Een nieuwe groep professionals gaat de strijd aan met kunstmatige intelligentie (AI): schrijvers. Steeds vaker signaleren auteurs dat er boeken op de markt verschijnen onder hun naam, terwijl ze die nooit zelf hebben geschreven. Ze vermoeden dat opportunisten AI gebruiken om hun werk te plunderen. Daarom dringen schrijvers aan op regelgeving die hen beschermt tegen dergelijke praktijken.
AI als bedreiging voor auteurs
Kunstmatige intelligentie is inmiddels een gangbare technologie in veel sectoren en wordt niet langer gezien als iets uit de toekomst. Dit heeft ertoe geleid dat steeds meer beroepsgroepen AI als een bedreiging voor hun werk beschouwen. Schrijvers vormen hierop geen uitzondering, omdat de opkomst van AI-tools directe financiële verliezen voor hen kan betekenen.
Een schrijnend voorbeeld komt van Jane Friedman, een Amerikaanse schrijfster en uitgeefexpert. Zij ontdekte dat er op een grote webwinkel boeken met haar naam werden aangeboden die zij nooit had geschreven. Volgens Friedman leken de titels, stijl en taal van deze boeken opvallend veel op haar eigen werk.
“Toen ik naar deze boeken keek, werd het duidelijk dat ze grotendeels, zo niet volledig, met behulp van AI waren gegenereerd. Veel van mijn content staat online omdat ik al jaren publiceer. Het zou voor AI niet moeilijk zijn om mijn schrijfstijl te imiteren,” vertelde Friedman aan CNN.
Schrijvers eisen bescherming
Door het wijdverbreide gebruik van tools zoals ChatGPT roeren auteurs zich steeds meer tegen het gebruik van hun werk om AI-modellen te trainen. Ze maken zich zorgen over de toekomst van hun beroep en hun inkomsten.
“AI exploiteert auteurs en hun werk zonder toestemming. Het integreert intellectueel eigendom in AI-modellen en biedt de gegenereerde content vervolgens aan iedereen aan. Dit draagt bij aan de vervanging van echte makers,” aldus Mary Rasenberger, CEO van de auteursorganisatie Gilda Autorów, in een interview met CNN.
Pleidooi voor regelgeving
De schrijvers blijven niet stil bij het uiten van hun zorgen. Ze eisen concrete regelgeving om toekomstige verliezen te voorkomen. Onlangs hebben Amerikaanse wetgevers een ontmoeting gehad met vertegenwoordigers van creatieve gemeenschappen, waaronder schrijvers. Tijdens een hoorzitting in de Senaat werd opgeroepen tot het opstellen van wetgeving die auteurs beschermt tegen de impact van AI.
Een van de belangrijkste eisen is regelgeving die transparantie waarborgt in de trainingsprocessen van AI-modellen. Daarnaast hebben meer dan 10.000 auteurs wereldwijd een petitie ondertekend waarin ze eisen dat ontwikkelaars van AI-tools toestemming moeten krijgen van auteurs voordat ze hun werk in generatieve AI-modellen opnemen. De initiatiefnemers van de petitie stellen dat het niet voldoen aan deze verplichting moet leiden tot zware financiële sancties.
Een roep om actie
Schrijvers benadrukken dat het beschermen van hun intellectueel eigendom essentieel is voor het behoud van creatieve beroepen. Ze hopen dat beleidsmakers snel in actie komen om hun rechten te waarborgen in een wereld waarin AI steeds dominanter wordt.