0

Chatbotstrijd: Google zit Microsoft op de hielen en begint met dogfooding

Een uitgelekt bericht onthult dat de CEO van Google de medewerkers vraagt ​​om te helpen bij het testen van Bard, een AI-chatbot. “Dogfooding”, oftewel het intern testen van Bard, is dinsdag begonnen. Het bedrijf liep achterstand op toen Microsoft investeerde in OpenAI, het bedrijf dat de populaire ChatGPT-chatbot heeft gecreëerd.

Sundar Pichai, CEO van Alphabet, het moederbedrijf van Google, stuurde woensdag een interne memo naar de medewerkers met het verzoek om 2 tot 4 uur te besteden aan het verbeteren van Bard, een AI-chatbot die zal worden geïntegreerd in de zoekfunctie.

Chatbotstrijd: Google zit Microsoft op de hielen en begint met dogfooding

Het nieuws, ingezien door Insider, toont aan dat Google zich haast om een nieuwe generatie AI-gestuurde zoekopdrachten te creëren. Het bedrijf liep achterstand op toen Microsoft in OpenAI investeerde. Dit is het bedrijf dat de populaire ChatGPT heeft gemaakt, een chatbot die eind 2022 werd uitgebracht en complexe, open vragen op een mensachtige manier kan beantwoorden. Vorige week onthulde Microsoft een vernieuwde versie van zijn Bing-zoekmachine met ChatGPT, waarbij Satya Nadella, de CEO van Microsoft, het een “nieuwe dag” voor zoekmachines noemde.

“Ik weet dat dit een ongemakkelijk spannend moment is, en dat is te verwachten: de technologie die zoeken mogelijk maakt, evolueert snel en heeft zoveel potentieel”, schreef Pichai in zijn memo aan Google-medewerkers. “Het belangrijkste dat we nu kunnen doen, is ons richten op het bouwen van een geweldig product en het op een verantwoorde manier ontwikkelen”, voegde hij eraan toe.

Volgens een andere notitie van Insider is Google dinsdag begonnen met ‘dogfooding’, oftewel het intern testen van Bard. Duizenden externe en interne testers maken er al gebruik van en geven feedback over de kwaliteit, veiligheid en ‘robuustheid’ van Bards antwoorden.

Chatbotstrijd: Google zit Microsoft op de hielen en begint met dogfooding

“Testen en feedback van Googlers en externe betrouwbare testers zijn belangrijke aspecten om Bard beter klaar te maken voor onze gebruikers”, aldus een woordvoerder van Google in een verklaring. “We vragen vaak aan Googlers om te helpen onze producten te verbeteren, en dit is een belangrijk onderdeel van onze interne cultuur”, legde hij uit.

Vorige week liep het bedrijf reputatieschade op nadat een demo van Bard een fout antwoord gaf op een vraag over de James Webb Space Telescope. De aandelen van het bedrijf daalden met ruim 9% gedurende de dag nadat de fout werd opgemerkt. John Hennessy, voorzitter van Alphabet, zei dat Google aarzelde om Bard te gebruiken totdat het “echt klaar” was.

Google heeft de afgelopen jaren te maken gehad met interne onrust over zijn initiatieven op het gebied van kunstmatige intelligentie, omdat sommige medewerkers vreesden dat de technologie nog niet klaar was en schade zou kunnen veroorzaken, zoals de verspreiding van vooroordelen of desinformatie. Tegelijkertijd zijn gebruikersgegevens en feedback nuttig voor Google, omdat ze helpen de reacties in AI-systemen verder te verbeteren.

“Kunstmatige intelligentie heeft vele winters en lentes doorgemaakt,” zei Pichai. “Nu bloeit het weer. Als een bedrijf dat kunstmatige intelligentie als prioriteit beschouwt, werken we hier al vele jaren aan en we zijn er klaar voor,” benadrukte hij.

Chatbotstrijd: Google zit Microsoft op de hielen en begint met dogfooding

Hieronder de volledige tekst van het bericht.

Hallo Googlers,

We zijn verheugd om Bard open te stellen voor intern dogfooding, zodat we het klaar kunnen maken voor de lancering. Dit is een belangrijke stap in onze inspanningen om technologie op verantwoorde wijze te ontwikkelen. Hartelijk dank aan het Bard-team en iedereen die de tijd neemt om het te testen. Als je het nog niet hebt uitgeprobeerd, kun je instructies over hoe je kunt deelnemen vinden op go/bard-dogfood.

Ik weet dat dit moment ongemakkelijk spannend is, maar dat is te verwachten: de technologie waarop het programma is gebaseerd ontwikkelt zich zo snel en heeft zoveel potentieel. Het zal een lange reis zijn voor iedereen, op elk gebied. Het belangrijkste dat we nu kunnen doen, is ons richten op het bouwen van een geweldig product en het op een verantwoorde manier ontwikkelen. Daarom hebben we duizenden externe en interne testers die de antwoorden van Bard controleren op kwaliteit, veiligheid en feitelijke juistheid. Laten we de uitdaging aangaan en blijven itereren, ook met gebruikers en ontwikkelaars.

Houd er rekening mee dat sommige van onze meest succesvolle producten niet als eerste zijn gelanceerd. Ze kwamen in een stroomversnelling omdat ze belangrijke gebruikersbehoeften oplosten en gebaseerd waren op diepgaande technische kennis. In de loop van de tijd hebben we het vertrouwen van gebruikers gewonnen en steeds meer mensen begonnen op hen te vertrouwen.

Hier kunnen we uw hulp bij gebruiken: breng de energie en emoties van het huidige moment over naar onze producten. Test Bard en maak het product nog beter. Ik zou het op prijs stellen als ieder van jullie op een diepere manier zou bijdragen met 2-4 uur van jullie tijd. Zie hieronder voor meer details.

AI heeft vele winters en lentes meegemaakt. Nu bloeit hij weer. Als bedrijf dat AI voorop stelt, zijn we hier al vele jaren mee bezig en zijn we er klaar voor. Laten we ons concentreren op het leveren van geweldige ervaringen voor onze gebruikers en het op de markt brengen van dingen waar we allemaal trots op kunnen zijn.

-Sundar

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *