Nog maar een paar maanden geleden kondigden veel bedrijven aan dat ze AI-oplossingen zouden introduceren om de productiviteit te verhogen. Geautomatiseerde tools zouden repetitieve, vervelende activiteiten overnemen, en werknemers zouden meer tijd krijgen voor creatieve taken die diepgaande analyse vereisten. De realiteit bevestigde deze beweringen snel.
Nieuwe technologie helpt bedrijven de productiviteit te verhogen, maar ten koste van… overbelasting van werknemers. Volgens een onderzoek uitgevoerd door UpWork, een freelanceplatform, zijn de meeste bedrijfsleiders en CEO’s van mening dat AI het algehele productiviteitsniveau in hun bedrijven zal verhogen. Tegelijkertijd zeggen 77 procent van de medewerkers dat AI-tools hun werklast alleen maar hebben vergroot.
Sommige mensen zijn nog steeds aan het leren
Sommige medewerkers geven toe dat ze voortdurend AI-oplossingen aan het leren zijn, waar ze veel tijd aan besteden. Echter, ongeveer 39 procent van de respondenten meldde dat ze na de introductie van kunstmatige intelligentie nog meer tijd besteden aan het beoordelen of modereren van inhoud – deze keer gegenereerd door algoritmen. Op hun beurt geven 21 procent van de respondenten aan dat ze als gevolg van de implementatie van AI nu veel meer taken moeten uitvoeren.
Werknemers klagen er ook over dat ze overweldigd worden door hogere verwachtingen over hun prestaties. Na de introductie van kunstmatige intelligentie moeten ze simpelweg harder werken. Tegelijkertijd denkt 47 procent van de respondenten dat ze niet weten hoe hun werk zich zal vertalen in de verwachte productiviteitsstijging, en 40 procent vindt dat hun bedrijven te veel van hen verwachten.
AI leidt tot meer burn-out
“Ons onderzoek toont aan dat het introduceren van nieuwe technologieën in verouderde werkmodellen en -systemen niet de volledige verwachte productiviteitswaarde van AI ontsluit”, zegt Kelly Monahan, algemeen directeur van het Upwork Research Institute.
De druk op werknemers om AI te gebruiken om de productiviteit te verhogen, heeft gevolgen voor hun welzijn.
Maar liefst 71 procent van de ondervraagde fulltimewerknemers is opgebrand. Op hun beurt heeft 65 procent moeite om te voldoen aan de productiviteitseisen die werkgevers stellen. Als gevolg van de toegenomen werkdruk en uitputting zegt één op de drie voltijdwerkers dat hij of zij in de komende zes maanden waarschijnlijk zijn baan zal opzeggen.
Werkgevers merken het probleem op
Volgens UpWork zijn leidinggevenden niet geheel blind voor de AI-druk die medewerkers voelen. Ongeveer 81 procent van de directeuren en managers op het hoogste niveau geven toe dat zij het afgelopen jaar hogere verwachtingen ten aanzien van hun werknemers hebben gekregen. Velen van hen vragen zich nu af of ze niet overdreven hebben. Monahan benadrukt dat er iets moet veranderen om de productiviteitswinsten uit AI te kunnen benutten. “Het is waarschijnlijk mogelijk dat AI tegelijkertijd de productiviteit verhoogt en het welzijn van medewerkers verbetert, maar daarvoor is een fundamentele verandering nodig in de organisatie van talent en werk”, zegt de expert.
Wat zou er precies kunnen veranderen? Veel bedrijven overwegen niet alleen een passende opleiding om AI-gerelateerde vaardigheden aan te leren, maar overwegen ook werknemers aan te werven die ‘op hun gemak zijn met AI-technologie’. Dit kan echter zo geïnterpreteerd worden dat het om mensen gaat die simpelweg veel meer verantwoordelijkheden op zich nemen.
Een ding is zeker. Vooralsnog heeft AI er niet voor gezorgd dat medewerkers ineens meer tijd hebben voor creatiever werk. Meestal doen ze hetzelfde, maar in veel grotere hoeveelheden – en voor hetzelfde loon.