ByteDance gaf toe dat het een stagiair had ontslagen wegens “kwaadaardige inmenging” in de training van een van zijn kunstmatige intelligentiemodellen. De eigenaar van TikTok verwierp echter de beweringen over de omvang van de schade en verklaarde dat ze “enkele overdrijvingen en onnauwkeurigheden” bevatten.
Dit weekend stond het TikTok-platform in de schijnwerpers vanwege het ontslag van een van zijn stagiairs. Op de achtergrond speelde kunstmatige intelligentie een grote rol, een gebied waar ByteDance intensief aan werkt. Het ontslag van de stagiair werd snel een hot topic op sociale media, omdat er werd beweerd dat de acties van de anonieme werknemer het bedrijf aan miljoenenverliezen hadden blootgesteld.
Zoals de BBC uitlegt, is Doubao, het generatieve AI-model van de Chinese technologiegigant, de populairste AI-chatbot in het land. Hoewel de toegang tot deze technologie zeer beperkt is, zou een van de stagiairs geprobeerd hebben invloed uit te oefenen op deze technologie.
“Deze persoon was een stagiair in het [advertentie]technologieteam en had geen ervaring met het AI-lab”, verklaarde ByteDance. “Sommige mediaberichten bevatten onnauwkeurigheden”, aldus de verklaring, geciteerd door de BBC. Het bedrijf voegde eraan toe dat zijn commerciële online activiteiten, inclusief grote taalmodellen voor kunstmatige intelligentie, niet werden beïnvloed door de acties van de stagiair.
TikTok-eigenaar ontsloeg een stagiair wegens sabotage van een AI-project
ByteDance ontkende ook berichten dat het incident meer dan $10 miljoen aan schade had veroorzaakt door verstoringen in zijn AI-trainingssysteem, dat bestaat uit duizenden krachtige grafische verwerkingseenheden (GPU’s). Naast het ontslag van de persoon in augustus, meldde ByteDance het incident ook bij de universiteit en brancheorganisaties van de stagiair.
ByteDance beheert enkele van de populairste sociale media-apps ter wereld, waaronder TikTok en zijn Chinese tegenhanger Douyin. Het bedrijf wordt algemeen beschouwd als een leider op het gebied van algoritmeontwikkeling, vanwege de grote aantrekkingskracht van zijn apps op gebruikers.
Zoals de BBC aangeeft, investeert de socialemediagigant, net als veel andere bedrijven in China en de rest van de wereld, zwaar in kunstmatige intelligentie. Het gebruikt deze technologie om zijn Doubao-chatbot aan te drijven, evenals vele andere toepassingen, waaronder een tekst-naar-video-tool genaamd Jimeng.