0

De planeet beschermen of miljoenen verdienen? De techgigant kiest voor het laatste

Google haast zich om kunstmatige intelligentie in zijn belangrijkste producten te integreren, maar achter de schermen broeit een groot probleem: de systemen die nodig zijn om AI-tools te laten draaien, hebben de uitstoot van broeikasgassen van het bedrijf aanzienlijk verhoogd. Wat betekent dit voor het ESG-beleid en de wens om het klimaat te beschermen?

De planeet beschermen of miljoenen verdienen? De techgigant kiest voor het laatste

AI-systemen vereisen veel computerkracht om te functioneren. De datacenters die nodig zijn om deze systemen te ondersteunen – in feite magazijnen vol met krachtige computerapparatuur – verbruiken enorme hoeveelheden energie om gegevens te verwerken en de warmte te beheren die door deze computers wordt gegenereerd. Zoals we eerder schreven op Business Insider, verbruikt AI in totaal evenveel elektriciteit als heel Nederland.

Dit heeft ertoe geleid dat de uitstoot van broeikasgassen van Google sinds 2019 met 48% is toegenomen, volgens het jaarlijkse milieurapport van de technologiegigant. Het bedrijf geeft aan dat deze toename voornamelijk wordt veroorzaakt door het toegenomen energieverbruik in datacenters en de “emissies in de toeleveringsketen.”

Geen uitstoot in 2030? Dat lijkt onwaarschijnlijk

Google beschrijft zijn doel om tegen 2030 netto-nuluitstoot te bereiken momenteel als ‘extreem ambitieus’ en erkent dat deze belofte waarschijnlijk zal worden beïnvloed door ‘onzekerheden over de toekomstige milieueffecten van AI, die complex en moeilijk te voorspellen zijn.’ Met andere woorden, de focus van het bedrijf op duurzaamheid wordt door AI gecompliceerder.

De planeet beschermen of miljoenen verdienen? De techgigant kiest voor het laatste

Net als andere technologische rivalen investeert Google agressief in kunstmatige intelligentie, dat wordt gezien als de volgende grote technologische revolutie die de manier waarop we leven, werken en informatie consumeren zal veranderen. Het bedrijf heeft zijn generatieve AI-technologie, Gemini, al geïntegreerd in verschillende producten, waaronder Search en Google Assistant, en CEO Sundar Pichai noemt Google al geruime tijd een ‘AI-first-bedrijf.’ Dit geeft aan dat kunstmatige intelligentie een kernonderdeel van het bedrijf is.

Er wordt echter zelden gesproken over de grote en negatieve kant van AI. De energie-intensieve datacenters, waarin Google en andere grote techbedrijven momenteel tientallen miljarden dollars investeren om hun AI-ambities te verwezenlijken, vragen enorme hoeveelheden elektriciteit.

De planeet beschermen of miljoenen verdienen? De techgigant kiest voor het laatste

Google gaf aan dat het verwacht dat de totale uitstoot van broeikasgassen eerst zal blijven stijgen voordat deze afneemt, omdat het bedrijf “probeert te investeren in schone energiebronnen zoals wind- en geothermische energie om zijn datacenters van stroom te voorzien.”

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *