0

Kunstmatige intelligentie kan banen doen verdwijnen

ChatGPT is misschien krachtiger dan we dachten. En het kan onze banen in beslag nemen. Hier zijn 10 banen die hoogstwaarschijnlijk zullen worden vervangen door kunstmatige intelligentie.

Sinds de lancering in november 2022 wordt ChatGPT van OpenAI gebruikt om sollicitatiebrieven op te stellen, kinderboeken te schrijven en zelfs studenten te helpen essays te schrijven.

Kunstmatige intelligentie kan banen doen verdwijnen

Chatbot als een beginnende programmeur

Een chatbot kan krachtiger blijken te zijn dan we ons konden voorstellen. Google verklaarde na een “sollicitatiegesprek” dat de bot in theorie zou kunnen worden ingezet als beginnende programmeur.

Medewerkers van Amazon die ChatGPT testten, ontdekten dat het zeer goed was in het beantwoorden van vragen over de klantenservice, uitstekend was in het maken van trainingsdocumenten en zeer effectief was in het beantwoorden van vragen over de bedrijfsstrategie.

ChatGPT-gebruikers hebben echter gemerkt dat de bot onjuiste informatie kan genereren, coderingsproblemen verkeerd kan oplossen en fouten kan maken in elementaire wiskundige berekeningen.

Al bleek uit onderzoek uit 2013 van Oxford dat 47 procent van de banen in de VS in de komende twintig jaar door kunstmatige intelligentie zouden kunnen worden geëlimineerd, lijkt het erop dat deze voorspellingen niet klopten.

Anu Madgavkar, een partner bij het McKinsey Global Institute, vertelde Insider dat dit komt omdat menselijke evaluatie nog steeds op deze technologieën moet worden toegepast om fouten en vooroordelen te voorkomen.

“We moeten deze dingen beschouwen als productiviteitsinstrumenten, en niet als volledige vervangingen,” zei Madgavkar.

Insider sprak met experts en deed onderzoek, waardoor hij een lijst opstelde van beroepen die het grootste risico lopen te worden vervangen door AI.

Technische beroepen (codeerders, computerprogrammeurs, software-ingenieurs, data-analisten)

Coderen en computerprogrammeren zijn vaardigheden waar veel vraag naar is, maar het is mogelijk dat ChatGPT en soortgelijke AI-tools in de nabije toekomst enkele van de hiaten zullen opvullen.

Technische beroepen zoals softwareontwikkelaars, webontwikkelaars, computerprogrammeurs, programmeurs en datawetenschappers zijn volgens Madgavkar “behoorlijk kwetsbaar” om grotendeels te worden verdrongen door AI-technologieën. Dit komt omdat AI zoals ChatGPT goed is in het met relatieve nauwkeurigheid converteren van getallen.

Mark Muro, een senior fellow bij het Brookings Institute die de impact van AI op de Amerikaanse beroepsbevolking heeft bestudeerd, vertelde Insider dat geavanceerde technologieën zoals ChatGPT sneller code kunnen creëren dan mensen, wat betekent dat het werk door minder werknemers kan worden gedaan.

“Wat het ontwikkelingsteam nodig heeft, zal misschien maar een paar van hen in beslag nemen,” voegde hij eraan toe.

Technologiebedrijven zoals OpenAI, maker van ChatGPT, overwegen nu al om software-ingenieurs te vervangen door kunstmatige intelligentie.

Oded Netzer, een professor aan de Columbia Business School, is echter van mening dat AI programmeurs zal helpen in plaats van hen te vervangen.

“Ik denk dat als het om banen gaat, het in de eerste plaats een verbetering is, en niet een volledige vervanging van mensen,” zei Netzer in een interview met CBS MoneyWatch. “Coderen en programmeren is hier een goed voorbeeld van. Het kan behoorlijk goed code schrijven,” voegde hij eraan toe.

Mediabanen (reclame, contentcreatie, technisch schrijven, journalistiek)

Madgavkar benadrukte dat ChatGPT en andere soortgelijke modellen voor kunstmatige intelligentie een impact kunnen hebben op de mediasector, waaronder reclame, technisch schrijven, journalistiek en andere gebieden die verband houden met het creëren van inhoud. Dit komt door het feit dat AI tekstgegevens kan lezen, schrijven en interpreteren, voegde ze eraan toe.

“Het analyseren en interpreteren van enorme hoeveelheden op taal gebaseerde gegevens en informatie is een vaardigheid die we kunnen verwachten van generatieve AI-technologieën,” aldus Madgavkar.

Econoom Paul Krugman stelde in een artikel in de New York Times dat ChatGPT mogelijk taken zoals het schrijven van rapporten en artikelen efficiënter kan uitvoeren dan mensen.

De mediasector begint al te experimenteren met inhoud die wordt gegenereerd door kunstmatige intelligentie. CNET gebruikte een AI-tool vergelijkbaar met ChatGPT om tientallen artikelen te schrijven, hoewel het later enkele correcties moest aanbrengen. BuzzFeed maakte op zijn beurt bekend dat het de technologie van ChatGPT-makers wil gebruiken om nieuwe vormen van inhoud te genereren.

Madgavkar zei echter dat het meeste werk van inhoudmakers niet geautomatiseerd kan worden.

“Er zit veel menselijk oordeel in elk van deze banen,” zei ze.

Kunstmatige intelligentie kan banen doen verdwijnen

Beroepen gerelateerd aan de juridische sector (juridische adviseurs, juridische assistenten)

Net als de media zijn juridische beroepen, zoals paralegals, verantwoordelijk voor het opnemen van grote hoeveelheden informatie, het synthetiseren van wat ze hebben geleerd en het vervolgens begrijpelijk maken in de vorm van tekst of opinie.

Madgavkar zei dat dergelijke taalgeoriënteerde posities vatbaar zijn voor automatisering.

“De data zijn behoorlijk gestructureerd, zeer taalgericht en daarom geschikt voor gebruik door generatieve AI,” voegde hij eraan toe.

AI zal deze taken echter niet volledig kunnen automatiseren, omdat ze een zekere mate van menselijk oordeel vereisen om te begrijpen wat de klant of werkgever wil.

“Voor sommige van deze banen is er enige productiviteitswinst omdat je tools kunt gebruiken die het beter doen,” zei Madgavkar.

Marktonderzoeksanalisten

Muro is van mening dat AI goed is in het analyseren van gegevens en het voorspellen van uitkomsten. Daarom kunnen marktonderzoeksanalisten worden blootgesteld aan veranderingen die worden veroorzaakt door kunstmatige intelligentie.

Marktonderzoeksanalisten zijn verantwoordelijk voor het verzamelen van gegevens, het identificeren van trends op basis van deze informatie en het vervolgens gebruiken ervan om een effectieve marketingcampagne te ontwerpen of te beslissen waar advertenties worden geplaatst.

“Dit zijn dingen waarvan we denken dat AI ze aankan,” zegt Muro.

Leraren

Docenten in het hele land maken zich zorgen over studenten die ChatGPT gebruiken om te spieken bij huiswerk, maar ze moeten ook nadenken over hun baanstabiliteit, aldus Pengcheng Shi, decaan computer- en informatiewetenschappen aan het Rochester Institute of Technology.

Zoals hij in een interview met de New York Post zei, kan ChatGPT “nu gemakkelijk lessen geven.”

“Hoewel de kennis fouten en onnauwkeurigheden bevat, kan deze gemakkelijk worden gecorrigeerd,” zei hij. “In principe hoef je alleen maar ChatGPT te trainen,” voegde hij eraan toe.

Werk in de financiële sector (financiële analisten, persoonlijke financiële adviseurs)

AI zou een bedreiging kunnen vormen voor marktonderzoeksanalisten, financiële analisten, financiële adviseurs en andere persoonlijke financiële beroepen waarvoor aanzienlijke hoeveelheden numerieke gegevens moeten worden gemanipuleerd, zegt Muro, onderzoeker van het Brookings Institute.

“Kunstmatige intelligentie kan trends in de markt identificeren, aangeven welke beleggingen in een portefeuille beter of slechter presteren, dat allemaal communiceren en vervolgens verschillende andere vormen van gegevens van bijvoorbeeld een financieel bedrijf gebruiken om een betere reeks beleggingen te voorspellen,” zei Muro.

Analisten verdienen veel geld, maar een deel van hun werk kan worden geautomatiseerd.

Aandelenhandelaren

Shi, van het Rochester Institute of Technology, vertelde de New York Post dat sommige banen op Wall Street ook in gevaar zouden kunnen komen.

— Bij een investeringsbank worden mensen na hun afstuderen aangenomen en werken ze twee of drie jaar als robots en modelleren in Excel. Kunstmatige intelligentie kan dit doen, zei hij.

Grafische ontwerpers

In een artikel uit december in de Harvard Business Review wezen drie professoren op DALL-E, een AI-tool die binnen enkele seconden afbeeldingen kan genereren, als een potentiële disruptor van de grafische ontwerpindustrie.

“Het bijscholen van miljoenen mensen in het vermogen om beelden te creëren en te manipuleren zal een diepgaande impact hebben op de economie,” schreven ze, eraan toevoegend dat “deze recente vooruitgang op het gebied van AI zeker een periode van economische ontberingen en nood zal inluiden voor sommige van die mensen wier banen direct zullen worden aangetast en dat zal moeilijk aan te passen zijn.”

Kunstmatige intelligentie kan banen doen verdwijnen

Accountants

Boekhouden wordt over het algemeen gezien als een stabiel beroep, maar zelfs degenen die in deze sector werken, kunnen risico lopen.

“Technologie heeft nog niet iedereen werkloos gemaakt, maar sommige mensen wel,” vertelde Brett Caraway, universitair hoofddocent aan het Instituut voor Communicatie, Cultuur, Informatie en Technologie aan de Universiteit van Toronto, aan Global News Radio 640 Toronto.

Caraway voegde eraan toe dat vooral ‘intellectueel werk’ in gevaar kan komen.

‘Het kunnen advocaten of accountants zijn,’ zei hij. “Het is iets nieuws en het zal interessant zijn om te zien hoe pijnlijk het zal zijn voor de werkgelegenheid en de politiek,” voegde hij eraan toe.

Klantenservicepersoneel

Je hebt waarschijnlijk al gebeld of gesproken met de klantenservice van een bedrijf en een robot laten reageren. ChatGPT en aanverwante technologieën kunnen deze trend voortzetten.

Onderzoek uitgevoerd in 2022 door onderzoeksbureau Gartner voorspelt dat chatbots in 2027 voor ongeveer 25% het belangrijkste klantenservicekanaal zullen zijn.

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *