaar heeft gemaakt veilig is, en het bedrijf heeft meer geavanceerde versies van Bard achtergehouden om te testen.

Pichai gaf toe dat Google niet volledig begrijpt hoe zijn AI-technologie bepaalde antwoorden oplevert. “Er is een aspect hiervan dat iedereen op dit gebied de ‘zwarte doos’ noemt. Je begrijpt het niet helemaal. En je kunt niet echt zeggen waarom ze het zei of waarom ze ongelijk had,” zei hij.

Op de vraag waarom Google Bard openbaar heeft gemaakt als het niet volledig begrijpt hoe het werkt, antwoordde Pichai: “Laat ik het zo zeggen: ik denk dat we ook niet volledig begrijpen hoe de menselijke geest werkt.”

CEO van Google over kunstmatige intelligentie: houdt mij 's nachts wakker?

Voor de snelle vooruitgang van de AI-ontwikkeling

Pichai erkende dat de samenleving niet klaar lijkt voor snelle vooruitgang op het gebied van AI. Hij zei dat er “een discrepantie lijkt te bestaan” tussen het tempo waarin de samenleving denkt en zich aanpast aan veranderingen, vergeleken met het tempo waarin AI zich heeft ontwikkeld.

Maar hij voegde eraan toe dat mensen in ieder geval alerter waren geworden op de potentiële gevaren ervan. “Vergeleken met welke andere technologie dan ook, heb ik gezien dat er eerder in de levenscyclus meer mensen zich er zorgen over maakten,” betoogde hij.

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *