0

ChatGPT zal het werk van miljoenen mensen veranderen. Conclusies na tests in Minecraft

Wetenschappers van Caltech, Stanford, de Universiteit van Texas en Nvidia hebben baanbrekende software ontwikkeld en uitgebracht genaamd Voyager. Deze software heeft geleerd Minecraft te spelen met behulp van inzichten en gegevens van de generatieve kunstmatige intelligentie GPT-4. Voyager leert, onthoudt en demonstreert wat het team ‘uitzonderlijke vaardigheid’ noemt bij het spelen van Minecraft. In het verleden hebben experts soortgelijke tests uitgevoerd, maar de nieuwste software kan veel beter en sneller leren spelen. Voyager verdient drie keer meer items, reist twee keer verder en ontgrendelt mijlpalen vijftien keer sneller dan eerdere oplossingen.

ChatGPT zal het werk van miljoenen mensen veranderen. Conclusies na tests in Minecraft

Is ChatGPT een bedreiging voor ons? Ja en nee. Op termijn kan kunstmatige intelligentie veel taken overnemen die we dagelijks uitvoeren. Het hangt echter van ons af of we daarna ander, complexer werk gaan doen waarvoor we mogelijk nieuwe vaardigheden moeten aanleren. Of zullen we de witte vlag hijsen en ons laten vervangen door iemand anders die zich sneller aan de nieuwe omstandigheden heeft aangepast?

Er zijn slechts een paar maanden verstreken sinds GPT-4 medio maart 2023 debuteerde. Elke keer leren we dat OpenAI-technologie veel kan: van het behalen van rechtenexamens en het maken van websites (code schrijven) tot het imiteren van de schrijfstijl van beroemde auteurs.

Het nieuwste project – Voyager – laat zien dat als we de mogelijkheden van GPT-4 combineren met andere software die individuele reeksen opslaat en onthoudt wat werkt en wat niet, we spectaculaire resultaten kunnen bereiken.

Minecraft met GPT-4 is een uitstekende demonstratie van deze vaardigheid

Het leuke van Minecraft is dat het een open virtuele wereld is zonder vooraf gedefinieerde doelen en verhaallijnen. Het beloont open verkenning en vereist vrij algemene vaardigheden. Wetenschappers ontwikkelden een programma gebaseerd op GPT-4, dat gericht was op het ontdekken van nieuwe dingen in het spel. Deze ontdekkingen werden vervolgens opgeslagen in de vaardighedenbibliotheek en gekoppeld aan een zelfcorrigerend hintmechanisme.

ChatGPT zal het werk van miljoenen mensen veranderen. Conclusies na tests in Minecraft

Dankzij dit leert Voyager zelfstandig nieuwe taken in het spel, waarbij hij met succes diamanten pikhouwelen, gouden zwaarden en lava-emmers maakt – allemaal zonder voorafgaande training of kennis. De kunstmatige intelligentie heeft dit zelf geleerd door het spel te spelen en geleidelijk de mogelijkheden ervan te verkennen.

Voyager speelt echter niet als een mens: het leest de spelstatus rechtstreeks uit de API (Application Programming Interface), waardoor gegevensuitwisseling tussen applicaties en services mogelijk is. Hij kan bijvoorbeeld een hengel in zijn inventaris zien en een nabijgelegen rivier, en vervolgens – dankzij GPT-4 – deze elementen combineren en daaruit afleiden dat het doel misschien is om te vissen om ervaring op te doen. Vervolgens genereert het de code die nodig is om dit doel te bereiken. En als de code correct werkt, zal hij deze gaan gebruiken en als er fouten optreden, zal hij op basis van de foutmeldingen uitzoeken hoe deze kan worden opgelost.

In de loop van de tijd bouwt Voyager een groeiende bibliotheek met gamekennis en -vaardigheden op om steeds complexere dingen te bereiken en meer mogelijkheden van Minecraft te verkennen. Bovendien beweren wetenschappers dat Voyager nog geen rekening heeft gehouden met visuele informatie uit het spel, dat wil zeggen dat het alleen heeft geleerd van de code en API. In de toekomst is het wellicht mogelijk om features toe te voegen zodat de kunstmatige intelligentie ook rekening houdt met visuele elementen. Dan zou haar vermogen om te leren en te verbeteren nog verder moeten toenemen.

Automatisering van werktaken dankzij AI

ChatGPT zal het werk van miljoenen mensen veranderen. Conclusies na tests in Minecraft

De nieuwste ontdekking toont het enorme potentieel van AI-modellen om taken uit te voeren op een computer of smartphone. Het gebruik van kunstmatige intelligentie zoals GPT-4 zou in de toekomst veel routinematige kantoortaken kunnen automatiseren. Laten we ons voorstellen dat we software op onze computer installeren die leert wat we elke dag doen en na relatief korte tijd zelfstandig repetitieve activiteiten begint uit te voeren. Dit kan ons werk aanzienlijk verbeteren en het zou waarschijnlijk een van de grootste economische effecten van deze technologie zijn.

OpenAI, de startup die ChatGPT heeft gemaakt, rolt al verschillende extensies uit waarmee de technologie kan communiceren met online diensten. Tegelijkertijd profiteert Microsoft, dat miljarden dollars heeft geïnvesteerd in OpenAI en eigenaar is van Minecraft, niet alleen van projecten als Voyager, maar traint het AI ook om andere dingen te doen. We weten al dat het bijvoorbeeld de Copilot-functie voor Windows 11 zal introduceren, die sommige taken kan automatiseren met behulp van machine learning en de API-interface.

Het is de moeite waard om nu ChatGPT- en GPT-4-technologie te gebruiken. Het beheersen van nieuwe vaardigheden – vooral de samenwerking met AI – kan de komende jaren cruciaal blijken op de arbeidsmarkt.

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *