Sam Altman, het hoofd van OpenAI, werkt ook aan een ander project: Worldcoin. Dit project is minder bekend dan de organisatie achter ChatGPT en heeft bovendien een behoorlijk controversieel karakter. In Warschau zijn al drie ‘bollen’ geplaatst die irisscans uitvoeren om een digitaal WorldID-paspoort te genereren. Maar is zo’n paspoort eigenlijk wel nodig?
Naast ChatGPT ontwikkelt OpenAI ook AGI (Artificial General Intelligence), oftewel kunstmatige algemene intelligentie. Dit is een technologie die in principe zou kunnen handelen en denken als een mens, maar met veel bredere mogelijkheden, inclusief toegang tot het volledige internet. AGI wordt gezien als het ultieme hulpmiddel dat ooit door de mensheid is gecreëerd: een technologie die ons van onze bureaus zou bevrijden en al onze problemen zou oplossen.
Zelfs in het meest optimistische scenario, waarin de opkomst van AGI ons daadwerkelijk deze voordelen oplevert, is een probleem onvermijdelijk: wanneer bots slimmer worden dan mensen, wordt het moeilijk om te bepalen wie een bot is en wie niet.
Bots domineren al het internetverkeer
Momenteel genereren bots al ongeveer 73% van het internetverkeer, en er zijn er meer dan mensen. Vaak zijn dit eenvoudige mechanismen, zoals websiteverkeermonitoring of geautomatiseerde gegevensanalyse. Om te bepalen of iemand een bot is, worden vaak CAPTCHA-tests gebruikt. Denk aan puzzels waarbij je drie items uit dezelfde categorie moet aanwijzen. Deze eenvoudige tests zijn effectief omdat bots dergelijke taken niet aankunnen.
Met de komst van AGI zullen CAPTCHA-tests echter geen uitdaging meer vormen voor bots. Ook andere methoden om een mens van een virtuele entiteit te onderscheiden, zullen falen. Daarom wil Sam Altman met Worldcoin dit probleem oplossen.
Irisscans als oplossing
Worldcoin wil irisscans gebruiken om de mensheid te verifiëren. Het project slaat unieke irisscans op in een database en genereert biometrische digitale paspoorten, genaamd WorldID. Geen enkele bot kan zulke paspoorten namaken. Voor het verzamelen van gegevens gebruikt Worldcoin speciale ‘bollen’ ter grootte van een basketbal. Deze scannen de ogen van mensen en genereren unieke, onveranderlijke codes op basis van het patroon van hun irissen.
Na de scan genereert de Worldcoin-software een unieke code die onderdeel wordt van de digitale ID van de gebruiker. Het bedrijf stelt dat de iris de enige biometrische maatstaf is die uniek genoeg is om alle mensen wereldwijd te identificeren. Tegelijkertijd benadrukt het dat er geen persoonlijke gegevens worden opgeslagen en dat de bollen de afbeeldingen direct na verificatie verwijderen.
Altman heeft grootse plannen. Naast het aanbieden van digitale paspoorten wil zijn bedrijf gebruikers belonen met Worldcoin-cryptocurrency na een irisscan. Op de langere termijn zouden deze digitale paspoorten de basis kunnen vormen voor een universeel basisinkomenssysteem, waarbij iedereen regelmatig een aantal Worldcoins ontvangt.
Silicon Valley gelooft in het project
Hoewel deze plannen en visies momenteel moeilijk serieus te nemen zijn, heeft Silicon Valley er vertrouwen in. Onder de investeerders van Worldcoin bevindt zich bijvoorbeeld het gerenommeerde durfkapitaalfonds Andreessen Horowitz, dat eerder investeerde in Facebook, GitHub, Instacart, Airbnb en Slack.
Verificatie van de mensheid als uitdaging
Alex Blania, medeoprichter en CEO van Worldcoin, beschrijft het project als een oplossing voor het verificatieprobleem van de mensheid. “We proberen een financieel en identiteitsnetwerk te creëren dat het grootste ter wereld zal zijn en het al lang bestaande verificatieprobleem van de mensheid op te lossen,” zegt hij in een interview met CNN. Hij voegt daaraan toe: “Met de lancering van een digitale munt geven we iedereen toegang tot een deel van het project.”
Blania gelooft dat veel mensen in de toekomst, wanneer AGI beschikbaar is, het internet anders zullen willen gebruiken en op nieuwe manieren voor diensten zullen willen betalen. Hij stelt niet dat de hele wereld zal overstappen op digitale ID’s en cryptocurrencies, maar benadrukt dat degenen die dat willen, deze mogelijkheid zullen hebben dankzij Worldcoin.
Het bedrijf heeft echter nog veel werk te verzetten. Het moet niet alleen de juiste specialisten aannemen en hen overtuigen om te werken aan de ontwikkeling van iets dat wellicht nooit succesvol zal worden. Het moet ook het juiste verhaal overbrengen; voor veel mensen klinkt het hele project namelijk ronduit bizar. En ten derde, en dit is waarschijnlijk het moeilijkste: om de visie van Worldcoin te realiseren, moet het bedrijf overheden en toezichthouders in verschillende landen overtuigen om samen te werken. Het overtuigen van juristen en politici dat Worldcoin zinvol is en dat het de moeite waard is om een dergelijk initiatief te ondersteunen, is geen gemakkelijke taak.
Momenteel gaat Worldcoin, voordat het een bepaald land betreedt, in gesprek met de overheid om toestemming te verkrijgen voor de introductie van zijn munten. Interessant genoeg is het bedrijf niet actief in de VS vanwege de grote onzekerheid over regelgeving rond cryptocurrencies.
Is het echt nodig?
De activiteiten van Worldcoin zijn toekomstgericht en richten zich op problemen die vandaag de dag moeilijk voorstelbaar zijn. Is het echt de moeite waard om dit soort scans uit te voeren?
Alex Blania stelt dat na de komst van ChatGPT (en daaropvolgende AI-oplossingen) het probleem met bots groeit en dat we een manier nodig zullen hebben om onze identiteit online te beschermen en te verifiëren. Door eenvoudig onderscheid te maken tussen bots en echte mensen, kunnen bijvoorbeeld deepfakes en andere cyberbedreigingen worden geëlimineerd die gebruik maken van het beeld van echte mensen – vaak beroemdheden en miljardairs – die niet eens weten dat ze bijvoorbeeld in een oplichtingsadvertentie worden gebruikt.
Zelfs als WorldID kan helpen bij het bieden van betere identiteitsverificatie en -bescherming, is het moeilijk te zeggen of deze oplossing succesvol zal zijn. Mensen die van technologische innovaties houden en early adopters zijn van veel nieuwe marktproducten, zijn mogelijk geïnteresseerd in het bedrijf van Altman. De rest kan, althans voorlopig, nog steeds vanaf de zijlijn toekijken. Het is nog te vroeg om te concluderen dat dit type paspoort de moeite waard is.