Sam Altman, hoofd van OpenAI, het bedrijf dat ChatGPT heeft gecreëerd, nam vandaag deel aan een discussie aan de Universiteit van Warschau. Als een van de leiders in de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie sprak hij over wat de wereld te wachten staat gezien de snelle vooruitgang van deze technologie.
De ontmoeting met Altman werd geleid door journalist Sylwia Czubkowska en mede georganiseerd door IDEAS NCBR, een onderzoeks- en ontwikkelingscentrum voor kunstmatige intelligentie.
Kunstmatige intelligentie zal alle aspecten van het leven beïnvloeden
— Alle aspecten van het menselijk leven zullen op de een of andere manier veranderen door de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. Het werk van advocaten, artsen… Dankzij AI zullen ze veel beter kunnen begrijpen wat er gebeurt, verzekerde Altman. Volgens hem zal deze technologie de menselijke creativiteit bevrijden, niet beperken. — We creëren een hulpmiddel voor mensen; we moeten laten zien hoe ze het kunnen gebruiken, betoogde hij.
Meer gelijkheid in de wereld
— Kunstmatige intelligentie en technologische revoluties zullen de gelijkheid in de wereld vergroten. De armen krijgen een grotere kans op sociale vooruitgang, betoogde Sam Altman. Waarom? “De wereld zal steeds beter worden,” voegde hij eraan toe.
Beroepen verdwijnen niet, maar taken wel
Op de vraag of beroepen zullen verdwijnen, bleef Altman kalm. Volgens hem kunnen sommige beroepen misschien verdwijnen, maar vooral bepaalde taken zullen verdwijnen. Kunstmatige intelligentie zal menselijk werk niet volledig vervangen. — Ons model kan goed met taken omgaan, maar het vervangt het menselijke werk niet. Hierdoor worden mensen productiever, benadrukte hij.
Volgens Altman zal AI de toegang tot bepaalde beroepen vergroten waarvoor nu nog zeer gespecialiseerde kennis nodig is.
Een mogelijke bedreiging voor de democratie
Altman erkende dat kunstmatige intelligentie een bedreiging voor de democratie kan vormen, vooral omdat ook niet-democratische regimes deelnemen aan de technologische race. — Elke technologie heeft een donkere kant. Kernenergie heeft ons schone energie gebracht, maar ook bommen. AI zou wel eens de krachtigste technologie in de menselijke geschiedenis kunnen zijn. We moeten de risico’s begrijpen en een wereldwijd controlesysteem creëren, betoogde hij.