0

Start-up ontwikkelt AI-chips en maakt zich klaar voor beursgang

Sinds de lancering van ChatGPT, bijna twee jaar geleden, heeft bijna geen enkel bedrijf uit Silicon Valley een beursgang gemaakt. Beleggers hadden daardoor een vrij beperkte keuze. De start-up Cerebras, die concurreert met Nvidia en onder andere AI-chips produceert, bereidt zich nu echter voor op een beursdebuut. Het bedrijf denkt dat het een serieuze concurrent van Nvidia kan worden.

Start-up ontwikkelt AI-chips en maakt zich klaar voor beursgang

Cerebras is gevestigd in Californië en zal een van de eerste AI-bedrijven zijn die naar de beurs gaat sinds OpenAI eind 2022 de ChatGPT-chatbot lanceerde. Sindsdien hebben alleen Tempus AI, een bedrijf in de gezondheidszorg, en Astera Labs, een halfgeleiderbedrijf, hun aandelen op de beurs gebracht.

Beleggers hebben nog steeds weinig keus als ze willen investeren in bedrijven die nauw betrokken zijn bij AI. De meest populaire bedrijven zijn uiteraard Nvidia en Microsoft, maar er zijn ook andere spelers, zoals Oracle en TSMC, die de benodigde infrastructuur leveren voor de ontwikkeling van AI.

Op maandag presenteerde Cerebras zijn prospectus aan investeerders, wat een belangrijke stap is richting een beursgang. Het bedrijf wil binnen enkele weken debuteren op de Nasdaq onder het symbool CBRS.

De omstandigheden lijken gunstig, maar er is één addertje onder het gras

Cerebras werd in 2016 opgericht door Andrew Feldman, samen met Jean-Philippe Fricker, Michael James, Gary Lauterbach en Sean Lie. Net als vele andere startups speelt het bedrijf in op de groeiende vraag naar chips door AI-giganten en ontwierp het speciaal voor deze markt een nieuwe chip.

In de eerste zes maanden van dit jaar behaalde Cerebras een omzet van 136 miljoen dollar, een indrukwekkende stijging ten opzichte van de 8,6 miljoen dollar van een jaar eerder. Het bedrijf is echter nog niet winstgevend en rapporteerde een verlies van 67 miljoen dollar sinds januari van dit jaar, vergeleken met een verlies van 78 miljoen dollar een jaar eerder.

Tijdens een persconferentie in augustus sprak Andrew Feldman, CEO van Cerebras, over zijn ambities om Nvidia uit te dagen. Op de vraag hoeveel marktaandeel Cerebras van Nvidia zou kunnen afsnoepen, antwoordde Feldman zelfverzekerd: “Alles”. Later verduidelijkte hij zijn uitspraak en zei dat Cerebras Nvidia “ernstig kan frustreren”.

Start-up ontwikkelt AI-chips en maakt zich klaar voor beursgang

Hoewel deze aanpak gewaagd is, heeft Nvidia een voorsprong van twintig jaar in engineering en een marktaandeel van ongeveer 90% in de AI-chipmarkt. Bovendien groeit de omzet van Nvidia snel en verdubbelde deze in de afgelopen drie maanden in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, met winsten die bijna drie keer zo hoog zijn. Beleggers die vijf jaar geleden Nvidia-aandelen kochten, kunnen nu genieten van een winst van maar liefst 2.632%.

Hoewel Cerebras indrukwekkende ambities heeft, zal Nvidia een sterke tegenstander blijven. Bovendien ontwikkelen andere giganten, zoals AMD, Samsung en zelfs Amazon, hun eigen chips, wat de concurrentie alleen maar verder aanscherpt.

Naast de concurrentiedruk staat Cerebras ook voor de onzekerheden rondom de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november. Veel bedrijven stellen hun beursintroducties uit tot volgend jaar vanwege zorgen over de volatiliteit van de markt. Cerebras is echter van plan om toch dit jaar te debuteren, en niet te wachten tot 2025.

Het sterke punt van Cerebras ligt in zijn technologie

Cerebras is een jong bedrijf en hoeft niet vast te houden aan verouderde methoden voor chipproductie. Chipfabrikanten snijden traditioneel grote siliciumwafels in kleine stukken, waarbij defecte wafels vaak worden weggegooid.

Cerebras denkt dat het deze problemen heeft opgelost. Het bedrijf produceert een enorme chip, ongeveer 55 keer groter dan die van de concurrentie, wat leidt tot een hogere efficiëntie in gegevensverwerking en kostenbesparingen. Hoewel de productie van zulke grote chips technisch uitdagender is en kan leiden tot verspilling van duur silicium, beweert de start-up dat het systemen heeft ontwikkeld die deze problemen effectief aanpakken.

Het bedrijf beweert niet alleen dat het chips op een betere manier kan produceren, maar ook dat deze aanzienlijk efficiënter zijn dan wat de concurrenten aanbieden.

Het werven van klanten op de markt voor AI-systemen is echter geen gemakkelijke opgave, omdat het gaat om zeer dure contracten. Bovendien heeft de start-up nog geen gevestigde reputatie en begon het pas in 2019 met het leveren van zijn eerste systemen.

Het is belangrijk te vermelden dat het bedrijf zich niet alleen bezighoudt met de ontwikkeling van chips. Het biedt ook AI-trainingsdiensten aan, oplossingen voor cloudgegevensverwerking en AI-supercomputers die gebruikt worden voor uiteenlopende berekeningen in sectoren zoals financiën, energie, gezondheidszorg en openbaar bestuur.

Sam Altman, het hoofd van OpenAI, is een van de investeerders

Cerebras heeft al 740 miljoen dollar aan durfkapitaal opgehaald en heeft een waardering van 4 miljard dollar. Onder de investeerders bevinden zich naast Sam Altman ook fondsen zoals Benchmark, Eclipse Ventures, Sequoia Capital en Foundation Capital.

Start-up ontwikkelt AI-chips en maakt zich klaar voor beursgang

Wat betreft klanten, blijkt uit het prospectus van de start-up dat momenteel ongeveer 87 procent van de inkomsten afkomstig is van een AI-bedrijf uit Abu Dhabi genaamd G42. Cerebras bouwt daar kostbare AI-supercomputers voor. Daarnaast heeft G42 aangekondigd dat het voor april volgend jaar aandelen van de start-up zal kopen ter waarde van 335 miljoen dollar, wat het een belang van ongeveer 5-6 procent in het bedrijf zou opleveren.

In het prospectus vermeldt Cerebras ook dat er sprake is van geopolitieke risico’s, sterke concurrentie van bedrijven zoals Nvidia en een afhankelijkheid van TSMC, de leverancier van de wafers die nodig zijn voor de productie van chips. Desondanks benadrukt het bedrijf dat het in staat is om uitstekende resultaten te behalen, omdat de grote chips van Cerebras zijn ontworpen om alle AI-taken sneller uit te voeren dan de concurrentie, terwijl ze minder energie verbruiken.

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *