0

De maker van ‘Black Mirror’ probeerde een aflevering te laten maken door ChatGPT

Sinds de lancering van ChatGPT in november 2022 wordt er veel gesproken over de mogelijke vervanging van schrijvers door kunstmatige intelligentie. Charlie Brooker, de auteur van de cultserie “Black Mirror”, heeft echter zijn twijfels, en hij heeft bewijs om zijn overtuigingen te ondersteunen.

De maker van 'Black Mirror' probeerde een aflevering te laten maken door ChatGPT

Hoewel de visie van overheersing door kunstmatige intelligentie goed past bij de boodschap van de Britse anthologiereeks “Black Mirror,” beweert de maker ervan, Charlie Brooker, dat de OpenAI-chatbot niet in staat zou zijn om een overtuigende aflevering van de serie te creëren.

“Ik heb plezier gehad met dit hele ChatGPT-gedoe,” vertelde Brooker aan het Britse filmtijdschrift Empire. Het eerste wat hij probeerde, was natuurlijk “een aflevering van ‘Black Mirror’ genereren,” maar de resultaten waren teleurstellend.

“Wat eruit kwam, was iets dat op het eerste gezicht overtuigend klonk, maar als je er beter naar keek, was het slecht,” legt Brooker uit. “Het kwam erop neer dat we alle samenvattingen van de afleveringen moesten doornemen en door elkaar halen,” voegt hij eraan toe.

“Als je wat dieper kijkt, kom je tot de conclusie: ‘Er zit hier echt geen originele gedachte,'” aldus de schrijver.

De maker van 'Black Mirror' probeerde een aflevering te laten maken door ChatGPT

ChatGPT laat zien wat je niet moet doen

Volgens Brooker was de interactie met ChatGPT een nuttige les. Het liet hem zien wat hij niet moest doen.

“Ik realiseer me dat ik veel afleveringen heb geschreven waarin de kijker zich plotseling realiseert: ‘Oh mijn god, ik zat de hele tijd achter de computer!'” legt Brooker uit in een interview met Empire.

“Dus ik dacht dat ik alle verwachtingen over wat ik denk dat een aflevering van Black Mirror is, los zou laten. Het heeft geen zin een anthologiereeks te maken als je je eigen regels niet kunt overtreden. Vanaf nu een koud glas water in het gezicht,” legt Brooker uit.

Wat betreft de driejarige vertraging tussen seizoen vijf en zes, legde Brooker uit dat hij niet zeker wist of dystopische verhalen passend zouden zijn tijdens het hoogtepunt van de pandemie. “Op dit moment weet ik niet of iemand geïnteresseerd zou zijn in verhalen over samenlevingen die uiteenvallen,” zei hij in 2020 in een interview met Radio Times.

De maker van 'Black Mirror' probeerde een aflevering te laten maken door ChatGPT

Het zesde seizoen van “Black Mirror” zal elementen bevatten die “onder geen enkele omstandigheid in de serie hadden mogen voorkomen,” geeft Brooker toe aan Netflix.

Het seizoen met vijf afleveringen gaat op 15 juni in première en bevat acteurs als Salma Hayek Pinault, Michael Cera en Zazie Beetz. Volgens Netflix krijgt de eerste aflevering de titel “Joan is Awful.”

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *