0

ChatGPT heeft een nieuwe concurrent

De Opkomst van AI-concurrenten: ChatGPT, Bard en Ernie

ChatGPT heeft de wereld veroverd, maar de concurrentie slaapt niet. Google is al bezig met het ontwikkelen van kunstmatige intelligentie, waarvan het bedrijf beweert dat het beter zal zijn dan GPT (Bard), terwijl het Chinese bedrijf Baidu stelt dat het al iets beters heeft. Dit is de Ernie-chatbot.

ChatGPT heeft een nieuwe concurrent

De Standaard van ChatGPT

ChatGPT was de eerste AI-chatbot die enorm populair werd en de standaard zette voor alle toekomstige concurrenten. Het is – in de ogen van zijn rivalen – ook de AI geworden die verslagen moet worden.

Baidu: Ernie Bot als Uitdager

Baidu Inc., een Chinese leverancier van technologiediensten, waaronder zoekmachines, pochte dat het iets beters had gecreëerd dan ChatGPT. Baidu werkt sinds maart aan een concurrent van ChatGPT. De kunstmatige intelligentie heet Ernie Bot en de nieuwste versie, 3.5, is volgens het bedrijf beter dan de nieuwste GPT-4.

In een verklaring zei het bedrijf dat de Ernie-chatbot beter presteert dan ChatGPT-3.5 op het gebied van ‘alomvattende vaardigheden’ en beter presteert dan GPT-4 op het gebied van ‘Chineestalige mogelijkheden’. Om zijn beweringen te ondersteunen citeerde het bedrijf een rapport van China Science Daily, een Chinese nationale krant, die een test uitvoerde met behulp van twee benchmarks, AGIEval en C-Eval, om de prestaties van AI-modellen te meten.

Ernie 3.5 werd drie maanden lang getest in de publieke bèta. Nu beweert Baidu dat de chatbot verbeterd is in termen van ‘effectiviteit, functionaliteit en efficiëntie’. In de verklaring staat dat de chatbot ook browserplug-ins zal ondersteunen, net zoals ChatGPT dat doet.

ChatGPT heeft een nieuwe concurrent

Google Bard: Een Gevecht om de Toppositie

Google probeert ook de leidende positie van ChatGPT weg te nemen. De eerste poging van de technologiegigant om een ​​ChatGPT-equivalent, Google Bard, te creëren, was echter niet succesvol en vertoonde onbevredigende prestaties. Zelfs toen Google Bard overschakelde van de lichtgewicht LaMDA-versie naar de veel geavanceerdere LLM, PaLM 2, verbeterden de prestaties van de chatbot niet significant.

Nu beweert Demis Hassabis, mede-oprichter en CEO van Google DeepMind, in een interview met Wired dat hun volgende model beter zal zijn dan ChatGPT. Het model waar Hassabis het over heeft is Gemini, dat werd gepresenteerd tijdens de Google-conferentie van dit jaar, waar het bedrijf veel AI-gerelateerd nieuws aankondigde. Hassabis onthulde dat DeepMind voor het bouwen van Gemini technieken gebruikt van AlphaGo, het zeer geavanceerde AI-systeem van het bedrijf dat als eerste een professionele Go-speler versloeg.

“Je kunt Gemini zien als een combinatie van enkele sterke punten van systemen als AlphaGo, met de ongelooflijke taalmogelijkheden van grote AI-taalmodellen,” aldus Hassabis. Gemini wordt nog steeds ontwikkeld door DeepMind en volgens het rapport kan dit nog enkele maanden duren.

ChatGPT heeft een nieuwe concurrent

De Uitdagingen van Google Bard

Bard-tests hebben tot nu toe geresulteerd in een groot aantal onbevredigende reacties en negatieve gebruikersrecensies. Bard kon veel basisvragen niet eens beantwoorden, had langere wachttijden, nam niet automatisch bronnen op en was niet zo goed als zijn meer gevestigde concurrenten.

Voordat Bard werd uitgebracht, kwam ook de LaMDA-oplossing van Google onder vuur te liggen. Kort na de publicatie publiceerde voormalig Google-ingenieur Blake Lemoine een document waarin hij informatie deelde waarvan LaMDA mogelijk ‘op de hoogte was’. De controverse verdween nadat Google het AI-bewustzijn ontkende en Lemoine met betaald verlof werd geplaatst voordat hij het bedrijf verliet.

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *