0

Kunstmatige intelligentie in de strijd tegen Hezbollah: Israël maakt gebruik van controversiële AI-systemen

Tijdens de oorlog met Hezbollah in 2006 probeerde Israël drie keer Hassan Nasrallah te elimineren. Toen slaagden ze daar niet in. Bij één van de aanvallen was Israël te laat (Nasrallah had de locatie al verlaten), en de andere pogingen mislukten omdat de betonnen versterkingen van zijn ondergrondse bunker te sterk waren. Maar op vrijdag 27 september van dit jaar bereikte Israël zijn doel en bewees dat het leger van zijn eerdere fouten had geleerd. Het grote verschil is dat Israël toen niet beschikte over de moderne technologieën van vandaag, waaronder kunstmatige intelligentie.

Kunstmatige intelligentie in de strijd tegen Hezbollah: Israël maakt gebruik van controversiële AI-systemen

Hezbollah-leider Hassan Nasrallah, die Israël op vrijdag 27 september vermoordde tijdens een aanval in Beiroet, leidde de organisatie 32 jaar lang. Na de mislukte pogingen in 2006 werkte een Israëlische inlichtingeneenheid, Unit 8200, samen met de militaire inlichtingendienst Aman om enorme hoeveelheden data te verwerken, geschikte doelen in kaart te brengen en surveillance uit te voeren.

Israël heeft lessen getrokken uit zijn eerdere daden en mislukkingen, waarvan er veel waren. Hezbollah heeft bijvoorbeeld twee keer het Shin Bet-hoofdkwartier in Tyrus opgeblazen tijdens de eerste jaren van Israëls bezetting van Zuid-Libanon. Eind jaren ’90 ontdekte Israël bovendien dat Hezbollah de niet-versleutelde drone-uitzendingen van de IDF onderschepte, waardoor ze toegang kregen tot militaire doelstellingen en tactieken. Sindsdien is het Israëlische leger vastbesloten dergelijke fouten niet te herhalen.

Technologische superioriteit

Israëls focus op Hezbollah is de afgelopen jaren versterkt door een groeiend technologisch overwicht, met spionagesatellieten, geavanceerde drones en cyberhacktechnologie die mobiele telefoons tot afluisterapparaten kan omvormen.

De Israëlische inlichtingendienst verzamelt enorme hoeveelheden data en heeft een speciale eenheid, Unit 9900, die machine learning en AI-algoritmes inzet om terabytes aan visuele beelden te doorzoeken. Zo kunnen ze zelfs de kleinste veranderingen detecteren, zoals geïmproviseerde explosieven of ventilatieopeningen boven tunnels.

Kunstmatige intelligentie in de strijd tegen Hezbollah: Israël maakt gebruik van controversiële AI-systemen

Wanneer een Hezbollah-eenheid wordt geïdentificeerd, worden hun dagelijkse bewegingspatronen in een grote database opgeslagen. Gegevens worden verzameld van verschillende apparaten, zoals smartphones, voertuigen of GPS-systemen. Alles met een internetverbinding kan een potentieel doelwit zijn. Drones vliegen continu over, CCTV-camera’s worden gehackt, en volgens anonieme Israëlische bronnen kan zelfs een smart-tv worden afgeluisterd om stemmen op te vangen.

AI in militaire operaties

Na de Hamas-aanval op 7 oktober 2023 begon Unit 8200 met de inzet van AI om gegevens over de aanval te analyseren en deelnemers te identificeren. Corsight-technologie voor gezichtsherkenning wordt gebruikt, zelfs bij lage-kwaliteitsfoto’s, om onderscheid te maken tussen burgers en strijders.

Israël heeft zijn gebruik van AI in datamonitoring en analyse vergroot. Camera’s bij controleposten scannen gezichten van Palestijnen om gezochte personen te identificeren. Dit gebruik van AI is controversieel omdat het fouten kan veroorzaken, zoals de onjuiste identificatie van onschuldige mensen als bedreigingen. Toch blijft Israël deze technologie toepassen.

Kunstmatige intelligentie in de strijd tegen Hezbollah: Israël maakt gebruik van controversiële AI-systemen

AI-gestuurde verdedigingssystemen

Ondanks de kritiek gebruikt Israël ook AI-systemen zoals ‘Lavender’ om Hamas-strijders te identificeren. Hoewel sommige critici wijzen op een gebrek aan menselijk toezicht en mogelijke burgerdoden, blijft het Israëlische leger volhouden dat AI-systemen slechts hulpmiddelen zijn om analisten te ondersteunen.

In hun voortdurende conflict met Hezbollah zal Israël blijven vertrouwen op AI om de grens te bewaken en bedreigingen zoals raketwerpers snel te detecteren. Deze technologie is een strategisch voordeel dat Israël niet zal opgeven.

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *