0

Nieuw iPhone-besturingssysteem. De rekenmachine-app ontving applaus

Apple Inc. heeft langverwachte nieuwe AI-functies aangekondigd, waaronder tools mogelijk gemaakt door ChatGPT van OpenAI. Het belooft technologie te leveren die gepersonaliseerd en veilig is en diep geïntegreerd is met de software van de iPhone-fabrikant, zegt het bedrijf.

Nieuw iPhone-besturingssysteem. De rekenmachine-app ontving applaus

  • “Een platform met de naam ‘Apple Intelligence’ zal helpen tekst samen te vatten, originele afbeeldingen te maken en de meest relevante gegevens op te halen wanneer gebruikers deze nodig hebben”, zei Apple senior vice-president Craig Federighi op de jaarlijkse Worldwide Developers Conference. De technologiegigant onthulde ook nieuwe versies van besturingssystemen voor iPhone, iPad en Mac.
  • “Dit is een moment waar we al een hele tijd aan werken”, zegt Federighi, die toezicht houdt op de software-engineering.

De samenwerking met OpenAI, die voorafgaand aan het evenement werd aangekondigd, zal Apple-klanten in staat stellen zonder extra kosten toegang te krijgen tot ChatGPT via de digitale assistent Siri. Functies zullen later dit jaar beschikbaar zijn voor gebruikers tijdens bètatests, waarbij sommige mogelijkheden in 2025 arriveren, zei Federighi, die het omschreef als ‘kunstmatige intelligentie voor de rest van ons’.

OpenAI-CEO Sam Altman was maandag aanwezig bij het evenement en schreef op de sociale mediasite X dat hij “erg blij” was om met Apple samen te werken.

Het waarborgen van de veiligheid van klantgegevens was het hoofdonderwerp van de presentatie. Het systeem, genaamd Private Cloud Compute, zal gebruikersinformatie helpen beschermen terwijl deze naar datacenters wordt verzonden, zei Federighi.

Apple is bezig met een inhaalslag

Apple gebruikte de conferentie om bijgewerkte versies van al zijn besturingssystemen te presenteren, maar investeerders en gebruikers waren vooral geïnteresseerd in details over kunstmatige intelligentie. Het bedrijf probeert een inhaalslag te maken in de generatieve kunstmatige intelligentie-industrie, waar technologiepartners zoals Google van Alphabet Inc en Microsoft Corp aanzienlijke vooruitgang hebben geboekt.

Nieuw iPhone-besturingssysteem. De rekenmachine-app ontving applaus

De hoofdpresentatie begon om 10.00 uur lokale tijd vanuit het hoofdkantoor van Apple in Cupertino, Californië, en duurde iets minder dan twee uur. Tijdens het evenement werd onder meer gekeken naar de nieuwe iOS 18 die op de iPhone van Apple draait. Met deze software kunnen gebruikers hun apps aanpassen en beveiligen, inclusief een functie waarmee mensen individuele apps kunnen vergrendelen.

E-mail en sms-berichten krijgen ook nieuwe functies, zoals meer effecten en de mogelijkheid om satellietverbindingen te gebruiken om berichten te verzenden. Gebruikers kunnen e-mails ook op categorie sorteren.

Coole reactie van investeerders

Beleggers reageerden enigszins lauw op de gebeurtenis – wat niet ongebruikelijk is als Apple langverwachte nieuwe functies introduceert. De aandelen daalden bijna 2% naar $193,26 om 14:52 uur in New York. Eind vorige week waren de Apple-aandelen dit jaar met 2,3% gestegen.

Eerder presenteerde het bedrijf visionOS 2, de nieuwste softwareversie voor de Vision Pro-headset. Met het besturingssysteem kunnen gebruikers gewone foto’s omzetten in 3D-afbeeldingen en wordt de interface bijgewerkt met nieuwe gebaren.

Apple heeft ook plannen aangekondigd om de Vision Pro internationaal te lanceren, met pre-orders die op 13 juni beginnen in China, Hong Kong, Japan en Singapore. Het apparaat zal op 28 juni in deze regio’s in de verkoop gaan. Het zal dan beschikbaar zijn in Australië, Canada, Frankrijk, Duitsland en het VK. Pre-orders beginnen in deze landen op 28 juni en de verkoop begint op 12 juli.

De nieuwe AirPods-software maakt het gemakkelijker om de stem van de gebruiker te horen tijdens een telefoongesprek door achtergrondgeluiden te elimineren. Apple Watch krijgt extra gezondheidsfuncties, zoals verbeterde tracking van zwangerschappen en een app die uw vitale statistieken in één oogopslag laat zien. En de opnieuw ontworpen wijzerplaat maakt gebruik van machine learning om foto’s van gebruikers op het apparaat te presenteren.

Apple voldoet aan een al lang bestaand verzoek van klanten en brengt eindelijk zijn rekenmachine-app naar de iPad – een zet die applaus van het publiek trok. De software maakt gebruik van Apple Pencil en stelt gebruikers in staat vergelijkingen op te lossen door ze met de hand te schrijven.

De nieuwe Mac-software heet Sequoia en zal het gemakkelijker maken om iPhones naar de computers van gebruikers te spiegelen.

Nieuw iPhone-besturingssysteem. De rekenmachine-app ontving applaus

Apple gaf het voordeel op

Apple had al vroeg een voorsprong op het gebied van kunstmatige intelligentie na de lancering van Siri in 2011, maar de technologie werd snel ingehaald door Google Assistant en Alexa van Amazon.com Inc. AI maakte vervolgens opnieuw een grote sprong voorwaarts toen OpenAI’s ChatGPT eind 2022 arriveerde.

Dit leidde tot een stroom aan andere diensten, waaronder die van Google, Microsoft en Meta Platforms Inc. Samsung Electronics Co. – Apple’s grootste smartphone-rivaal – integreerde eerder dit jaar ook Google AI-functies in zijn apparaten.

Apple-CEO Tim Cook staat nu onder druk om te laten zien dat de iPhone-maker weer leiding kan geven. Het bedrijf kampt ook met een bredere omzetdaling. De omzet daalde in vijf van de afgelopen zes kwartalen als gevolg van de zwakke vraag naar smartphones en een vertraging in China.

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *