0

ChatGPT over belastingen. Zal het vandaag helpen of is het iets voor de toekomst?

ChatGPT, nog maar een paar maanden geleden een grotendeels onbekende tool, revolutioneert nu al de manier van werken in diverse sectoren. Maciej Gierada, leider van de Transfer Pricing and Valuation Practice bij Gekko Taxens.

ChatGPT over belastingen. Zal het vandaag helpen of is het iets voor de toekomst?

ChatGPT is zo’n geavanceerd hulpmiddel dat het nu al mensen aanwerft voor codeurposities bij Google, waardoor banen verdwijnen (die volgens voorspellingen van het World Economic Forum tegen 2025 met 85 miljoen zullen afnemen) en Elon Musk ertoe aanzet een directe concurrent te creëren. Maar hoe zit het met belastingen en advies?

“Het spijt me, ik heb je misleid”

Ik begon mijn avontuur met ChatGPT volledig bewust van de beperking dat zijn “kennis” slechts tot 2021 reikte. Het was daarom noodzakelijk om de potentiële lijst met gestelde vragen vanaf het begin te beperken.

Eerst controleerde ik of ChatGPT een “valstrik” zou kunnen detecteren door naar de inhoud van een artikel te vragen. Tot mijn positieve verrassing kreeg ik het antwoord: “Er is geen artikel. Het kan zijn dat het om een andere rechtshandeling gaat of om een onjuist artikelnummer. Als u meer details verstrekt of uw vraag verfijnt, zal ik proberen u een nauwkeuriger antwoord te geven”, wat correct was.

Bij vervolgvragen verscheen echter de val, en gedroeg ChatGPT zich als een middelmatige student. Omdat hij het antwoord niet wist, creëerde hij zijn eigen regelgeving, zelfs toen hij werd gevraagd naar een specifieke bestaande regelgeving. Zo ontdekte ik dat art. 11n Wet op de vennootschapsbelasting geen enkele verwijzing bevat naar verrekenprijsdocumentatie, laat staan mogelijke criteria voor vrijstelling van een dergelijke verplichting. Op grond van deze bepaling is de verkoper verplicht om aan de koper garantie te verlenen voor gebreken aan het verkochte.

Nadat de bot op het onjuiste antwoord was gewezen, gaf hij toe: “In feite is art. 359 van het Burgerlijk Wetboek niet van toepassing op garantie voor gebreken in verkochte goederen, zoals ik eerder schreef. Artikel 359 van het Burgerlijk Wetboek regelt de kwestie van wettelijke vertegenwoordiging.”

Hier stopte ik met het testen van ChatGPT’s kennis van de wet, waarbij ik concludeerde dat het niet alleen onjuiste antwoorden geeft, maar erger nog, dat deze vanuit het perspectief van een gebruiker die niet vertrouwd is met de wet en de informatie niet verifieert, mogelijk correct lijken. De manier waarop de antwoorden werden gepresenteerd was buitengewoon overtuigend.

ChatGPT over belastingen. Zal het vandaag helpen of is het iets voor de toekomst?

ChatGPT, hoe kunt u helpen?

Deze keer ging het om het opstellen van lokale transfer pricing-documentatie. Dit bevat transversale informatie over de belastingbetaler en zijn marktomgeving, zowel beschrijvend als financieel, wat uitstekende omstandigheden schept voor het testen van de bot.

Al snel bleek dat ChatGPT veel beter was in het voorbereiden van beschrijvingen, het analyseren van tekst en numerieke gegevens. Hij was in staat zeer nuttige samenvattingen te maken van de informatie in de contracten, een lijst met de belangrijkste observaties uit de financiële overzichten op te stellen en financiële ratio’s te berekenen op basis van de verstrekte gegevens.

Na het verstrekken van voorbeeldnumerieke gegevens berekende ChatGPT financiële basisindicatoren zoals de operationele marge of opslag op de totale operationele kosten, maar ook complexere indicatoren zoals de waarde van het eigen vermogen, het verwachte rendement of de gewogen gemiddelde kapitaalkosten.

Het vermogen van ChatGPT om snel nauwkeurige marktanalyses te genereren was ook indrukwekkend. Hij gaf niet alleen het juiste antwoord, maar kon ook informatie verstrekken over de reacties van de NBP op de financiële markt tijdens COVID-19 en macro-economische gegevens presenteren die actueel waren voor die periode.

Hoewel de door ChatGPT verstrekte informatie nuttig was, was altijd verificatie op juistheid vereist.

Leg het mij uit alstublieft

De noodzaak om de gegeven antwoorden te verifiëren, zelfs als ze correct lijken, betekent dit dat ChatGPT alleen als curiosum moet worden behandeld en dat het nut ervan op het gebied van belastingadvies permanent als verwaarloosbaar moet worden vastgesteld? Integendeel. De belangrijkste conclusie die ik heb getrokken uit mijn avontuur met kunstmatige intelligentie is de mogelijkheid van machinaal leren en dit aan te passen aan mijn dagelijkse behoeften.

Verkeerde Antwoorden, Onwetendheid over Recepten, Onnauwkeurige Berekeningen?

Het gebeurt meestal maar één keer als we de tool uitleggen wat het juiste antwoord zou moeten zijn. Een aantal repetitieve activiteiten vormen een ideale omgeving voor het gebruik van ChatGPT, dat, indien goed getraind, na verloop van tijd een steeds waardevollere assistent zal worden. Het ondersteunt gebruikers bij taken die geen creatieve, individuele aanpak of creatief denken vereisen, wat momenteel buiten de mogelijkheden van kunstmatige intelligentie (AI) valt.

ChatGPT over belastingen. Zal het vandaag helpen of is het iets voor de toekomst?

Is het Veranderd, of Zal het Veranderen?

Hoe nuttig deze tool ook mag zijn, er is nog steeds veel werk nodig van zowel de makers als de gebruikers. Zij moeten de virtuele assistent aanpassen aan hun specifieke behoeften.

Als we echter even durven voorspellen, is het moeilijk om een scenario voor te stellen waarin we over vijf jaar niet meer functioneren in een realiteit omringd door AI, die een aantal repetitieve taken op het gebied van belastingadvies overneemt.

De mens zal nog steeds een leidende rol blijven spelen en richting geven aan zijn handelen. Zal hij echt alleen de steun nodig hebben van ‘analoge’ geesten? De geschiedenis van menselijke ontwikkeling en het verlangen om werk op elk mogelijk gebied te automatiseren, evenals analytische gegevens, doen ons twijfelen aan een dergelijk scenario. Volgens gegevens van onderzoeksinstituut Gartner is het aantal bedrijven dat kunstmatige intelligentie gebruikt tussen 2015 en 2019 met 270% toegenomen. In 2019 maakte 37% van de ondervraagde bedrijven al gebruik van enige vorm van AI in hun dagelijkse werk. Tegen 2025 zal de AI-industrie naar verwachting een omzet van 126 miljard dollar genereren. Volgens voorspellingen van het World Economic Forum zal dit 97 miljoen nieuwe banen creëren, terwijl 85 miljoen bestaande banen verdwijnen.

Als we kijken naar de trends om ons heen, zal dit eerder gebeuren dan we denken.

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *