0

Evolutie van de arbeidsmarkt in het tijdperk van AI

Volgens een rapport van IBM zal maar liefst 40 procent van de werknemers in de komende drie jaar nieuwe vaardigheden moeten aanleren dankzij kunstmatige intelligentie.

Evolutie van de arbeidsmarkt in het tijdperk van AI

Generatieve AI-modellen zoals ChatGPT kunnen veel technische taken, zoals schrijven en coderen, op een hoog niveau uitvoeren. Veel mensen vrezen dat deze technologie hun banen zal overnemen.

Uit een nieuw onderzoek van IBM blijkt echter dat we AI-technologie niet moeten vrezen, maar juist in ons voordeel moeten gebruiken.

Het IBM-rapport onderzoekt hoe de opkomst van AI de bedrijfsmodellen van ondernemingen beïnvloedt, vooral wat betreft het gebruik van technologie in de dagelijkse bedrijfsvoering, en welke impact dit heeft op professionele functies.

Om deze vragen te beantwoorden, analyseerde IBM gegevens uit twee eerdere onderzoeken:

De resultaten toonden aan dat AI zeker veranderingen zal teweegbrengen in werk en bedrijfsvoering, maar niet noodzakelijkerwijs in negatieve zin.

Evolutie van de arbeidsmarkt in het tijdperk van AI

40 procent van de werknemers zal nieuwe vaardigheden moeten verwerven

De ondervraagde managers schatten dat 40 procent van hun personeelsbestand in de komende drie jaar nieuwe vaardigheden zal moeten verwerven als gevolg van de implementatie van AI. Dit komt neer op een totaal van maar liefst 1,4 miljard van de 3,4 miljard mensen op de mondiale arbeidsmarkt, volgens statistieken van de Wereldbank.

Toch verwacht 87 procent van de managers dat generatieve AI “professionele rollen zal ondersteunen en niet zal vervangen.”

Volgens onderzoek van IBM rapporteren technologiebedrijven die zich succesvol aanpassen aan door technologie gedreven baanveranderingen een gemiddelde omzetstijging van 15%, en bedrijven die zich primair op AI richten zien hun omzet met 36% stijgen, hoger dan hun concurrenten.

“AI zal mensen niet vervangen, maar mensen die AI gebruiken zullen degenen vervangen die dat niet doen,” zegt IBM in zijn rapport.

Het nieuwe vaardighedenparadigma verschuift technische vaardigheden die voorheen prioritair waren, zoals STEM-vaardigheden (wetenschap, technologie, engineering, wiskunde), wat in 2016 de belangrijkste vaardigheid was, naar de laatste plaats in 2023. De reden is dat tools zoals ChatGPT medewerkers in staat stellen meer te doen met minder kennis.

Evolutie van de arbeidsmarkt in het tijdperk van AI

Nu wordt er meer nadruk gelegd op zachte vaardigheden zoals teammanagement, het vermogen om effectief in teams te werken, het vermogen om effectief te communiceren, en de bereidheid om zich aan te passen aan veranderingen, die de belangrijkste vaardigheden zijn geworden die de beroepsbevolking in 2023 nodig heeft.

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *