Paus Franciscus heeft zich aangesloten bij de groep leiders die publiekelijk spreekt over kunstmatige intelligentie. Hij riep de internationale gemeenschap op om een bindend internationaal verdrag aan te nemen dat de ontwikkeling en het gebruik van AI reguleert.
Kunstmatige intelligentie in het Vaticaan? Voorlopig komt het enkel voor in de woorden van de paus, die sprak ter gelegenheid van de 58e Werelddag van de Sociale Communicatie. In zijn boodschap schreef Franciscus dat de evolutie van AI-systemen de manier waarop we informatie en communicatie beleven radicaal verandert en daardoor “bepaalde fundamenten van het burgerlijk samenleven” beïnvloedt.
Zoals gerapporteerd door wnp.pl, zei de paus dat we bovenal “een catastrofale interpretatie en de verlammende gevolgen ervan” moeten vermijden. “De snelle verspreiding van indrukwekkende uitvindingen, waarvan de werking en het potentieel voor de meesten van ons moeilijk te doorgronden zijn, wekt verbazing op die wisselt tussen enthousiasme en verwarring. Dit stelt ons onvermijdelijk voor fundamentele vragen: wat betekent het om mens te zijn? Wat maakt ons uniek? En wat is de toekomst van onze soort, homo sapiens, in het tijdperk van kunstmatige intelligentie?” schreef Franciscus.
Paus Franciscus ziet de bedreigingen van kunstmatige intelligentie In zijn boodschap benadrukte de paus dat we geen wijsheid van machines mogen verwachten, en dat het gebruik van het woord ‘intelligentie’ in deze context misleidend kan zijn. “In een tijdperk dat rijk dreigt te worden aan technologie en arm aan menselijkheid, kan ware reflectie alleen voortkomen uit het menselijke hart,” zei Franciscus, zoals geciteerd door wnp.pl. Volgens de paus is er een dringende behoefte om “de mens te ontwaken uit de hypnose van almacht, waarin hij denkt een volledig autonoom en op zichzelf gericht wezen te zijn, los van alle sociale verbanden, en niet beseft dat hij een sociaal wezen is.” Franciscus waarschuwde ook voor “de verleiding om als God te willen zijn, zonder God.”
In zijn toespraak tijdens de 58e Werelddag van de Sociale Communicatie wees de paus ook op de gevaren van nepnieuws en deepfakes. “Ik ben zelf ook het onderwerp geweest van dergelijke valse informatie,” gaf de paus toe, en hij benadrukte het belang van preventieve maatregelen en ethische regelgeving. Deze maatregelen moeten de schadelijke en discriminerende, sociaal onrechtvaardige gevolgen van AI-systemen tegengaan, evenals het gebruik ervan om pluralisme te beperken, publieke opinie te polariseren, of een uniforme manier van denken op te leggen. “Daarom hernieuw ik mijn oproep aan de internationale gemeenschap om samen te werken en een bindend internationaal verdrag aan te nemen dat de ontwikkeling en het gebruik van kunstmatige intelligentie in al zijn vormen reguleert,” schreef Franciscus.