Wie zijn de ‘meme-koningen’?
Waarschijnlijk kent iedereen de internetmemes van “Mr. Areczek”, die vaak verwijzen naar het gedrag van zogenaamde “zakenmensen”. De onvrijwillige held van deze memes is Stanisław Derehajło, een voormalige vice-maarschalk van het woiwodschap Podlaskie. Maar hij is zeker niet de enige “koning der memes”.
De meme van “Mr. Areczek”
Stanisław Derehajło, voormalig vice-maarschalk van het woiwodschap Podlaskie, staat op internet bekend als de held van memes met de titel “Mr. Areczek”. In 2023 kondigde hij aan juridische stappen te ondernemen tegen personen die financieel voordeel halen uit zijn afbeelding. Dit gebeurde naar aanleiding van magneten met zijn afbeelding, die te koop werden aangeboden op marktkraampjes in badplaatsen.
De afbeelding van Derehajło wordt al jaren gebruikt om humoristische beelden te maken die vaak kritiek leveren op de realiteit van werkrelaties. In deze memes wordt hij meestal afgebeeld als een stereotiepe baas uit vervlogen tijden, die zijn werknemers bijvoorbeeld opdraagt goedkopere thee te drinken terwijl de duurdere thee “voor het management” is gereserveerd.
Het incident dat de situatie escaleerde, was het verschijnen van de magneten met zijn afbeelding. Deze werden verkocht voor 8 Poolse zloty per stuk, zonder zijn toestemming. Derehajło benadrukte in een interview met “Kurier Poranny” dat hij geen toestemming had gegeven voor commercieel gebruik van zijn afbeelding, wat wettelijk verplicht is in dergelijke gevallen.
— “Ik heb met advocaten gesproken en we gaan juridische stappen ondernemen tegen de fabrikant van deze magneten wegens het onrechtmatig gebruik van mijn afbeelding. Iemand heeft grenzen overschreden door geld te verdienen aan mijn imago. Dat accepteer ik niet,” verklaarde Derehajło.
Met een vleugje humor voegde hij eraan toe: “Ze hadden wel een betere foto kunnen kiezen.”
Een advocaat uit Podlasie gaf aan: “De heer Derehajło is als politicus en raadslid een publiek figuur, maar het verkopen van zijn afbeelding zonder toestemming schendt zijn recht op privacy. Bovendien profiteert de fabrikant financieel van deze schending.”
De man achter “Hide the Pain Harold”
Een andere bekende meme-koning is “Hide the Pain Harold”, een meme die vele jaren geleden het internet veroverde.
De man achter deze meme is András Arató, een Hongaarse elektrotechnisch ingenieur. Hij leidde een rustig leven tot hij onbedoeld wereldberoemd werd dankzij memes.
Het verhaal begon tijdens een vakantie in Turkije, waar een fotograaf hem opmerkte en hem een fotosessie aanbood. Deze foto’s belandden vervolgens in een stockfoto-database. Al snel werd zijn gezicht gebruikt voor memes die wereldwijd viral gingen.