0

5 AI-tools die je kunnen helpen om die perfecte baan te vinden

Of je nu op zoek bent naar een nieuwe baan of momenteel niet aan het werk bent, de uitputting van het zoeken naar een nieuwe baan is echt. Maar, met behulp van AI-tools hoeft niet elk onderdeel van het proces repetitief aan te voelen of gevuld te zijn met onzekerheid.

“Er zijn veel gespecialiseerde AI-tools beschikbaar, specifiek voor werkzoekenden, op het gebied van het schrijven van sollicitatiematerialen, oefenen voor sollicitatiegesprekken, enzovoort,” vertelde Keith Spencer, een loopbaanexpert bij de online vacaturesite FlexJobs, aan Mashable.

AI kan met veel helpen. Sommige producten kunnen bepalen voor welke posities je het meest geschikt bent, terwijl anderen je cv en sollicitatiebrief kunnen aanpassen op basis van een vacature. Dit stroomlijnt niet alleen het hele proces, maar kan je ook de beste kans geven om een sollicitatiegesprek te krijgen en door een Applicant Tracking System (ATS) te komen – een programma dat veel recruiters gebruiken om de beste sollicitanten voor een positie te identificeren voordat ze een gesprek plannen.

Rohan Rajiv, Directeur Product Management bij LinkedIn die toezicht houdt op de producten voor werkzoekenden, vertelde Mashable dat het bedrijf van werkzoekenden te horen krijgt dat ze drie belangrijke problemen hebben:

Wanneer ze de tijd nemen om te solliciteren voor een baan, willen ze weten dat iemand het heeft opgemerkt.
Ze willen de meest relevante posities snel vinden.
Ze willen tactische en emotionele ondersteuning gedurende het hele sollicitatieproces.
AI kan elk van deze stappen een beetje gemakkelijker maken. Hoewel Spencer een voorzichtige noot toevoegde: “AI is niet perfect. Het wordt voortdurend ontwikkeld, bijgewerkt en getraind met nieuwe informatie.” Hij adviseert werkzoekenden om AI te gebruiken als een ideeëngenerator of startpunt om hun eigen werk te verbeteren, en niet al het werk door AI te laten doen.

Speel in op je sterke punten, bespaar wat tijd en geef jezelf de beste kans om een sollicitatiegesprek te krijgen – en je erop voor te bereiden – door gebruik te maken van deze vijf AI-tools als onderdeel van je zoektocht naar werk.

ChatGPT

Van de drie opties is ChatGPT het meest uitgebreid. Het kan werken als je loopbaanassistent en biedt persoonlijke ondersteuning tijdens de verschillende stadia van je zoektocht naar werk.

Of je nu worstelt om je unieke vaardigheden of geschikte banen te identificeren, je cv aan te passen voor een specifieke rol om door een ATS te komen, of een pakkende sollicitatiebrief op te stellen, ChatGPT kan helpen – het draait allemaal om de prompts die je gebruikt en de informatie die je geeft.

Om te beginnen, raad ik aan om $20 per maand te betalen voor een abonnement op ChatGPT, in ieder geval terwijl je actief op zoek bent naar werk, zodat je toegang hebt tot zijn GPT 4-model en plugins – hoewel dit absoluut niet noodzakelijk is. Terwijl GPT 3.5 (het model dat beschikbaar is bij de gratis versie) nog steeds antwoord kan geven op je prompts, zullen de antwoorden minder genuanceerd zijn dan die van GPT 4, die beter is in complex probleemoplossen en het begrijpen van context.

GPT-plugins (GPT’s) zijn echter een ander verhaal. Ze kunnen uiterst nuttig zijn bij het verbeteren van de mogelijkheden van ChatGPT tijdens het zoekproces naar werk, met plugins voor alles, van het zoeken naar banen bij jou in de buurt tot het voorbereiden op een sollicitatiegesprek op basis van de functiebeschrijving. Je moet een abonnee van ChatGPT zijn om plugins te gebruiken – en je kunt meerdere plugins installeren, maar slechts drie tegelijk inschakelen. Zorg ervoor dat je eventuele externe plugins onderzoekt voordat je ze installeert, omdat er potentieel beveiligingsproblemen kunnen zijn.

Merk ook op dat, tenzij je ervoor kiest om je data niet te laten gebruiken, de eigenaar van ChatGPT, OpenAI, alles wat je invoert en de reacties die de AI genereert kan gebruiken om zijn modellen te trainen.

Nu gaan we kijken hoe je ChatGPT kunt gebruiken om te helpen bij je zoektocht naar werk.

Identificeren van je vaardigheden en vinden van ideale posities
Om te beginnen, moet je ChatGPT je cv geven – bij voorkeur een master-cv dat al je functies en bijbehorende taken bevat.

“Het is belangrijk om te vermijden persoonlijke of gevoelige informatie te delen,” zei Spencer. “Ik raad aan om je naam en contactgegevens of iets dergelijks niet op te nemen. Je kunt zelfs een stap verder gaan en je functietitels en de bedrijven waar je hebt gewerkt iets generieker maken of zwartmaken. Je hoeft het geen informatie te geven die je niet wilt, alleen om ervoor te zorgen dat je jezelf veilig houdt.”

Nadat je je cv hebt ingevoerd, kun je ChatGPT vragen stellen om je belangrijkste vaardigheden, je meest overdraagbare vaardigheden en waar je mogelijk wat ervaring mist te identificeren. Het kan je ook vertellen voor welke banen je het meest geschikt bent op basis van de vaardigheden die je al hebt – enals je GPT’s zoals Ambition en Resume Copilot hebt geïnstalleerd, zullen de antwoorden waarschijnlijk nog veel genuanceerder zijn.

Hier zijn enkele voorbeelden van prompts die je kunt gebruiken:

Prompt 1: Op basis van mijn cv, voor welke carrières ben ik het meest geschikt?

Prompt 2: Analyseer alsjeblieft mijn cv en wijs eventuele rode vlaggen of potentiële punten van aandacht aan die een ATS zou kunnen oppikken en waarom.

Prompt 3: Welke vaardigheden of andere dingen zou ik persoonlijk en professioneel kunnen verbeteren om mijn cv en concurrentievermogen te versterken?

Prompt 4: Als ik van carrière wilde veranderen naar [voeg hier het beroepsveld in], wat zijn dan mijn overdraagbare vaardigheden en welke vaardigheden zou ik moeten verwerven om een concurrerende sollicitant te zijn?

Je cv aanpassen
Nu ChatGPT je cv heeft, kan het aanpassingen aanbevelen om ervoor te zorgen dat het goed aansluit bij de vereisten van een specifieke rol. Plak de tekst van de functiebeschrijving om te begrijpen welke trefwoorden en zinnen waarschijnlijk belangrijk zijn voor de recruiter.

Hier zijn enkele voorbeeldprompts:

Prompt 1: Op basis van deze functiebeschrijving, maak een lijst van vaardigheden waar de recruiter naar op zoek is. Je kunt lagen toevoegen op basis van het belang indien nodig.

Prompt 2: Highlight alsjeblieft de trefwoorden in deze vacature en geef aan waar mijn cv die vaardigheden wel of niet vermeldt.

Prompt 3: Analyseer alsjeblieft mijn cv en stel verbeteringen voor om de prestaties prominenter naar voren te laten komen en mij de beste kans te geven op een sollicitatiegesprek.

Prompt 4: Zijn er vaardigheden die ik niet genoeg benadruk op mijn cv, en zijn er vaardigheden die ontbreken die ik zou moeten opnemen?

Het opstellen van je sollicitatiebrief
Een goed geschreven sollicitatiebrief kan een groot verschil maken om de aandacht van een recruiter te trekken. ChatGPT kan een conceptversie van een sollicitatiebrief genereren die is afgestemd op de baan en jouw ervaring. Deze initiële versie biedt een uitstekend startpunt, dat je moet verfijnen om nauwkeurigheid te garanderen en een persoonlijkere touch toe te voegen.

Als je je afvraagt of je überhaupt een sollicitatiebrief moet toevoegen, hier is wat Spencer zei: “Veel organisaties zeggen dat ze geen sollicitatiebrief lezen, maar zelfs sommige van die organisaties willen nog steeds zien dat je er een hebt ingediend. Anderen zullen het lezen, en het is echt belangrijk voor hen.

“Mijn standpunt hierover is, omdat het de mogelijkheid heeft om je succes te helpen behalen, raad ik altijd aan om een op maat gemaakte sollicitatiebrief in te dienen. Het kan tijdrovend zijn, maar het is die benadering van kwaliteit boven kwantiteit. Als ik echt om een baan geef en er echt zou willen werken, ga ik de tijd investeren om een solide sollicitatiebrief te schrijven.”

Hier zijn enkele prompts die je kunt gebruiken om een initiële versie van je sollicitatiebrief op te stellen:

Prompt 1: Gebruik mijn cv als leidraad, schrijf alsjeblieft een sollicitatiebrief voor de positie van [voeg hier de functietitel in] bij [voeg de naam van het bedrijf toe].

Prompt 2: Kun je een sollicitatiebrief maken die mijn ervaring in [specifiek veld of vaardigheid] benadrukt voor de functierol van [voeg de functietitel in]?

Prompt 3: Stel alsjeblieft een sollicitatiebrief op die aansluit bij de belangrijkste vereisten die in deze functiebeschrijving worden genoemd. [plak functiebeschrijving]

Prompt 4: Schrijf een sollicitatiebrief waarin mijn overdraagbare vaardigheden worden benadrukt voor een carrièreswitch naar [voeg de functietitel in].

Voorbereiding op een sollicitatiegesprek
Het voorbereiden op een sollicitatiegesprek kan zenuwslopend zijn, maar ChatGPT en plugins zoals Job Interview kunnen je een idee geven van de vragen die je kunt krijgen. Je kunt ook begeleiding krijgen over hoe je effectief kunt antwoorden.

Hier zijn enkele prompts om je voor te bereiden op een sollicitatiegesprek:

Prompt 1: Wat zijn veel voorkomende sollicitatievragen voor een functie als [voeg de functietitel in], en hoe moet ik ze beantwoorden?

Prompt 2: Kun je een oefensollicitatiegesprek geven voor de onderstaande rol van [voeg de functietitel in] met feedback op mijn antwoorden? [plak functiebeschrijving]

Prompt 3: Op basis van de functiebeschrijving, welke specifieke vaardigheden of ervaringen moet ik benadrukken tijdens mijn sollicitatiegesprek voor [voeg de functietitel in]?

Prompt 4: Hoe kan ik het beste vragen beantwoorden over [specifieke vaardigheid of ervaring] in mijn komende sollicitatiegesprek voor [voeg de functietitel in]?

LinkedIn

Je gebruikt waarschijnlijk al LinkedIn, aangezien het op werk gerichte socialemediaplatform meer dan een miljard leden heeft. Maar wist je dat het al jaren AI gebruikt om je mensen te tonen die je mogelijk kent en de meest relevante banen op basis van je ervaring? Sinds begin november gaat LinkedIn nog een stap verder met zijn integratie van AI, waarbij het gebruikmaakt van zijn jarenlange ervaring met werkzoekenden en werkgegevens (het is opgericht in 2003) om zijn nieuwe generatieve AI- en chatbotfuncties te informeren.

Het optimaliseren van je LinkedIn-profiel
“De beste manier om AI te gebruiken of te benutten, is door zoveel mogelijk relevante data te hebben,” zei Rajiv. “Dus dat begint met het hebben van een bijgewerkt profiel, de juiste vaardigheden toe te voegen, en ervoor te zorgen dat de inhoud op je profiel weerspiegelt wat je wilt dat recruiters zien.”

Als je vervolgens LinkedIn Premium hebt, kun je de nieuwe AI-tools van het platform gebruiken om de kopregel en de Over-sectie van je profiel te optimaliseren.

Het ontvangen van op maat gemaakte inzichten en suggesties
Als je profiel up-to-date is, gebruikt LinkedIn die informatie om je “een meer relevante en gepersonaliseerde ervaring te bieden,” zei Rajiv. “Generatieve AI heeft eigenlijk het spel veranderd als het gaat om onze mogelijkheid om werkzoekenden te ondersteunen.”

Vóór generatieve AI moesten werkzoekenden die een meer op maat gemaakte ervaring wilden, meestal geld uitgeven om naar loopbaancoaches te gaan, zei Rajiv. Nu kan LinkedIn Premium je up-to-date inzichten geven over een bedrijf, je vertellen hoe je scoort ten opzichte van andere sollicitanten voor een bepaalde vacature, en je laten zien waar je je profiel kunt verbeteren om concurrerender te zijn.

Persoonlijke verbinding en berichtaanbevelingen
Als je je sollicitatie naar een baan een stap verder wilt brengen en contact wilt opnemen met mensen die in het bedrijf werken, kan LinkedIn Premium mensen aanbevelen die je kunt benaderen en je zelfs helpen bij het opstellen van koude berichten of follow-ups naar een HR-manager.

“We hebben meestal een dieper begrip van mensen vanwege het feit dat ze een profiel hebben, ze hebben gesolliciteerd naar banen op onze website, enz.,” zei Rajiv. “En met deze technologie kunnen we nu al deze informatie samenbrengen om mensen op een manier te ondersteunen die een jaar geleden nog sciencefiction was.”

Google Bard

Net als ChatGPT kan Google Bard je helpen met je cv, sollicitatiebrief en sollicitatiegespreksvoorbereiding. Maar omdat het ook toegang heeft tot real-time informatie op internet en de geavanceerde AI-algoritmen van Google, kan het nauwkeuriger zijn voor het ontdekken van banen. Bovendien is het als bonus gratis.

“Google Bard kan je enkele realtime, up-to-date informatie bieden,” zei Spencer. “Ik raad een werkzoekende meestal aan om zowel ChatGPT als Google Bard min of meer gelijktijdig te gebruiken, en dan kun je de resultaten die je krijgt vergelijken of de resultaten min of meer combineren.”

Banen ontdekken en matchen
Google Bard kan je vaardigheden en ervaring analyseren om suggesties te doen voor vacatures die aansluiten bij je cv. Dit is vooral handig voor het vinden van rollen waar je misschien niet aan had gedacht, maar die wel goed bij je passen.

Het aanpassen van je cv en sollicitatiebrief
Net als ChatGPT kan Google Bard aanbevelingen geven om je cv en sollicitatiebrief aan te passen aan specifieke vacatures. Het kan ook gebruikmaken van de uitgebreide gegevens van Google om actuele inzichten te bieden in de laatste trends in de branche en de voorkeuren van werkgevers.

Voorbereiding op een sollicitatiegesprek
Google Bard kan je helpen je voor te bereiden op sollicitatiegesprekken door specifieke vragen uit de branche te geven, inzichten te geven in de bedrijfscultuur en tips te geven over hoe je je ervaring en vaardigheden effectief kunt verwoorden.

Markttrends en inzichten
Je kunt Google Bard gebruiken om op de hoogte te blijven van de laatste trends in je branche, zodat je voorop blijft lopen in je zoektocht naar werk. Dit omvat updates over gevraagde vaardigheden, opkomende functierollen en tips over loopbaanontwikkeling.

JobScan

Zoals je waarschijnlijk al hebt begrepen, is een cruciaal onderdeel van het zoekproces naar werk het aanpassen van je cv zodat je een sollicitatiegesprek kunt krijgen. Als ChatGPT en Google Bard niet jouw ding zijn, kun je de AI van JobScan gebruiken om je cv te analyseren ten opzichte van specifieke vacatures.

Het enige wat je hoeft te doen, is je cv en de vacature waarin je geïnteresseerd bent uploaden. JobScan vergelijkt vervolgens de twee en identificeert waar je vaardigheden overeenkomen of niet voldoende worden benadrukt. Vervolgens ontvang je een rapport waarin wordt getoond hoe goed je cv overeenkomt met de vacature en worden concrete inzichten gegeven over het optimaliseren van je cv om je kansen op het krijgen van een sollicitatiegesprek te vergroten.

ResumeGenius

Een cv vanaf nul opbouwen kan overweldigend zijn, maar ResumeGenius vereenvoudigt dit proces met zijn op AI-gebaseerde benadering. Het gebruikt geleide stappen en door AI aangedreven aanbevelingen om het proces van het opbouwen van een cv eenvoudig en efficiënt te maken – met tips over bewoording en vaardigheden die waarschijnlijk aantrekkelijk zijn voor werkgevers. Met de verschillende sjablonen en ontwerpopties van ResumeGenius kun je je cv aanpassen aan je smaak en de normen van de branche.

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *