0

Sam Altman is ontslagen bij OpenAI. Microsoft-medewerkers in shock.

Sam Altman, medeoprichter en CEO van OpenAI, het bedrijf dat ChatGPT heeft opgericht, werd gedwongen het bedrijf te verlaten.

Medewerkers van OpenAI hoorden van het vertrek van Altman op hetzelfde moment als de rest van de technologiewereld. Het bedrijf bracht een scherpe verklaring uit waarin werd aangekondigd dat Altman was vertrokken en werd vervangen door CTO Mira Murati.

Sam Altman is ontslagen bij OpenAI. Microsoft-medewerkers in shock.

Medewerkers van OpenAI en Microsoft waren “absoluut geschokt”, zeiden mensen van beide bedrijven. Er werd een korte bijeenkomst gehouden op het OpenAI-hoofdkantoor in San Francisco, waar de publieke verklaring werd herhaald en mensen werden aangemoedigd kalm te blijven.

Een insider van OpenAI zei dat de werknemers van het bedrijf blij zijn dat in ieder geval Ilya Sutskever, hoofdwetenschapper, medeoprichter en bestuurslid van OpenAI, nog steeds bij hen is. Hij is al jaren een gerespecteerd leider binnen het bedrijf en heeft al geruime tijd de leiding over de technische werkzaamheden.

De vrede bleek echter van korte duur. Een andere schok kwam ongeveer een uur later toen mede-oprichter en CEO van OpenAI, Greg Brockman, aankondigde dat hij “afgetreden” was vanwege de afzetting van Altman. Het vertelde werknemers in een e-mail, ook gepost op X, dat het dit deed “op basis van het nieuws van vandaag”. Uit de verklaring van het bedrijf blijkt dat Brockman eerder werd afgezet als president van OpenAI.

Sam Altman is ontslagen bij OpenAI. Microsoft-medewerkers in shock.

Een kunstmatige intelligentie-persoon die niet bij OpenAI werkt maar veel mensen bij het bedrijf kent, noemde de plotselinge leiderschapsverandering ‘historisch’. Ze vergeleek het gedwongen vertrek van Altman met het moment waarop Steve Jobs in 1985 werd ontslagen bij Apple na een botsing met de toenmalige CEO.

Insiders bij OpenAI en Microsoft waren het erover eens dat de stap plotseling was. Microsoft beweert echter dat het de nieuwe leider van zijn partner steunt. “We hebben een langetermijnovereenkomst met OpenAI met volledige toegang tot alles wat we nodig hebben om onze innovatieagenda en opwindende productroadmap te realiseren; we blijven toegewijd aan ons partnerschap, evenals aan Mira en haar team. Samen zullen we blijven leveren de aanzienlijke voordelen van deze technologie”, zegt Satya Nadella, CEO van Microsoft, in de verklaring.

Er kunnen tekenen zijn geweest dat het niet goed ging met de activiteiten van OpenAI, vertelde een Microsoft-medewerker aan BI.

“Ik denk dat de waardering ervan enorm is en dat er een aantal goede dingen gebeuren rond AI, maar de realiteit is dat de economische situatie is dat je meer dan $30 moet vragen voor AI-functies om de basisinfrastructuurkosten te dekken, wat het dubbele of meer is van wat mensen betalen momenteel voor een productiviteitstool”, aldus een Microsoft-medewerker.

Sam Altman is ontslagen bij OpenAI. Microsoft-medewerkers in shock.

“OpenAI zal ook voortdurend miljarden moeten uitgeven aan modeltraining”, voegde hij eraan toe.

OpenAI reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar.

In de verklaring van Nadella werd ook de recente technologieconferentie van het bedrijf genoemd, wat bevestigt hoe toegewijd het bedrijf blijft aan kunstmatige intelligentie. “Zoals je deze week bij Microsoft Ignite hebt gezien, blijven we snel innoveren in het tijdperk van AI, met meer dan 100 aankondigingen over het hele technologiespectrum, van AI-systemen, modellen en tools in Azure tot Copilot. Het allerbelangrijkste is dat we ons inzetten voor het leveren van dit alles aan onze klanten terwijl we bouwen aan de toekomst.”

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *