0

Concurrent ChatGPT zal het boek samenvatten en een businessplan opstellen.

Anthropic is een startup opgericht door voormalige OpenAI-ingenieurs. Het ontwikkelt de generatieve kunstmatige intelligentie van Claude en heeft de nieuwste versie 2.1 uitgebracht. Deze versie heeft waardevolle functies gekregen, waaronder enkele die nog niet in ChatGPT te vinden zijn. Zal Claude een waardige rivaal worden?

Het taalmodel van Anthropic, de kunstmatige intelligentie van Claude die een concurrent is van het populaire ChatGPT, heeft in versie 2.1 een flinke update gekregen. Kunstmatige intelligentie, waarin bedrijven zoals Amazon en Google investeren, is nu beschikbaar via API voor zakelijke klanten en biedt een zeer groot contextvenster van 200.000 tokens. In de praktijk betekent dit dat je zelfs een middelgroot boek in de opdracht kunt invoegen.

Concurrent ChatGPT zal het boek samenvatten en een businessplan opstellen.

Claude 2.1 verdubbelt het toegestane aantal tokens, waardoor nu een contextvenster van 200.000 tokens mogelijk is, vergeleken met 128.000 aangeboden door GPT-4 Turbo, de versie van OpenAI die werd aangekondigd op de DevDay-conferentie (nog niet beschikbaar). Dit aantal tokens komt overeen met ongeveer 150.000 woorden of ongeveer 500 pagina’s tekst. Gebruikers kunnen deze uitgebreide capaciteit gebruiken om grote documenten te uploaden, zoals codebases, financiële overzichten of lange literaire werken.

Ook chatbot Claude heeft nieuwe functies gekregen. Hij kan bijvoorbeeld samenvattingen, vragen en antwoorden voorbereiden (handig bij het maken van databases met veelgestelde vragen), trends voorspellen, documenten vergelijken en nog veel meer. Bovendien is de snelheid van werken toegenomen: het verwerken van eenvoudige taken duurt kort, en zeer complexe taken hoogstens een paar minuten.

Claude hoeft zich geen zorgen te maken over geld

Anthropic lanceerde in maart van dit jaar de eerste versie van zijn Claude-chatbot. De tweede versie, Claude 2.0, werd in juli uitgebracht en nu debuteert versie 2.1. Belangrijk is dat Claude voorlopig nog alleen in sommige delen van de wereld wordt aangeboden (nog niet beschikbaar in Nederland) en dat het bedrijf veel langzamer gebruikers verwerft dan OpenAI.

Volgens gegevens van september dit jaar weten we dat de kunstmatige-intelligentiedatabases van Anthropic voor ongeveer 90 procent zijn gebaseerd op het Engelstalige internet. Bovendien kan deze specifieke AI geen afbeeldingen genereren zoals ChatGPT momenteel doet met DALL-E-ondersteuning.

Claude daarentegen wordt steeds verfijnder in de technologie. En het lijkt erop dat de makers ervan geen haast hoeven te hebben, vooral omdat ze financiering voor de ontwikkeling hebben gekregen van bekende technologiegiganten.

Amazon heeft toegezegd om tot 4 miljard dollar te investeren in Anthropic, en het partnerschap richt zich op het ontwikkelen van de veiligheid van generatieve kunstmatige intelligentietechnologie en de grootschalige integratie ervan in de Amazon AWS-service voor zakelijke klanten. Microsoft integreert OpenAI-technologie in zijn Azure-cloud, dus de beslissing van Amazon lijkt volledig gerechtvaardigd.

Concurrent ChatGPT zal het boek samenvatten en een businessplan opstellen.

Daarnaast is er Google. Hoewel het bedrijf zijn eigen kunstmatige intelligentie Bard ontwikkelt, zal het ongeveer 2 miljard dollar investeren in de maker van Claude. Eerst zal het bedrijf 500 miljoen dollar ter beschikking stellen, en daarna geleidelijk aan extra middelen ter beschikking stellen. Het is ook de moeite waard eraan toe te voegen dat Anthropic een contract heeft getekend voor samenwerking met Google Cloud, waarvan de waarde ongeveer 3 miljard dollar bedraagt.

Waarom investeert Google in Anthropic als het ook zijn eigen kunstmatige intelligentie ontwikkelt, genaamd Bard? Er zijn twee redenen. Ten eerste heeft de technologie van Anthropic waarschijnlijk de beste kans om te concurreren met OpenAI – vooral omdat de startup werd opgericht door voormalige OpenAI-ingenieurs. Ten tweede: als Claude wordt geïntegreerd in meer clouddiensten van grote leveranciers, zal het een kans hebben om een groter aandeel in de bedrijfssector op te bouwen – groter dan OpenAI heeft met de cloud van Microsoft.

Anthropic, dat momenteel wordt gewaardeerd op ruim 4 miljard dollar voordat het steun kreeg van Amazon en Google, werd voornamelijk gefinancierd met geld van de FTX cryptocurrency exchange, die uiteindelijk instortte, en de oprichter Sam Bankman-Fried bleek een fraudeur te zijn.

Naast bovengenoemde giganten heeft Anthropic ook fondsen en andere technologiebedrijven onder haar investeerders, zoals Spark Capital, Salesforce, Sound Ventures, Menlo Ventures en Zoom. In totaal komt dit neer op ongeveer 2,7 miljard dollar aan extra middelen.

Hoewel Anthropic enkele miljarden dollars heeft opgehaald, is het nog steeds minder dan de ongeveer 10 tot 13 miljard dollar die Microsoft investeert in OpenAI, de maker van ChatGPT.

Concurrent ChatGPT zal het boek samenvatten en een businessplan opstellen.

Veilig en Ethisch

Claude is bedoeld als een AI-chatbot die zich vooral richt op veiligheid en ethiek. Voorlopig lijkt het, na het lezen van de meningen van testers op buitenlandse internetfora, dat het bedrijf deze aspecten zelfs overdrijft, omdat Claude de uitvoering van veel commando’s niet toestaat en daarom beperkter is dan ChatGPT. Wat sommigen veiligheid en ethiek noemen, beschouwen anderen als censuur en buitensporige controle. De chatbot bevindt zich echter nog in de testfase en de makers ervan zijn voortdurend bezig met het ‘verfijnen’ van de parameters.

De nieuwste versie, 2.1, heeft een aantal belangrijke verbeteringen. Het behandelen van vragen bestaande uit ca. 150.000 woorden (200.000 tokens) is uiteraard de belangrijkste verandering. Dankzij dit kunnen we volgens Anthropic bijvoorbeeld gemakkelijk academische werken vertalen, gedetailleerde bedrijfsplannen maken of complexe contracten analyseren. Gebruikers kunnen nu volledige technische documentatie uploaden, zoals een volledige programmeercodebasis, financiële overzichten of lange literaire werken, en Claude vervolgens om bijvoorbeeld een samenvatting, trendvoorspelling of financiële analyse vragen.

De start-up stelt dat het afhandelen van zulke grote vragen een hele prestatie is en de eerste prestatie van dien aard in de AI-industrie. “We zijn verheugd om deze krachtige nieuwe functionaliteit in de handen van onze gebruikers te kunnen leveren. Taken die normaal gesproken uren menselijke inspanning vergen, kunnen Claude minuten in beslag nemen. We verwachten ook dat de latentie aanzienlijk zal afnemen naarmate de technologie vordert,” schreef het bedrijf in een blogpost.

Een andere verandering in versie 2.1 is een tweevoudige verlaging van het hallucinatiepercentage. AI-technologie genereert nu aanzienlijk minder valse claims, waardoor deze veel betrouwbaarder wordt. Claude 2.1 is nu veel meer bereid om zich te onthouden van het geven van onjuiste informatie.

Een hele grote verandering bij Claude is ook de beschikbaarheid van de API-omgeving voor zakelijke klanten. Hierdoor kunnen bedrijven Claude integreren met bestaande processen, producten en hun eigen IT-omgeving. De toepassingen zijn uiteraard breed, we kunnen bijvoorbeeld AI in onze database implementeren en gebruiken om klantvragen te beantwoorden, of Claude verbinden met een online winkel om productaanbevelingen te doen voor klanten.

Claude 2.1 is beschikbaar in zowel gratis als Pro (betaalde) versies. Het gebruiken van een contextvenster van 200.000 tokens is alleen gereserveerd voor Claude Pro-gebruikers. Anthropic Chatbot zou volgend jaar beschikbaar moeten zijn voor Nederland.

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *