0

ChatGPT vertelt u hoe u moet beleggen: “Nauwkeuriger dan experts”

Kunstmatige intelligentie heeft onlangs angst veroorzaakt bij IT-specialisten, wier werkgevers hen al ontslaan na de implementatie van de tools. Nu blijkt dat ook beursanalisten zich zorgen kunnen maken. ChatGPT bleek effectiever dan teams van experts bij het voorspellen van financiële resultaten – zeggen analisten van Bank Pekao die bezorgd lijken in een post op het X-platform.

ChatGPT vertelt u hoe u moet beleggen: "Nauwkeuriger dan experts"

ETF-fondsen hebben de positie van beursanalisten al bedreigd, omdat automatisch beleggen op de ‘brede markt’ in bijvoorbeeld een aandelenindex doorgaans effectiever blijkt te zijn dan de prestaties van ‘wijze hoofden’ die een aandelenportefeuille voor het fonds selecteren. Maar nu komt ChatGPT, dat effectiever is gebleken in het analyseren van bedrijfsprestatietrends, en dat is een groot probleem.

“Het blijkt dat ChatGPT zeer efficiënt is in het analyseren van de jaarrekeningen van bedrijven en de richting van hun toekomstige inkomsten nauwkeuriger kan voorspellen dan experts en net zo accuraat als statistische modellen. De hierop gebaseerde investeringsstrategie verslaat de brede markt”, zeggen analisten van Bank Pekao in een bericht op platform X.

Volgens hen zal er binnenkort een rage ontstaan ​​voor goedkoop te beheren (ChatGPT doet al het werk) ETF-achtige fondsen. “Ze zullen actief worden beheerd, maar niet door een mens, en daarom zullen ze bijna net zo goedkoop zijn als ETF’s”, blijkt uit het materiaal.

ChatGPT vertelt u hoe u moet beleggen: "Nauwkeuriger dan experts"

Hoe werd het onderzocht?

ChatGPT, zo leggen ze uit, had de taak om de toekomstige prestaties van bedrijven te voorspellen, eerst gevoed door rapporten uit 1970 en vervolgens door de daaropvolgende en daaropvolgende rapporten. Er werd getest hoe effectief het was vergeleken met de effectiviteit van mensen. En hij bewees zichzelf. En anticiperen op toekomstige resultaten is de sleutel tot beleggen: bedrijven die een winststijging zullen zien, zullen later een dividend uitkeren, en als gevolg daarvan zal hun aandelenkoers stijgen.

“Het fundamenteel analyseren van bedrijven, dat wil zeggen het trekken van conclusies uit hun financiële overzichten, is een sleutelvaardigheid van individuele beleggers en beheerders van beleggingsfondsen. Het is een zeer moeilijke kunst”, schreven analisten van Pekao in hun dagelijkse commentaar.

Zoals we verder lezen, behalen de meeste managers en beleggers geen betere resultaten dan de bredere markt, hoewel er sommigen zijn, zoals Benjamin Graham of Warren Buffet, die dankzij fundamentele analyse een fortuin hebben verdiend. De beheervergoedingen bij beleggingsfondsen zijn echter hoog, tot wel 3-4% kapitaal per jaar; goede analisten moeten goed verdienen. En ChatGPT werkt gratis, dus fondsen op basis van de analyses kunnen een commissie van minder dan 1% in rekening brengen en toch effectiever zijn.

ChatGPT vertelt u hoe u moet beleggen: "Nauwkeuriger dan experts"

“GPT 4.0 zou zijn eigen investeringsfonds kunnen opzetten en beleggers een strategie kunnen bieden om bedrijven te kopen waarvan de inkomsten, volgens de snelle inschatting, zullen groeien, en bedrijven waarvan de inkomsten zullen dalen short te verkopen. De auteurs van de genoemde studie hebben zelfs een speciale applicatie hiervoor: GPT Companion (het is gratis, maar je moet wel een GPT Plus-abonnement hebben), “zei het.

De vraag is echter of als er alleen AI-fondsen op de markt blijven, het werkingspatroon van de markt zelf zal veranderen, en dat technische analyses daarom niet naar de prullenbak zullen gaan zonder het menselijke element. Het gaat hier echter om fundamentele analyse, dus wellicht zal de markt voorspelbaarder zijn en minder emotioneel reageren.

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *