0

AI komt voor de banen van junior ontwikkelaars

Cognition AI is een nieuwe start-up in de kunstmatige intelligentiesector. De software kan gebruikersopdrachten omzetten in kant-en-klare websites of eenvoudige videogames. Voorlopig hebben de makers van deze AI geprobeerd het bestaan ervan geheim te houden, en ze hebben het bedrijf pas twee maanden geleden geregistreerd.

AI komt voor de banen van junior ontwikkelaars

Devin is een soort programmeerassistent. Het lijkt op Microsoft’s Copilot, dat gebaseerd is op OpenAI-technologie, maar heeft veel grotere mogelijkheden als het gaat om het werken met code zelf. Het kan niet alleen suggesties genereren met betrekking tot programmeren of bepaalde taken voltooien, maar ook – en dit is erg belangrijk in de context van het beoordelen van het potentieel ervan – volledige programmeringsprojecten overnemen en zelfstandig uitvoeren.

Het commando “maak een website die alle sportscholen in Warschau in kaart brengt” zorgt er bijvoorbeeld voor dat Devin passend onderzoek op internet doet, sportscholen zoekt, hun adressen en contactgegevens downloadt en vervolgens een website maakt en publiceert waarop deze informatie wordt gepresenteerd. Als dat nog niet genoeg is, zal Devin ook alle taken weergeven die worden uitgevoerd en ook tests uitvoeren om eventuele fouten in de ontwikkelde code te vinden en op te lossen.

Zou de aanwezigheid van een tool als Devin programmeurs, vooral degenen met minder ervaring (junioren), minder aantrekkelijk kunnen maken voor werkgevers? In twee woorden: absoluut ja.

Cognition AI is opgericht door jonge en zeer getalenteerde programmeurs. Scott Wu is CEO, Steven Hao is CTO en Walden Yan is Chief Product Officer. Het is de moeite waard eraan toe te voegen dat Scott Wu de broer is van Neal Wu, die ook bij de start-up werkt. De gebroeders Wu zijn onder meer bekend vanwege hun deelname aan en overwinning in internationale programmeerwedstrijden sinds hun tienerjaren.

Interessant is dat Cognition AI meer specialisten in dienst heeft die talloze codeerwedstrijden hebben gewonnen. Het personeel van de startup heeft in totaal 10 gouden medailles gewonnen in internationale competities. Het is nogal ongebruikelijk, maar ironisch genoeg hebben topprogrammeurs een AI-tool gemaakt en ontwikkelen die deze in principe… kan vervangen. Nou ja, ze zijn al miljonair.

AI die altijd een stap vooruit is

Devin heeft het voordeel dat hij verder kan gaan dan het voorspellen van het volgende woord in een zin of de volgende regel code, zoals typische generatieve AI-systemen doen. Zijn ‘redeneren’ lijkt meer op het nadenken en rationaliseren van zijn weg door de uitdagingen die hij tegenkomt.

In de AI-sector zijn specialisten momenteel gefascineerd dat kunstmatige intelligentie dergelijke redeneringen kan leren. Dit is het volgende grote ding na generatieve AI, waarvan wordt verwacht dat het de hele industrie vooruit zal helpen en ons nog dichter bij AGI (Artificial General Intelligence) zal brengen. Ja, dit gaat over kunstmatige intelligentie, die een echte doorbraak zal zijn en de facto iedereen werkloos zal maken. Niet erg grappig, toch?

AI komt voor de banen van junior ontwikkelaars

De momenteel beschikbare en populaire AI-systemen kunnen veel taken uitvoeren nadat ze opdrachten hebben ontvangen die in natuurlijke taal zijn beschreven, maar ze kunnen hun werk niet zelfstandig analyseren en corrigeren. Als een programmeur zo’n tool gebruikt, moet hij of zij daarom op de een of andere manier toezicht houden op het werk van de AI en daaropvolgende opdrachten invoeren om uiteindelijk een kant-en-klare, werkende en foutloze code te verkrijgen. Voor veel experts is het een gemak en een manier om hun werk te versnellen, maar er kan niet worden gezegd dat AI hen vervangt.

Bij Devin is het een beetje anders.

Kunstmatige intelligentie ontwikkeld door gouden medaillewinnaars
Nadat u de codeertaak heeft ontvangen, voert u de volgende stappen uit:

  • Informeert de gebruiker over zijn plan;
  • Toont de opdrachten en code die het gebruikt;
  • Als er iets mis is, kunnen we instructies geven om het probleem op te lossen.

Devin heeft er geen probleem mee om consistent en gefocust te blijven op de taak die voorhanden is. Het kan honderden of duizenden taken blijven uitvoeren zonder uit koers te raken. Dankzij dit kunnen zelfs mensen die geen programmeur zijn, er complexe projecten in maken. Website? We zullen het in ongeveer 15 minuten maken. Een eenvoudig computerspel zoals Pong? Het is ongeveer 20 minuten werk. Zeg gewoon wat je wilt en vraag dan om correcties, waarbij je – als voor een mens – beschrijft wat volgens jou niet werkt zoals het zou moeten.

Devin is een grote, merkbare stap voorwaarts in de context van AI-ontwikkeling. Het is minder een ‘programmeerassistent’ en meer een ‘onafhankelijke, virtuele medewerker’. Het werkt voor een groot deel autonoom en voert specifieke taken voor ons (of voor ons) uit.

Competitie voor de programmeur

In de IT-industrie, die de afgelopen jaren te kampen heeft met ontslagen, is de opkomst van een tool als Devin geen goed nieuws voor ontwikkelaars. Vooral voor beginners – junioren die verschillende cursussen hebben afgerond en net aan hun professionele carrière beginnen. We hebben het nu al over het probleem dat er relatief weinig vacatures zijn voor junioren en dat zelfs ruim 1.000 kandidaten op één functie solliciteren.

Als Devin (en soortgelijke aankomende projecten) aan populariteit winnen, kunnen veel bedrijven concluderen dat ze geen junioren nodig hebben. In plaats van een team bestaande uit bijvoorbeeld twee senioren en acht junioren, komen er teams bestaande uit drie senioren die Devin ondersteunen.

Hoe hun technologie precies werkt, zeggen de oprichters van Cognition AI niet, wat uiteraard niemand mag verbazen. Peter Thiel gaf meer dan $20 miljoen uit om als investeerder in ieder geval “onder de motorkap te kijken” van dit project.

Het enige dat we weten, is dat de startup unieke manieren gebruikt om grote taalmodellen te combineren met ‘reinforcement learning’-technieken. De oprichters van het bedrijf onthullen dat een groot deel van het succes van hun model te danken is aan de juiste aanpak en het vermogen om “bepaalde elementen op de juiste manier” met elkaar te matchen.

AI komt voor de banen van junior ontwikkelaars

We moeten ons concentreren op nieuwe vaardigheden

Cognition AI lijkt al een behoorlijk baanbrekend bedrijf, maar het is niet het enige. Magic AI, een andere startup, heeft onlangs meer dan $100 miljoen opgehaald en beweert dat het een “bovenmenselijke software-ingenieur” heeft gecreëerd. Het bedrijf wil zijn systeem voorlopig echter niet beschikbaar stellen en geeft zelfs geen presentatie achter gesloten deuren. Alleen medewerkers en investeerders hebben inzicht.

Cognition AI maakt bekend dat het binnenkort klanten de mogelijkheid zal geven om zijn technologie te gebruiken. Het motto? De start-up heeft geen marketingspecialisten in huis en wil mensen dus verleiden met de term: ‘ongeëvenaard redeneervermogen’.

Betekent de opkomst van dergelijke oplossingen dat programmeurs moeite zullen hebben om werk te vinden? Denken dat ze taken kunnen uitbesteden aan een AI-systeem en zichzelf kunnen bevrijden van monotone, triviale taken om zich te kunnen concentreren op creatievere en complexere projecten, lijkt helaas naïef. Werkgevers verwachten meestal simpelweg ‘meer van hetzelfde’ omdat ze geld genereren voor specifieke projecten. Dus als we taken A en B zouden uitvoeren waar een bepaald bedrijf geld mee verdiende, zullen we er nog veel meer doen – of AI zal ze voor ons doen.

De opkomst van systemen als Cognition AI zal zeker betekenen dat mensen die niet kunnen programmeren en nooit het budget hebben gehad om hun geweldige ideeën uit te besteden aan programmeurs, eindelijk in staat zullen zijn hun visies waar te maken. Dit zou moeten leiden tot de creatie van veel geweldige diensten en applicaties. Tegelijkertijd zal dergelijke geavanceerde AI vrijwel zeker veel banen elimineren en de softwareontwikkelingssector transformeren. Het is de moeite waard om uw competenties uit te breiden. Hoe eerder hoe beter.

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *