0

Na Word, Excel en PowerPoint is het tijd voor iets nieuws

Google biedt al alternatieven voor de populaire kantoorapplicaties van Microsoft. Natuurlijk hebben we het over tools met eenvoudige namen: Documenten (in plaats van Word), Spreadsheets (in plaats van Excel) en Presentaties (in plaats van PowerPoint). Gebruikers gebruiken het Microsoft-pakket of dat van Google om soortgelijke taken uit te voeren. Nu wil Google iets nieuws introduceren en introduceert de Vids-applicatie, waar andere bedrijven nog geen directe concurrentie voor hebben. Zal het onze productiviteit verhogen? En heeft het een kans om net zo populair te worden als software voor het maken van documenten of presentaties?

Na Word, Excel en PowerPoint is het tijd voor iets nieuws

De Vids-applicatie wordt meegeleverd met het Google Workspace-kantoorpakket. Dankzij dit programma draait het kantoorwerk niet langer rond spreadsheets, presentaties of tekstdocumenten. Er wordt verwacht dat Vids veel taken op zich zal nemen. Het biedt een gemakkelijke manier om eenvoudige video’s te maken die we met collega’s kunnen delen.

Google Vids is geen hulpmiddel voor Hollywood

De afgelopen maanden hebben we voortdurend geleerd over nieuwe ontwikkelingen in de context van videocreatie met behulp van AI. Er zijn al verschillende video-AI-tools op de markt, en OpenAI, de maker van ChatGPT, is in gesprek met Hollywood-studio’s om partnerschappen en samenwerkingen voor Sora tot stand te brengen.

Google Vids maakt ook gebruik van kunstmatige intelligentie, maar het is geen applicatie die is ontworpen om – in de volksmond – aantrekkelijke video’s te maken. De nieuwste tools van Google worden gebruikt om aanbiedingen te presenteren, updates van vergaderingen voor teams te creëren, specifieke activiteiten uit te leggen (bijvoorbeeld hoe je een bepaald document stap voor stap kunt bewerken) of eenvoudigweg inhoud te creëren voor intern gebruik (bijvoorbeeld met dank aan collega’s).

Kristina Behr, Google’s vice-president productbeheer voor Workspace, zegt dat het belangrijkste doel van Vids eenvoud is. “Als je een dia kunt maken, kun je ook een video maken in Vids”, legt zij uit. In de praktijk lijkt Vids eigenlijk op Slides en is het niet ingewikkeld in gebruik.

Na Word, Excel en PowerPoint is het tijd voor iets nieuws

Waar kunnen we op rekenen?

Hoe werkt Vids? We kunnen bijvoorbeeld materialen nemen die zijn opgeslagen in Google Drive, zoals teksten of foto’s, en deze vervolgens in de juiste volgorde in Vids op de tijdlijn rangschikken (van links naar rechts). Dan voegen we er bijvoorbeeld een voice-over aan toe (die van iemand anders of die van onszelf) en het is in principe klaar. Dit is in het kort de werking van het programma waarmee je commerciële films kunt maken.

Er is ook, zoals je zou kunnen raden, integratie van kunstmatige intelligentie. Vids maakt gebruik van technologie van Google Gemini, een concurrent van ChatGPT, en we kunnen je bijvoorbeeld vragen om een ​​eenvoudige videoschets te maken: een script, afbeeldingen maken die vervolgens in de video worden gebruikt. Je kunt niet rekenen op visuele effecten zoals die in OpenAI Sora, maar ze zijn een soort facilitatie en “opvulmiddel” dat nodig is om de voltooide video de juiste vorm te geven. Google biedt ook een vrij grote bibliotheek met foto’s, video’s en geluiden die we aan onze eigen inhoud kunnen toevoegen. Het maakt het werken met Vids ook eenvoudiger.

Een ander interessant kenmerk van de nieuwe applicatie is het verder werken met kant-en-klare films. Zodra u de video met collega’s of klanten deelt, kunnen zij reageren, notities achterlaten en zelfs (als u de juiste machtigingen verleent) de video bewerken. Het werken aan een videobestand zal vergelijkbaar zijn met waar we nu op kunnen rekenen als we Google Documenten of Spreadsheets gebruiken.

Na Word, Excel en PowerPoint is het tijd voor iets nieuws

We sturen een video in plaats van een e-mail

Google hoopt dat medewerkers in het tijdperk van AI en populaire videoplatforms vaker zullen gaan vertrouwen op videomateriaal. Maar gaan we daadwerkelijk vaker video’s sturen in plaats van presentaties of lange, uitgebreide e-mails? De meeste mensen gebruiken bepaalde tools al heel lang en hebben al gewoontes en workflows ontwikkeld. Bovendien bieden veel van de huidige tools bevredigende functionaliteit, waardoor Vids slechts een tijdelijke trend kan blijken te zijn en werknemers uiteindelijk zullen terugkeren naar oude, beproefde applicaties en manieren van werken. De tijd zal leren of de visie van Google, waarin we veel korte video’s maken met behulp van kunstmatige intelligentie, in de realiteit zal worden weerspiegeld.

Het grote voordeel van de tool is dat deze wordt geïntegreerd met het kantoorpakket en zorgt voor een gemakkelijke samenwerking met applicaties die al door miljoenen mensen over de hele wereld worden gebruikt. Interessant is dat Vids geen YouTube-integratie heeft. Om de een of andere reden wil Google niet dat het gemakkelijk is om dit soort dingen op YouTube te plaatsen.

Sommige Workspace-klanten kunnen Vids al testen, en de komende maanden zal de app naar een breder publiek worden uitgerold.

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *