Het Gemini AI-model van Google is nu beschikbaar op geselecteerde mobiele apparaten. Gebruikers zijn echter verbaasd dat de AI niet offline werkt op de Google Pixel 8, zelfs niet op dit vlaggenschipmodel. De reden? Hardwarebeperkingen. Betekent dit dat we onze telefoons moeten vervangen om AI-oplossingen te kunnen gebruiken?
Tijdens het Mobile World Congress kondigde Google aan dat Gemini AI beschikbaar zou worden via een Android-applicatie op specifieke apparaten. Het Gemini Nano-model kan offline functioneren, maar dit wordt niet aanbevolen voor de Pixel 8 met 4 GB RAM vanwege prestatiebeperkingen.
Hardwarevereisten voor Gemini AI
Seang Chau, vice-president apparaatsoftware en -services bij Google, onthulde in de podcast Made by Google dat de Pixel 8 Pro, met 12 GB RAM, ideaal is voor Gemini Nano. Voor de basisversie van de Pixel 8 met 4 GB wordt dit echter afgeraden. AI-functies werken optimaal bij minimaal 8 GB RAM. Volgens Google is deze beperking ingesteld om te voorkomen dat gebruikers een negatieve ervaring hebben door prestatieproblemen.
Gebruikers kunnen AI wel handmatig activeren via ontwikkelaarsopties, maar dit is niet standaard beschikbaar. Google wil voorkomen dat onervaren gebruikers teleurgesteld raken door suboptimale prestaties.
Kunstmatige intelligentie direct op het apparaat
Chau benadrukte dat Google AI-functies zoals ‘intelligent query response’ direct op apparaten wil aanbieden. Deze functies reserveren permanent RAM, wat zorgt voor snelle reacties en een naadloze ervaring.
AI-modellen, vooral die gebaseerd op deep learning, zijn complex en vragen aanzienlijke rekenkracht. Ze gebruiken RAM om gegevens in realtime te verwerken en resultaten op te slaan. Hierdoor kunnen functies zoals spraakherkenning en taalvertaling vrijwel direct reageren.
Als AI offline wordt gebruikt, moet er permanent RAM worden toegewezen. Dit kan de prestaties van andere apps en het systeem vertragen. Overbelast RAM kan leiden tot langere laadtijden, trage reacties en verhoogd energieverbruik, wat de batterijduur negatief beïnvloedt.
Voordelen en uitdagingen van offline AI
Het offline gebruik van AI biedt voordelen, zoals toegang tot waardevolle functies zonder internetverbinding. Echter, comfortabele prestaties vereisen voldoende RAM. Dit betekent dat gebruikers mogelijk moeten investeren in apparaten met hogere hardware-specificaties om optimaal te profiteren van ingebouwde AI-functionaliteit.
Een gouden kans voor geheugenfabrikanten
De groeiende hardwarevereisten voor AI kunnen een impuls geven aan de vraag naar smartphones met meer RAM. Geheugenproducenten zullen hiervan profiteren, terwijl gebruikers worden aangemoedigd om te upgraden naar krachtigere apparaten voor een vloeiende en energiezuinige AI-ervaring.
In tegenstelling tot desktopcomputers kunnen we niet zomaar meer RAM aan een telefoon toevoegen. Kunstmatige intelligentie zal ons daarom dwingen om nieuwe apparaten aan te schaffen – ervan uitgaande dat we deze technologie willen benutten. Dit leidt onvermijdelijk tot één gevolg: een grotere vraag naar geheugen vanuit de kant van fabrikanten, en daarmee een stijgende omzet voor geheugenleveranciers.
Wereldwijd zijn tal van bedrijven betrokken bij de productie van RAM voor smartphones. Tot de belangrijkste spelers in deze sector behoren onder andere Samsung Electronics, SK Hynix, Micron Technology, Nanya Technology en Infineon Technologies.
Deze bedrijven zijn beursgenoteerd, en hun prestaties laten zien dat investeerders steeds meer oog krijgen voor de groeiende behoefte aan geheugen.
Zo hebben de aandelen van Samsung Electronics sinds het begin van het jaar een rendement van 6,50% opgeleverd, zijn de aandelen van SK Hynix met 32% gestegen en heeft Micron Technology een indrukwekkende stijging van 50% laten zien. Alleen Nanya Technology en Infineon Technologies presteerden minder goed sinds januari van dit jaar; hun aandelenkoersen daalden respectievelijk met 9% en 14%.
Bijzonder interessant is de ontwikkeling van Micron Technology, waar we eind maart al over schreven. Het bedrijf wordt mogelijk de volgende Nvidia als het gaat om spectaculaire beurswinsten.
Sanjay Mehrotra, CEO van Micron Technology, verklaarde dat de geheugenchipmarkt zich nog steeds “in de beginfase bevindt van een meerjarige, door AI gedreven groeifase”. Volgens hem zullen deze technologieën “elk aspect van het bedrijfsleven en de samenleving” transformeren. Mehrotra voorspelde bovendien dat AI-telefoons “50 tot 100 procent meer geheugen zullen bevatten in vergelijking met huidige vlaggenschipmodellen zonder AI-functionaliteit.”