Aravind Srinivas, CEO en medeoprichter van de start-up Perplexity, stelt uitgevers voor om overeenkomsten te sluiten waarbij zij een deel van de inkomsten uit de AI-zoekmachine zouden ontvangen in ruil voor het gebruik van hun inhoud. Toch lijken voorstellen en de bereidheid om samen te werken mogelijk niet genoeg, aangezien enkele grote mediabedrijven het bedrijf uit San Francisco al hebben aangeklaagd wegens inbreuk op auteursrecht. Waar rechtszaken voor OpenAI minder impact hebben omdat dit bedrijf miljarden heeft voor juridische verdedigingskosten, heeft Perplexity niet zulke fondsen. Dit is één van de redenen waarom het momenteel dringend op zoek is naar financiering.
News Corp., het moederbedrijf van media zoals The Wall Street Journal en de New York Post, heeft een rechtszaak aangespannen tegen de AI-zoekmachine Perplexity wegens inbreuk op auteursrecht. De mediagigant beweert dat Perplexity “op grote schaal nieuwsartikelen, analyses en opinies kopieert.” Perplexity is een AI-startup die zijn modellen traint met inhoud van internet, zodat het samenvattingen kan bieden van verschillende bronnen als antwoord op gebruikersvragen. Volgens de aanklacht laat Perplexity gebruikers links naar online artikelen omzeilen, wat “klanten en belangrijke inkomsten” zou wegleiden van de media. De antwoorden worden rechtstreeks op het platform weergegeven, waardoor je niet meer naar de websites van uitgevers hoeft te gaan.
Daarnaast beschuldigt News Corp. Perplexity ervan inhoud “letterlijk” te reproduceren en onterecht feiten en analyses aan de media van News Corp. toe te schrijven. De zoekmachine kan soms valse informatie presenteren met bekende media als bron, wat volgens News Corp. kan leiden tot verzonnen verhalen en leugens. De mediagigant heeft naar eigen zeggen al in juli een brief gestuurd aan Perplexity over het ongeoorloofd gebruik van content, waarop geen reactie kwam.
De AI-zoekmachine Perplexity staat hierdoor voor ernstige juridische uitdagingen
Perplexity betaalt al enkele uitgevers voor het gebruik van hun inhoud, waaronder TIME en Fortune, maar het gebruikt ook artikelen van verschillende websites waarmee het geen formele samenwerking heeft. WIRED en Forbes beschuldigden Perplexity recent van het downloaden van content, het omzeilen van betaalmuren, en het creëren van plagiaat. News Corp. verwacht nu dat de rechtbank Perplexity zal verbieden om hun inhoud zonder toestemming te gebruiken en dat het alle database-inhoud met hun werken zal vernietigen.
Rob Thomson, CEO van News Corp., verklaarde: “Perplexity misbruikt intellectueel eigendom en schaadt journalisten, schrijvers en uitgevers. Ze hebben opzettelijk grote hoeveelheden auteursrechtelijk beschermd materiaal gekopieerd zonder compensatie en presenteren gerecycleerde inhoud als een vervanging voor de originele bron.” News Corp. heeft een samenwerking met OpenAI, waarbij laatstgenoemde betaalt voor toegang tot inhoud. Thomson benadrukte dat Perplexity niet het enige bedrijf is dat misbruik maakt van de intellectuele eigendom van News Corp., en dat News Corp. van plan is juridische actie te ondernemen tegen andere entiteiten.
Opmerkelijk is dat, hoewel OpenAI een partner is van News Corp., het bedrijf zelf ook beschuldigd wordt van het gebruiken van inhoud van de New York Times en het toeschrijven van verzonnen citaten en informatie aan dit merk, wat schadelijk kan zijn voor de reputatie van het medium en zijn journalisten.
Perplexity heeft aangekondigd bereid te zijn om inkomsten te delen
Perplexity kondigde onlangs aan dat het bereid is inkomsten te delen met uitgevers, onder andere door advertenties en gesponsorde vragen op het platform te plaatsen. Deze activiteiten hadden wellicht eerder moeten beginnen, voordat de website auteursrechtelijk beschermde inhoud gebruikte om geld te verdienen aan abonnementen. Voor gebruikers is het platform zelf een waardevolle AI-tool, en het wordt aanbevolen als hulpmiddel voor onderzoek.
De startup zoekt momenteel financiering, mogelijk deels om geld beschikbaar te hebben voor boetes wegens schendingen van auteursrechten van grote uitgevers. Zoals Bloomberg meldde, wil Perplexity minstens 500 miljoen dollar ophalen. Met een huidige waardering van 3 miljard dollar is de startup echter nog lang niet zo sterk als OpenAI, dat op 157 miljard dollar wordt geschat, vooral in de juridische context.