0

Microsoft Copilot verschijnt in het kantoorpakket. De prijzen zijn ontmoedigend.

Kunstmatige intelligentie in de vorm van de Copilot-assistent zal worden opgenomen in het populaire Microsoft-kantoorpakket. Het probleem is dat het duur zal zijn. We betalen meer voor één positie dan voor afzonderlijke toegang tot ChatGPT. Veel bedrijven zullen zich de AI-revolutie niet kunnen veroorloven om verdere productiviteitswinsten te behalen en zullen uiteindelijk achterop raken. Wat zijn de redenen voor zulke hoge prijzen?

Microsoft Copilot verschijnt in het kantoorpakket. De prijzen zijn ontmoedigend.

De aankondiging van de introductie van kunstmatige intelligentie in het kantoorpakket Microsoft 365 (voorheen Office 365) kon op grote belangstelling rekenen van bedrijven en specialisten. Plotseling zou kunstmatige intelligentie complexe Excel-spreadsheets voor ons maken, of presentaties voorbereiden die uit tientallen dia’s bestonden – en dat allemaal in enkele ogenblikken. Ook het voorbereiden van teksten voor tal van rapporten of zelfs als onderdeel van de interne communicatie klonk erg goed.

Copilot, een op AI gebaseerde assistent die precies zulke mogelijkheden biedt, zal echter niet goedkoop zijn.

Microsoft Copilot. De prijs kan ontmoedigend zijn

We betalen $ 30 om de Copilot-tool in de Microsoft 365-kantoorsuite te activeren en te gebruiken, per maand per gebruiker. Dit is ongeveer € 27 per functie, dus hoe meer werknemers een bepaald bedrijf heeft, hoe hoger deze vergoedingen zullen zijn, en ze zullen ook vaste kosten zijn. De prijs voor Copilot geldt voor pakketten in de versies 365 E3, E5, Business Standard en Business Premium.

Voorlopig heeft Microsoft de releasedatum van Copilot nog niet bekendgemaakt, maar het is vermeldenswaard dat Google van plan is een vergelijkbare oplossing te introduceren voor de Workspace-suite.

Microsoft maakt gebruik van AI ontwikkeld in samenwerking met OpenAI (ChatGPT), terwijl Google vertrouwt op zijn eigen technologie genaamd Bard. In het geval van Microsoft zal Copilot ondersteuning bieden voor populaire kantoorprogramma’s zoals Word of Excel, terwijl Google AI-ondersteuning zal implementeren in Gmail of Docs.

Waarom zulke hoge prijzen?

Kunstmatige intelligentie is erg nuttig, maar ook duur. De kosten voor ontwikkeling en onderhoud betreffen zowel hardware als software. Nvidia, dat de meeste grafische chips voor de AI-industrie produceert, biedt zijn reguliere H100-datacenterchip aan voor $10.000. Analisten schatten dat het proces van het trainen van een groot taalmodel, zoals GPT-3, meer dan $ 4 miljoen kan kosten.

Microsoft Copilot verschijnt in het kantoorpakket. De prijzen zijn ontmoedigend.

Een goed voorbeeld van een bedrijf dat de kosten van AI snel heeft zien stijgen is de startup Latitude, die het spel AI Dungeon aanbiedt. Je kunt er fantastische verhalen mee creëren met behulp van kunstmatige intelligentie, maar naarmate de populariteit ervan groeide, begonnen de kosten voor het onderhouden van een op tekst gebaseerd spel omhoog te schieten. De tekstgenererende software in AI Dungeon werd mogelijk gemaakt door de GPT-taaltechnologie van OpenAI. Hoe meer mensen AI Dungeon speelden, hoe groter de rekening die Latitude aan OpenAI moest betalen. In enkele maanden had het bedrijf rekeningen voor het gebruik van AI ter waarde van $200.000 per maand, waarbij voornamelijk werd betaald voor AI- en cloudservers om te kunnen omgaan met de miljoenen gebruikersverzoeken die het elke dag moest verwerken. Later moest de start-up een abonnement invoeren en veranderde ook de AI naar een iets minder geavanceerd exemplaar omdat deze zulke hoge kosten niet kon opbrengen.

Kosten voor machine learning zijn een ongemakkelijke realiteit in de branche. We verbazen ons over de mogelijkheden van AI, maar weinig mensen begrijpen of denken erover na hoe duur deze technologie en de personalisatie die deze biedt, zijn.

Zelfs na het bouwen van software die al getraind is in kunstmatige intelligentie, klaar om taken uit te voeren, is er nog steeds een enorme rekenkracht nodig. AI-engines voeren miljarden berekeningen uit telkens wanneer ze een antwoord op een commando retourneren.

De kosten schieten omhoog als AI-tools miljarden keren per dag worden gebruikt. Volgens financiële analisten heeft de Bing AI-chatbot van Microsoft, die wordt aangedreven door het OpenAI ChatGPT-model, minstens 4 miljard dollar nodig voor infrastructuur om AI-reacties te bieden voor alle Bing-gebruikers.

In het geval van Google kost het zoeken met behulp van Bard het bedrijf dan weer tien keer meer dan het afhandelen van traditionele zoekopdrachten van internetgebruikers. In de praktijk vertaalt dit zich in miljarden dollars. John Hennessy, CEO van Alphabet, zegt dat de kosten omlaag gaan, maar in welke mate is nog niet bekend.

Microsoft Copilot verschijnt in het kantoorpakket. De prijzen zijn ontmoedigend.

AI is een spel voor de rijken

Morgan Stanley meldt dat de 3,3 biljoen zoekopdrachten van Google vorig jaar het bedrijf elk ongeveer een vijfde van een cent hebben gekost. Volgens het bedrijf kan Google te maken krijgen met een stijging van de kosten om de zoekmachine op het niveau van 6 miljard dollar te houden, al in 2024, als kunstmatige intelligentie met mogelijkheden vergelijkbaar met ChatGPT de helft van de ontvangen vragen zal afhandelen met antwoorden die uit 50 woorden bestaan.

Het is mogelijk dat de AI-revolutie niet op zo grote schaal zal worden geïmplementeerd als het lijkt, omdat technologiegiganten het zich niet zullen kunnen veroorloven en slechts enkele (relatief weinig) zoekopdrachten van zoekmachines met AI-ondersteuning zullen worden afgehandeld.

Microsoft investeert miljarden dollars in OpenAI en IT-infrastructuur. Als Copilot en vergelijkbare AI-diensten niet op de juiste manier geprijsd zijn, zal het onmogelijk of slechts over vele jaren zijn om winst te maken uit AI-investeringen. Als de prijzen te hoog zijn, zal het moeilijk zijn om voldoende klanten te vinden.

Uiteindelijk kan blijken dat AI een niche blijft voor rijke professionals.

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *