0

De legendarische regisseur gelooft dat kunstmatige intelligentie ‘zielloos en angstaanjagend’ is

Regisseur Steven Spielberg en gerenommeerd taalkundige Noam Chomsky uitten hun twijfels over kunstmatige intelligentie en de plaats ervan in de wereld.

De legendarische regisseur gelooft dat kunstmatige intelligentie 'zielloos en angstaanjagend' is

Zowel Spielberg als Chomsky hebben afzonderlijk hun mening gegeven over de ernstige gevolgen die kunstmatige intelligentie zou kunnen hebben voor het menselijk vermogen om onafhankelijk te creëren en te denken. In een interview met Stephen Colbert zei Spielberg dat het gebruik van kunstmatige intelligentie bij het maken van kunst “hem zeer zorgen baart”.

“Ik hou van alles dat niet door een computer is gemaakt, maar door een mens,” vertelde Spielberg aan Colbert. “Het baart me grote zorgen omdat we in feite iets nemen dat we hebben gemaakt – een computer – en het macht geven over jouw standpunt, over onze persoonlijkheid als mens,” voegde de beroemde regisseur eraan toe.

Spielberg, de maker van “Jaws” en “E.T.”, zei dat hij geschokt was door het feit dat kunstmatige intelligentie de “ziel” van creatief werk zou kunnen ontnemen. “Ik denk dat de ziel onvoorstelbaar is,” zei Spielberg. “Het kan door geen enkel algoritme worden gecreëerd, het is gewoon iets dat in ieder van ons bestaat,” voegde hij eraan toe. “Moeten we het verliezen omdat de machines die we hebben gemaakt boeken, films en muziek schrijven? Dat beangstigt me,” voegde de regisseur eraan toe.

De legendarische regisseur gelooft dat kunstmatige intelligentie 'zielloos en angstaanjagend' is

De opmerkingen van Spielberg kwamen nadat talloze kunstenaars hun bezorgdheid hadden geuit over het feit dat beeldgeneratoren pseudo-originele werken creëren door verschillende kunststijlen te imiteren.

Noam Chomsky, hoogleraar taalkunde, cognitieve wetenschapper en filosoof, is van mening dat hulpmiddelen voor kunstmatige intelligentie zoals ChatGPT ‘creativiteit hebben opgeofferd voor een soort amoraliteit’. Chomsky schreef een column voor The New York Times met hoogleraar taalkunde Ian Roberts en Jeffrey Watumull, een kunstmatige intelligentie-manager bij een wetenschaps- en technologiebedrijf.

In een woensdag gepubliceerd artikel betogen Chomsky, Roberts en Watumull dat systemen als ChatGPT niet in staat zijn tot onafhankelijk denken. Ze voegden eraan toe dat de reacties van ChatGPT worden gekenmerkt door “een soort banaliteit van het kwaad: plagiaat, apathie en overtolligheid.”

“Gezien de amoraliteit, de pseudowetenschappelijke en taalkundige onbekwaamheid van deze systemen, kunnen we alleen maar lachen of huilen om hun populariteit,” schreven de drie experts. Via een e-mail aan Insider zei Chomsky dat hij ‘sceptisch’ staat tegenover beweringen dat kunstmatige intelligentie gunstig kan zijn voor de vooruitgang van welk vakgebied dan ook, zoals kunst en creatief werk.

De legendarische regisseur gelooft dat kunstmatige intelligentie 'zielloos en angstaanjagend' is

De ethiek van kunstmatige intelligentie is een controversieel onderwerp. Vooral omdat chatbots zoals ChatGPT steeds populairder worden en veel gebruikt worden. “Kunstmatige intelligentie denkt echter niet onafhankelijk, het is er gewoon goed in mensen ervan te overtuigen dat dit zo is,” zegt Anna Marbut, een professor die zich met dit onderwerp bezighoudt aan de Universiteit van San Diego.

“Algoritmen zijn getraind om een ​​specifieke taak uit te voeren, en ze worden steeds beter in het uitvoeren van die specifieke taken op een manier die voor mensen overtuigend is,” zegt Marbut. “De waarheid is dat kunstmatige intelligentie traint op een eindige set gegevens en hen eindige taken toewijst die ze perfect uitvoeren,” voegde ze eraan toe.

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *